14 Ekim 2022 Cuma

Michelin Guide Nedir? Michelin Yıldızının Tarihi...

 


Gastronomi dünyasının en önemli değerlendirmesi sayılan Michelin Yıldızı hakkında merak edilen her şey bir arada.

Michelin Guide’nin, restoranların ve şeflerin yaşamında çok önemli bir yeri var. Bunun sebebi dünyanın hemen her yerinde, mutfak içerisindeki en yüksek kalite standartlarını ve iyi yemeği temsil etme misyonuna sahip olması.

Özellikle, Michelin Yıldızı uygulaması restoranlar için kritik bir öneme sahip. Michelin Yıldızı kazanmayı hak eden işletmeler, küresel çapta ün kazanarak inanılmaz bir müşteri kitlesine ulaşabiliyor.

1889 yılında seyahat edenlere nerede yemek yiyebileceklerini gösteren özel bir yol gösterici olarak ilk adımları Fransa’da atılan Michelin Guide, bugün gastronomi dünyasında saygın bir kriter olarak kabul görüyor; çok sayıda kişi tarafından takip ediliyor. Michelin Guide ve değerlendirmenin bir sonucu sayılan Michelin Yıldızı hakkında merak edilen her şey bu içerikte bir arada.

Michelin Guide Nasıl Ortaya Çıktı?

Hepimizin akılda kalıcı logosundan dolayı aşina olduğu Michelin lastiklerinin üreticisi olan Édouard ve André Michelin kardeşler bundan yıllar önce bir Michelin rehberi hazırladılar. Bu gezinti Michelin Guidenin amacı ise motorlu taşıtların henüz şehirlerarası yolculuklarda yaygın olmadığı dönemlerde lastik satışlarına olan rağbeti attırmak ve şehirlerarası yolculukların araba ile yapılmasını teşvik etmekti.

1900 yılında, Guiden ilk ücretsiz baskısının yaklaşık 35.000 kopyası dağıtıldı. Bu rehber, Fransa geneline ait haritalar, lastik onarım ve değiştirme talimatları, araba tamircileri listeleri, yol üzerinde konaklanabilecek oteller ve o dönem oldukça az sayıda olan benzin istasyonlarının bilgisini içeriyordu. Zaman içerisinde popülerleşen ve sürücülere seyahat için pratik bilgiler sunan bu rehberler giderek yaygın hale gelmeye başladı.

Michelin Guide Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

1904 yılına gelindiğinde Michelin kardeşler Belçika için de benzer bir rehber hazırlayıp piyasaya sürmüşlerdi. Belçika için oluşturulan Guide sonraki yıllarda Fransız sömürge toprakları olan Cezayir ve Tunus için hazırlanan kılavuzlar izledi. Bu rehber, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde hızlı bir şekilde yayılmaya ve Avrupa’nın çeşitli ülkeleri için hazırlanmaya devam etti.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında Guide yeniden güncellenmiş versiyonları basılmaya başlandı. Söz konusu güncel rehberler 1920 yılına kadar ücretsiz şekilde dağıtılmaya devam etti. Bir gün, André Michelin’in bir lastik tüccarını ziyaret ettiği sırada, hazırladıkları Guide çeşitli kopyalarının bir tezgâhı desteklemek için kullanıldığını fark etti. Bu Michelin Guide için bir dönüm noktası oldu. 

“İnsan yalnızca parasını ödediği şeye gerçekten saygı duyar” ilkesine dayanarak yola çıkan André Michelin, 1922 yılına gelindiğinde rehber için yaklaşık 750 frank veya 2.15$ olan bir fiyat talep etmeye karar verir.

Bununla birlikte Guide içeriğinde de çeşitli değişikliklere gidildi. Başlangıçta Paris’le sınırlı kalacak şekilde restoranlar belirli kategorilere göre listelendi. Rehbere yeni otel listelerinin eklenmesi ve araba parçalarına dair reklamların kaldırılması sonrası içerikte restoran bölümü artan popülaritenin odağında yer aldı.

Michelin Yıldızları Ne Anlama Geliyor?

Bu popülarite yeni bir sektörün de kapısını aralamış oldu. Michelin kardeşler, işi daha ileri bir seviyeye taşıyarak restoranları ziyaret etmeleri ve incelemeleri için anonim olan bir müfettiş ekibi tuttu. 1926 yılına gelindiğinde ise, kaliteli yemek işletmeleri Michelin yıldızlarıyla ödüllendirilmeye başlandı. İşletmeler başlangıçta yalnızca bir yıldız ile ödüllendiriliyorlardı. 1931 yılında sıfır, bir, iki ve üç yıldız hiyerarşisi tanıtıldı.

Son olarak, 1936 yılında bugün de aşina olduğumuz sıralama kriterleri yayınlandı:

1 Michelin Yıldızı ne demek? 
Kategorisinde çok iyi bir restoran

Michelin Yıldızı ne demek? 
Yolunuzu değiştirmeye değecek derecede mükemmel bir yemek

3 Yıldızı Michelin ne demek? 
Özel bir yolculuğa değecek olağanüstü bir mutfak

Yayınlanmaya başlamasının ardından iki büyük dünya savaşı sebebiyle yayınlanması ve dağıtımı sekteye uğrayan rehber günümüze değin önemini muhafaza etmeyi başardı. Rehber zaman içerisinde, yalnızca Avrupa ile sınırlı kalmayıp dünyanın pek çok yerindeki yemek işletmelerini kapsayan büyük bir popülariteye ve prestije ulaşarak günümüze kadar ulaştı.

Zaman içerisinde derecelendirme sistemi ve işletmelere gönderilen anonim müfettişlerden dolayı restoranlar, kendilerini en yüksek standardı yakalama konusunda kıyasıya bir rekabet halinde buldular.

Yıldız kazanmak isteyen tüm restoranlar, inanılmaz bir efor sarf ederek yalnızca yemekler için değil mekân ve sağladığı ambiyans için de yüklü harcamalar yapmaya başladılar.

Bu durum hem restoranların standartlarının yükselmesini sağlarken hem de Michelin Guide’nin popülaritesinin artmasını sağladı. Lezzet yolculuğuna atılan önemli bir adımın mimarının, otomobil tekerleği üreticisi iki kardeş olabileceği kimin aklına gelirdi ki?

The Bib Gurme

Bu üç yıldızın yanı sıra Michelin Guide bir de ‘The Bib Gurme’ adını verdiği derecelendirmesi var. Tam olarak bir Michelin yıldızı olmasa da -teselli ödülü de olmayan- makul fiyatlarla iyi yemek sunan restoranlar The Bib Gurme listesinde yer alıyor. Kaliteli, iyi fiyatlı, parasının karşılığını veren bu değerlendirme yer alan restoranlar da kesinlikle çok başarılı bulunuyor.

Michelin Yıldızı Kazanma Kriteri

Müfettişlerin sıkı bir elemesinden geçtikten sonra karar verilen Michelin Yıldızı’nda etkileyici birçok unsur var. Bunlar ürünlerin kalitesi, pişirme tekniklerine hakimiyet, lezzetlerin uyumu, mutfağın karakteri ve ziyaretler arasında menüdeki tutarlılık olarak sıralanıyor. Dekorasyon, hizmet kalitesi sofra düzeni ise Michelin için bir kriter değil.

Tüm bu kriterler çerçevesinde restoranları düzenli olarak ve kimliğini gizli tutarak ziyaret eden müfettişlerin her biri Michelin bünyesinde tam zamanlı olarak çalışıyor. İşinde uzman olan müfettişler restorana gittiğinde sıradan misafirlerden biri gibi davranıyor ve yemeklerinin parasını da ödüyorlar.

En Çok Michelin Yıldızlı Restorana Sahip Ülkeler (2022)

Dünyanın en çok Michelin restoranına sahip ülkesi Fransa. 74’ü iki, 29’u üç Michelin yıldızlı olmak üzere toplamda 632 Michelin kazanmış restoranı bulunan Fransa’yı şu ülkeler takip ediyor.

1. Fransa – 632
2. Japonya – 413
3. İtalya – 371
4. Almanya – 327
5. İspanya – 210
6. Amerika Birleşik Devletleri – 193
7. Çin – 168

Michelin Guide'a dahil olan (Türkiye de dahil) 39 ülke bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde &...