14 Ekim 2022 Cuma

Michelin Yıldızı Nedir?

 Michelin Yıldızı Nedir? 


Michelin yıldızı almak ne demek?

Bir Michelin Yıldızı, çok iyi malzemelerin kullanıldığı, yüksek standartta ve belirli bir istikrarda yemeklerin pişirildiği restoranlara veriliyor. İki Michelin Yıldızı, restoranın şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda takdim ediliyor.

Gastronomi alanında dünyanın en değerli referanslarından biri olarak kabul edilen Michelin Rehberi nasıl çıktı?

Yeme içme deneyimi, insanları dünyanın öteki ucuna götürme gücüne sahip bir motivasyon. Dünyadaki en önemli ustaların sahip olduğu reçeteleri tatma isteği, her yıl milyonlarca insanın farklı yerlere sürüklüyor. Birçok ülke, şehir, kasabanın turizm gelirinin büyük bölümü sadece yeme-içme turizmi oluşturuyor.

Michelin Yıldızı da bu alanda en önemli ve prestijli referans olarak görülüyor. Yazımızda bu en değerli yıldızın ortaya çıkma hikayesini inceleyeceğiz.

Michelin Yıldızı: Bir lastik markasının mutfağa yolculuğu

Michelin, günümüzde de faaliyet gösteren, 1850’li yıllarda Andre Jules ve Edoudard Michelin kardeşlerin kurduğu Fransız bir araç lastiği markası. O yüzden Michelin Rehberi sadece gastronomi alanında değil PR alanında da ele alınması gereken başarılı bir vaka.

Michelin yıldızlı şef ne demek?

Peki, Michelin yıldızı ne demek? Toplam 3 kademeye sahip olan sistemde kimliği bilinmeyen Michelin müfettişleri restoranları değerlendirerek yıldız hak eden restoranları belirler. İstenilen kaliteyi tutturanlara yıldızları verilir. Sadece bir yıllık olan Michelin yıldızı restorana verilir.

Michelin Rehberi Nasıl Ortaya Çıktı ? Michelin Yıldızı Hikayesi

Michelin kardeşleri, araç lastiği satışının düşmesi ile birlikte "satışları nasıl yükseğe çekebiliriz?" diye düşünürken akıllarına bir rehber hazırlamak geliyor. Bu rehber sayesinde Fransa'daki sayılı ve saygın araba sahiplerine, ülkedeki en iyi restoran ve kafeleri önermeyi planlıyorlar.

Bunların hepsinin asıl amacı insanları yola çıkmaya teşvik etmek. Tüm bu fikirleri kafalarında kurgularken 1.Dünya Savaşı nedeniyle rehber bir süreliğine erteleniyor. Savaşın bitimiyle birlikte rehberin içeriğini -o günkü talebi de baz alarak- restoran ağırlıklı yapmaya başlıyorlar. “Michelin Rehberi (Guide)”

Türkiyede kaç tane Michelin yıldızlı şef var?

Ancak yurt dışında mekanıyla Michelin Yıldızı alan 3 Türk şef var: Biri, Hamburg'daki Le Canard Nouveau restoranıyla yıldız alan ama sonra Münih'te 'Pageou' adlı restoranı kuran şef Ali Güngörmüş, diğeri engelli çalışanları ile takdir toplayan Serkan Güzelçoban, ve son olarak Baltimore'daki Dede isimli restoranında ...

Michelin Rehberi ve Yıldızlar

Dünyaca ünlü şeflerin hayalini süsleyen yıldız işte bu. Rehberi oluşturma aşamasında üç aşamalı bir derecelendirme sistemi getiriliyor. 

* 1 yıldız “Alanında çok iyi bir restoran” demek. 
* 2 yıldız “Öyle mükemmel bir yemek ki kesinlikle rotanızı değiştirmenize değecek” anlamına gelirken,
* 3 yıldız “Fevkalade bir mutfak, özel bir yolculuğa değer” anlamını taşıyor. 

Tüm bu yıldız veya yıldızlara sahip olmak için yapacağınız şeyler hiç de kolay değil. Üstelik bu standartların hepsi 1936 yılından beri aynı.

Michelin ödülü ne demek?

Michelin Rehberi (Fransızca: Guide Michelin) veya Michelin Kırmızı Rehberi; Fransız araba lastiği üreticisi Michelin tarafından otel mutfaklarına ve restoranlara verilen bir prestij ödülüdür.

Michelin Yıldızı Alma Kriterleri Nelerdir? 

78 senedir uygulanan kurallara göre yemekte kullanılan malzemenin kalitesi, hazırlama ve pişirme ustalığı, yemek sunumundaki yaratıcılık, siparişin fiyatının karşılığını vermesi ve tüm bu standartların istikrarlı bir şekilde uygulanması.

Mekanın atmosferi, menü ve mekan konseptinin tamamlayıcı olması, hizmet kalitesi, hijyen, restoranın butik ve özgün bir mekan olması, şefin kendi restoranını işletiyor olması da diğer önemli kriterler. Şefin çıraklığını ve kalfalığını Michelin yıldızı almış bir yerde geçirmiş olması da en önemli avantaj.

Bu kriterler 1936 yılından beri uygulanıyor.  

Peki tüm bunları denetleyen ve yıldız sahibi olmasını sağlayanlar kimler?

Michelin Yıldızları nasıl veriliyor?

Michelin bu alanda tecrübeli, meraklı, başarılı ve bu işi kendine adamış müfettişler seçiyor. Müfettişler bu alandaki çalışmalarını o kadar gizli tutuyor ki ailelerinden bile gizliyorlar.

Müfettişler değerlendirecekleri mekana gizli müşteri olarak giriyor. Kriterlere göre değerlendirmelerini yapıp ayrılıyorlar.

Michelin Yıldızına Sahip Restoran Sayısı Nedir?

Dünyada 480 restoranın Michelin Yıldızı bulunuyor. Bunların 349'unun tek yıldızı var. 81 restoranın 2 Michelin Yıldızı, 50 restoranın ise 3 Michelin yıldızı bulunuyor. Bu yıldız o kadar değerli ki Avrupa'nın gastronomi merkezlerinden Londra'da bile faaliyette 3 yıldızlı 3 tane restoran bulunuyor.

Türkiye'de henüz bu yıldıza sahip restoran yok. Fakat ülkemizin gastronomi alanında uluslararası düzeydeki ilerleyişi, mutfağı akademik alanda ele daha çok ele alması bu yıldızın yakın olduğunu da gösteriyor.

Michelin Yıldızları 2019 yılında hangi restoranların oldu?

2019 yılında Avrupa kıtasından 10 restoran, Asya kıtasından 4 restoran ve Amerika kıtasından 5 restoran Michelin Yıldızı almaya hak kazandı. Michelin yıldızına sahip olmak için sadece lüks restorana sahip olmamız ya da lüks bir restoranda çalışmamız gerekmiyor. 

2016 yılından Singapur listesinden Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle adlı işletme Michelin Yıldızına sahip ilk iki sokak restorandan biri oldu. Sattıkları soya soslu tavuk, pirinç ve noodle ile yıllarca aynı lezzeti sunmalarına karşılık bir Michelin Yıldızına sahip oldular. 

Michelin Yıldızını aldıktan sonra işletme sahiplerinden ve şeflerden istedikleri tek şey “süreklilik”. Yıldızların bir sene geçerliliği var. Bir sene sonunda yine kimseler tarafından bilinmeyen komisyon üyeleri restorana gelip yıldızını düşürebilir, arttırabilir ya da tamamen yıldızı kaybetmenize sebep olabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde &...