Pilav Hakkında Bilgiler Nelerdir? Pilav Nedir? Pilavın Tarihini Hiç Merak Ettinizmi?
Pilav, pirinç, bulgur gibi taneli bitkilerin veya şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda pişirilmesiyle yapılmış olan bir yemektir.
Birçok çeşidi vardır; İtalyan usulü pilava risotto, İran pilavına çilav denir. Özellikle Japonya ve Çin'de pirinç pilavı çok tüketilir.
15. yüzyılda sarayda pilav yeniyor ve Fatih Sultan Mehmet'in sofralarında sade pilavın dışında sebzelisi, etlisi ve tavuklusunun yer aldığı kayıtlardan anlaşılıyor. Ancak pirinç nadir bir malzeme olduğu için çok uzun bir dönem pilav sadece zengin Osmanlı sofralarını süslüyor ve buralarda da sofranın en önemli yemeği konumuna yükseliyor.
16. yüzyılda pilav pişirme yöntemleri gelişmiş, aynı öğünde birkaç çeşit pilav yenmeye başlanmış. Şölenlerde ikramların zenginliği, etin yanı sıra pirinç pilavlarının bolluğuyla da ölçülür hale gelmiş. 17. yüzyılda Evliya Çelebi, Bitlis Beyi'nin kent meydanında verdiği ziyafette 13 çeşit pirinç pilavı bulunduğunu yazıyor.
Bu da pilavların sadece Osmanlı saray mutfağına özgü olmadığını gösteriyor...
Ancak yine de nadide bir yemek olan pilavı sıradan halk yüzyıllar boyu ancak zenginlerin şölenlerinde tadabilmiş. Özellikle İstanbul'da bu yüzyıldan sonra pirinç buğday kadar tüketilir oluyor. Kültür tarihçisi Marianna Yerasimos, Osmanlı Mutfağı adlı eserinde 18. yüzyıl yemek tarifleri arasında çok değişik pilavların bulunduğunu, hatta benmari usulü pişirilen "susuz pilav" ve balıklı pilava bile rastlandığını yazıyor.
İşte Dünyada En Meşhur Pilav Çeşitleri...
En İyi Pilav Çeşitlerinden Biryani Ka Chacoal (Biryani Pilavı)
En Meşhur Pilav Çeşitlerinden Biryani Pilavı İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 250 Gram Basmati Pirinci
* 2 Çorba Kaşığı Tereyağı
* 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
* 1 Çay Kaşığı Rendelenmiş Muskat
* 5 Adet Defne Yaprağı
* 2-3 Adet Karanfil
* 1 Adet Çubuk Tarçın
* 1 Çay Kaşığı Nane
* Yarım Çay Kaşığı Safran
* Tuz
* Bir Buçuk Litre Su
En lezzetli Pilav Tariflerinden Biryani Pilavı Yapılış Tarifi:
1.5 litre suyu kalın tabanlı bir tencerede kaynatın. Nane ve safran dışındaki tum baharatları kaynayan suya ekleyin. Yıkanmış pirinci ilave edip kısık ateşte pirinçler yüzde 80 pişene kadar bekleyin. Pirinci süzüp tekrar tencereye alın. Nane ve yarım cay bardağı su ile sulandırılmış safranı pirincin uzerine gezdirin. Tencerenin üzerini alüminyum folyo ile kapatın. 15 dakika kadar dinlendirin. Kızarmış soğanlar ile susleyerek servis yapın.
İşte Dünyada En Meşhur Pilav Çeşitlerin İran pilavı nasıl yapılır?
Farklı pilav tarifi arayanlar ve sıradan pilavlardan sıkılanlar için iran mutfağında iran pilavı tarifi paylaşıyoruz. Asya topraklarındaki sofraların ayrılmaz parçası olan pilav, bu kez iran usulüyle karşınıza çıkıyor. Peki, iran pilavı nasıl yapılır? İşte iran pilavı tarifi...
İran pilavında basmati pirinci kullanılır ve aslında bir iç pilavdır. En alta tavuklar, üste haşlanmış pirinçler, en üste de patates dilimleri gelecek şekilde tencereye yerleştirilir. Pilav piştikten sonra üzerine tereyağı, safran suyu ve zerdeçal gezdirilir. Pilav tencereden ters çevrilerek servis yapılır.
En İyi Pilav Çeşitlerinden İran pilavı tarifi
En Meşhur Pilav Çeşitlerinden İran pilavı için kullanılan malzemeler nelerdir?
İran pilavı için malzemeleri paylaşıyoruz. Tarife uyarak gitmeyi ihmal etmeyin, şimdiden afiyet olsun. İşte iran pilavında kullanacağınız malzemeler....
* 3 Su Bardağı Basmati Pirinç
* 1 Tavuk Budu, 1 Göğüs Eti
* 1 Büyük Patates
* 4 Yemek Kaşığı Tereyağı
* 1 Çay Kaşığı Safran
* 1 Tatlı Kaşığı Zerdeçal
* 1 Çay Kaşığı Toz Şeker
* Yarım Çay Bardağı Ilık Su
* 6 Su Bardağı Su (Pirinci Haşlamak İçin)
* 1 Kahve Fincanı Diken Üzümü
* 1 Kahve Fincanı Tatlı Badem
* Tuz
En lezzetli Pilav Tariflerinden İran Pilavı Yapılış Tarifi:
6 bardak kaynar suya pirinçleri ilave ederek orta ısıda 10 dakika haşlayın.
Süzdüğünüz pirinçleri bir sefer soğuk sudan geçirin ezilmemelerine dikkat edin.
Tencereye 2 kaşık tereyağını sürdükten sonra, hafif tuzlanmış tavuk etlerini ve yuvarlak dilimlenmiş patatesi dizin.
En İyi Pilav Çeşitlerinden japon mutfağında Mantarlı Tavuklu Japon Pilavı nasıl yapılır?
Mantarlı Tavuklu Japon Pilavı kullanılan Malzemeler nelerdir?
1 Kg. Prinç
2 Adet Tavuk Göğüs
1 Havuç
1 Yemek Kaşığı Soya Sos
1 Çay Bardağı Beyaz Şarap
3 Adet Taze Soğan
2 Adet Yeşil Soğan
2 Çay Kaşığı Karabiber
Tuz
200 Gr. Şitaki Mantarı Yada Kültür Mantarı
En Meşhur Pilav Çeşitlerinden Mantarlı Tavuklu Japon Pilavı Yapılış Tarifi:
Önce princi iyice yıkıyoruz. yıkadıktan sonra tencereye alıyoruz.
Princimizi yıkayıp tencereye koyduktan sonra tavuk göğüsü, şitaki mantarı ve taze soğanlarımızı ince ince doğruyoruz.
Malzemelerimizi ince ince dilimledikten sonra sıra havucumuzu rendeliyoruz.
Rendeleme işlemi bittikten sonra ince ince dilimlediğimiz ve rendelediğimiz bütün malzemeleri, kuru soğan hariç, princin bulunduğu tencerenin içerisine yerleştiriyoruz.
Şirtaki mantarından çıkan suyun bir kaseye alarak üzerine soya sosu, beyaz şarap, tuz ve karabiberi karıştırdıktan sonra princin bulunduğu tencerenin içerisine ekliyoruz.
En son olarak üzerine su ekliyoruz.
Bu işlemleri bitirdikten sonra 15 dakika boyuncu pişiriyoruz.
Pişirme işlemini bitirdikten sonra üzerine kuru soğanlarımızı ilave ederek, pilavımızı servise hazırlıyoruz.
En lezzetli Pilav Tariflerinden Özbek Pilavı Tarifi “Şef Yılmaz Seçim”
Özbek Pilavı Tarifi İçin Kullanılacak Malzemeler
* 600 Gram Orta Yağlı Kuzu Eti
* 1 Yemek Kaşığı Ayçiçek Yağı
* 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
* 2 Su Bardağı Baldo Pirinç
* 4 Su Bardağı Sıcak Su
* 2 Adet Orta Boy Kuru Soğan
* 1 Baş Sarımsak
* 4 Adet Orta Boy Havuç
* Tuz
* 1/2 Çay Kaşığı Kimyon
* 1/2 Çay Kaşığı Tarçın
En Meşhur Pilav Çeşitlerinden Özbek Pilavı Tarifi Yapılış Tarifi:
Kuzu etini iri parçalar halinde kesin.
Kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.
Havuçları rendelemek yerine en az kibrit çöpü kalınlığında kesin.
Pirinçleri ılık suda ıslatıp, 20 dakika kadar bekletin.
Ayçiçek yağını bir tencerede kızdırın.
Bol suda yıkayıp, kuruladığınız kuzu etlerini tencereye aktarın ve renk alana kadar yüksek ateşte kavurun.
Kavrulan etlere sıcak suyu ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin.
Pilavı hazırlamak için tereyağını tencerede eritin.
Kuru soğanları hafif bir renk alana kadar soteleyin.
Ardından havuçları ekleyin ve soğanlarla birlikte kavurma işlemini sürdürün.
Haşlanan kuzu etlerini ayrı bir tabağa alın.
Et suyunu bir süzgeç yardımıyla süzdükten sonra pilav tenceresine aktarın.
Ilık suda beklettiğiniz pirinçleri, soğuk suda yıkadıktan sonra bir süzgeç yardımıyla süzün.
Et suyunun da yer aldığı pilav tenceresine ekleyin.
İyice yıkadıktan sonra bir baş sarımsağı pilav tenceresinin orta kısmına yerleştirin.
Tuz, kimyon ve tarçını ekledikten sonra pilavı sadece bir kez karıştırın.
Kapağını kapattığınız pilavı, kısık ateşte yaklaşık 15 dakika kadar pişirin.
Demlendikten sonra servis edin.
Paella Nedir?
Paella, İspanya'ya Endülüs Emevilerinden kalma bir yemektir. İspanya'da 10.YY itibariyle üretilmeye başlanan pirinç, Endülüs bölgesinde bol baharat kullanımı ile bir araya getirilmiş ve daha sonrasında İspanya yemek kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer almıştır. Paella'nın kelime anlamı ise kızartma tavasıdır. İşte, paella tarifi ve yapılışı hakkında detaylı bilgiler
Paella, Endülüs kültüründen gelen küçük yuvarlak Bomba pirinci (alternatifi Calasparra pirinci) ve Roma mutfağına has dev tavaların (plat a paella) buluştuğu, tam bir İspanyol yemeğidir.
Kullanılan baharat ve içerikler, İspanya’nın yörelerine göre değişiklik gösteriyor. Kıyı kesimlerde kullanılan balık ve deniz ürünlerinin yerini, daha yüksek köylerde dana ve keçi eti alırken, bazı bölgelerde vejetaryen tercihler bile mevcut. Paellanın, mağribi kralının sarayında artan yemekleri, dev kazanlarda karıştırıp pişirerek eve götüren hizmetkarların icadı olduğu anlatılıyor. Kelimenin etimolojik kökeninin de, Arapça’daki “bakiye” yani “arta kalanlar” kelimesi ile ortak olması da bu savı destekliyor sanki.
En İyi Pilav Çeşitlerinden Paella Nasıl Yapılır?
En Meşhur Pilav Çeşitlerinden Paella Yapabilmek İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 2 Adet Orta Boy Kuru Soğan
* 4 Diş Sarımsak
* 2 Adet Orta Boy Domates (Etli Ve Sulu)
* 5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
* 200 Gram Jumbo Karides
* 200 Gram İç Midye
* 200 Gram Temizlenmiş Kalamar
* 3 Adet Baby Ahtapot
* 1 Çay Bardağı Beyaz Şarap
* 1 Gram Safran
* 1,5 Su Bardağı Pirinç (Kısa Taneli Pirinç) (Tercihen Senia, Bomba Veya Bafha Cinsi)
* 3 Su Bardağı Su (Tercihen Balık Veya Sebze Suyu)
* 1 Çay Kaşığı Tuz
* 1 Çay Bardağı Bezelye
* 1/2 Çay Kaşığı Taze Çekilmiş Tane Karabiber
* 1/4 Demet Maydanoz
Paella Hazırlanış Tarifi:
Kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın ve ezdiğiniz sarımsakları incecik kıyın.
Önceden soyduğunuz domatesleri küçük küpler halinde kesin ve tüm deniz ürünlerini dikkatli bir şekilde ayıkladıktan sonra bol suda yıkayın.
Damak tadınıza göre balıklar veya sebze suyunu kısık ateşte ısıtın.
Zeytinyağının yarısını kalın ve geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Kuru soğan ve sarımsakları zeytinyağında soteleyin.
Pirinçleri bol suda yıkayın ve suyunu süzdürdükten sonra tavaya alın. Ardından domatesleri de katıp aralarda karıştırarak pirinçleri kavurun.
Beyaz şarap ve safranı katıp yüksek ateşte çektirin ve sıcak suyun yarısını ekleyip kısık ateşte, tuz ve tane karabiber ilave ederek kapağı kapalı tencerede pişirin.
Ayrı bir tavada kalan zeytinyağını kızdırdıktan sonra tüm deniz ürünlerini sırayla yüksek ateşte soteleyin.
Deniz ürünlerini pilav tenceresine alın ve üzerine bezelye taneleri ve kalan sıcak suyu ekleyin. Tüm malzemeleri kısık ateşte suyu çeken kadar pişirin.
Suyunu çeken deniz mahsullü paella’yı servis tabağına alarak limon dilimleriyle servis edebilirsiniz.
Et, tavuk veya sebze suyunda pişirilerek hazırlanan risotto İtalyan mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alıyor. Mantarlı, safranlı, sebzeli, veya peynirli gibi farklı çeşitlerle hazırlanan risottoyu şık misafir sofralarınız için sizler de hazırlayabilirsiniz. Peki, risotto nasıl yapılır? Risotto malzemeleri nelerdir? İşte kolay ve pratik risotto tarifi ve yapımı.
İtalyan pirinç pilavı olarak adlandırılan risotto, bazı püf noktalarına uyulduğu zaman oldukça kolay hazırlanıyor. İlk defa bu lezzeti deneyecekseniz sebze veya tavuk suyunu azar azar ilave etmeli, pirinçleri sürekli karıştırmalısınız. İşte, adım adım risotto hazırlanışı.
En İyi Pilav Çeşitlerinden Risotto Nasıl Yapılır?
En Meşhur Pilav Çeşitlerinden Risotto Yapabilmek İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 300 Gram Arborio Pirinç
* 400 Gram Kestane Mantarı
* Toz Parmesan Peyniri
* 2 Diş Sarımsak
* 1 Litre Et Suyu
* 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
* 1 Adet Kuru Soğan
* Tuz
* Karabiber
* Maydanoz
En lezzetli Pilav Tariflerinden Risotto Hazırlanış Tarifi:
Tavaya tereyağı koyulur, üzerine kıyılmış sarımsaklar eklenir. Biraz kavrulunca doğranmış mantarlar eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilip kenara alınır.
Ayrı bir tavaya biraz zeytinyağı ve bir parça tereyağı eklenir.
Küçük küçük doğranmış kuru soğanlar eklenir ve biraz kavrulur. Biraz tuz serpilir.
Üzerine pirinç eklenir ve karıştırmaya devam edilir.
Kavrulan pirinçlerin üstüne et suyundan iki kepçe eklenir. Pirinçler suyu çekene kadar karıştırmaya devam edilir.
Her suyunu çektiğinde tekrar 2 kepçe et suyu eklenir. Son sular da eklendikten sonra ocak kapatılır toz parmesan ve bir parça tereyağı eklenir. Tereyağı eriyene kadar karıştırmaya devam edilir.
Hemen ardından mantarlar ve ince kıyılmış maydanoz eklenir karıştırılır.
Üzerine parmesan ve karabiber serpilir.
Geleneksel Türk mutfağında En Eski Pilavlardan Firik Pilavı Tarifi;
En İyi Pilavlardan Firik Pilavı Kullanılan Malzemeler;
* 1 çay bardağı nohut
* 2 su bardağı firik
* 1 su bardağı bulgur
* 1 soğan
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 6 su bardağı su
* Tuz
* Kırmızı pulbiber
* Karabiber
En Meşhur Pilavlardan Firik Pilavı Yapılış Tarifi;
Nohutu bir gece önceden ıslatın.
Ertesi gün üzerini geçecek kadar suyla yumuşayana kadar haşlayın.
Ayıklanmış firik ve bulguru kuruyken bir birleriyle iyice karıştırın.
Soğanı yemeklik doğrayıp yağda şeffaflaşıncaya kadar kavurun.
Biber salçasını ilave edip, soğanla iyice karışmasını sağlayın.
Üzerine 6 bardak sıcak su, tuz ve kırmızı pulbiber ekleyin.
Firik ve bulgur karışımını ilave edip karıştırın. Yüksek ateşte kaynatın.
Daha sonra kısık ateşe alarak pilav suyunu çekinceye kadar pişirin.
En İyi Pilav Çeşitlerinden Dane-i Yeşil Pilavı Tarifi
En Meşhur Pilav Çeşitlerinden Dane-i Yeşil Pilavı Kullanılan Malzemeler
* 2 Su Bardağı Pirinç
* 250 Gr Ispanak
* 100 Gr Tereyağı
* 1 Adet Kuru Soğan
* 1/4 Bağ Taze Nane
* 1/4 Bağ Maydanoz
* 1/4 Bağ Kereviz Yaprağı
* 1/4 Bağ Dereotu
* 1 Çay Bardağı Antep Fıstığı
* 1 Çay Kaşığı Karabiber
* 2 Bardak Su
* 1 Bardak Ispanak Suyu
En lezzetli Pilav Tariflerinden Dane-i Yeşil Yapılış Tarifi
Pirinci ılık suda bekletin ve sonra iyice yıkayıp süzün.
Ispanak suyunu hazırlamak için; öncelikle ıspanaklarımızdan 6-7 dal ayırıp geri kalanı 2 bardak su ile 10 dk. Haşlayıp süzün.
Daha sonra bu suyu tel süzgeçten geçirin ve 1 bardağını pilavınız için ayırın.
Çiğ ıspanak yapraklarını ve soğanı ince ince doğrayın.
Tereyağından 1 tatlı kaşığı kadar ayırıp kalanı tencerede kızdırın.
İçine ince doğranmış soğanlarımızı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.
İnce doğranmış ıspanakları da atıp bir iki kez karıştırın.
Ayırdığınız ıspanak suyunu, 1,5 su bardağı suyu ve tuzu ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve kaynatın.
Su kaynayınca içine yıkadığınız pirinçleri ekleyerek karıştırın ve pirinç suyunu çekene kadar önce 3-4 dk. harlı ateşte daha sonra ateşin altını kısarak 10-15 dk. Pişirin.
Pilavımızın altını kapattıktan sonra içine otlarımızı ekleyerek karıştırıp dinlenmeye alın.
Kalan tereyağını küçük bir tavada eritin ve fıstıkları hafifçe kavurun.
Pilavımızı servis tabağına aldıktan sonra üzerine fıstıkları ekleyin.
Karabiber serperek servis edin.
En lezzetli Pilav Tariflerinden Karalı Pilav (Azeri Pilavı) Tarifi
Karalı Pilav (Azeri Pilavı) İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
En İyi Pilav Çeşitlerinden Karalı Pilav (Azeri Pilavı) Pilav İçin:
* 3 Su Bardağı Pirinç
* 1, 5 Litre Su
* 2 Yumurta
* Tuz
* Karabiber
* Zerdeçal
* Zire
* Tarçın
1* 00 Gr Tereyağ
Karalı Pilav (Azeri Pilavı) Karası İçin:
* 500 Gr Dana Kuşbaşı Et
* 4 Adet Orta Boy Soğan
* Sarı Kuş Üzümü
* Kuru Kayısı
* Tuz, Kara Biber
* Zerdeçal
* Zire
* 150 Gr Tereyağ
* Yarım Çay Bardağı Et Suyu
En lezzetli Pilav Tariflerinden Karalı Pilav (Azeri Pilavı) Tarifi Yapılış Tarifi:
Önce etimi haşlıyoruz. 1. 5 lt suyu kaynamaya alıyoruz.
Geceden de pirinçi suda ıslatıyoruz ve pilavı pişirene kadarda suda bekletiyoruz.
Kaynayan suya önce tuz ekleyip 1 dk sonra pirinçleri ıslattığımız suyla birlikte kaynayan suya ilave ediyoruz. 10 dk pişiriyoruz.
Pirinçimiz pişene kadar haşlanmış eti kemikten ayırıyoruz.
Soğan doğruyoruz ince ince bir tavada yağda kavuruyoruz.
Pirinçimiz piştikten sonrada pirincin suyunu süzüyoruz bir kapta 2 yumurta çırpıp içine pişmiş pirinçten 3 yemek kaşığı pirinç ilave edelim .
Yumurtayla karıştırıyoruz ve pirinçi demlenen tencerenin dibine yağ ekleyip sonra üzerine karışım yumurtayı ilave edip tencerenin dibine yayıyoruz ki pirinçin altı yanmasın sonra üzerine pirinçi ilave edip ve üzerlerine baharatları ekliyoruz yağı da eriyip pilavın üzerine gezdiriyoruz tencere kapağına da mendil koyup kapatıyoruz ve çok kısık ateşte deme koyuyoruz.
Kavrulan soğanı kenara alıp bekliyoruz.
Kuş üzümü ve kayısını bir tavada bir yemek kaşığı yağda kavuruyoruz hafifçe.
Bir kenarda bir tavaya önce kemikten ayırdığımız eti alttan koyuyoruz onun üstüne de hafifçe kavrulmuş üzümü ve kayısını koyup en sonda da kavrulan soğanla kapatıyoruz ve baharatları ekleyip yarım çay bardağı et suyunu da ekleyip orta ateşte 5 dakika pişiriyoruz.
Pirinç demlendikten sonrada sunuma hazırlıyoruz.
Afiyet olsun. .
Bulgurlu Mücandara Pilavı Tarifi "Refika Birgül"
Bulgurlu Mücandara Pilavı İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 1,5 Su Bardağı Bulgur
* * 1 Su Bardağı Yeşil Mercimek
* 2 Adet Soğan
* ½ Çay Bardağı Zeytinyağı
* 1 Tatlı Kaşığı Tuz
En lezzetli Pilav Tariflerinden Bulgurlu Mücandara Pilavı Yapılış Tarifi:
1 su bardağı yeşil mercimeği 4 bardak suda haşlayın.
Bu sırada başka bir tencereye ½ çay bardağı zeytinyağı koyun ve 2 adet soğanı piyazlık doğrayın.
Piyazlık doğradığınız soğanları zeytinyağlı tencereye koyun ve iyice kavurun.
Soğanlar kahverengileşmeye başladığında yarısını başka bir tavaya ayırın.
Tencereye yıkanıp temizlenmiş 1,5 su bardağı bulguru ilave edin ve kavurun.
5 dakika kaynayıp hafif dişe gelir durumda olan mercimekleri suyu ile tencereye ilave edin ve karıştırın. 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip kapağını kapatın, pişirmeye devam edin.
Pilav piştikten sonra temiz bir mutfak bezi kapatıp 15 dakika dinlendirin.
Ayırdığınız soğanları çıtır çıtır olana kadar kavurun.
Pilav piştikten sonra üzerine çıtır çıtır olan soğanlarını da ekleyip afiyetle yiyebilirsiniz.
Pilav İle İlgili Cümleler Nelerdir?
Bir dahaki sefere Çinli aşçılara söyle böceği bulgur pilavının tam ortasının ortasına koysun o zaman artık kime denk gelirse olur, canım.
Pilav nefis.
Pilavı pişirme şeklimiz budur.
Ali pilav yemek için bir kaşık kullanır ancak Mary yemek çubukları kullanmayı tercih ediyor.
Garson, pilav az pişmiş ve tuzu yok.
Yarınki kahvaltı ekmek ya da pilav mı olacak?
Pilav yapmayı bilir misiniz?
Ali neredeyse her gün pilav yer.
Pilav kilo aldırır, fazla yeme ondan!
Ali ben masadan uzaktayken pilavımın birazını yedi.
"Yarın kahvaltı için ne istiyorsun? Ekmek? pilav?" "Herhangi biri güzel."
Pilavı tattın mı?
Pilav anlamı nedir? Pilavın tanımı nedir?
Pirinç :
Buğdaygillerden, kökleri bol su içinde yetişen bir bitki (Oryza sativa). Bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkte bir alaşım. Bu bitkinin besin olarak kullanılan taneleri. Bu alaşımdan yapılmış.
Bulgur :
Kaynatılıp kurutulduktan ve kabuğu çıkarıldıktan sonra kırılan buğday. Sert ve ufak taneler durumunda yağan kar, ebebulguru.
Kuskus :
Un, süt, yumurta, bulgur ile yapılmış olan ufak ve yuvarlak taneler biçiminde kurutulmuş hamur.
Yemek :
Hakkı olmayan ve kendisine yasak edilmiş bulunan bir şeyi kabul etmek. Isırmak. Başkasının parasını harcamak. Batmak, çizmek, kaşındırmak, dalamak. Günün belli saatlerinde yenilen besin. Yemek yeme, karın doyurma işi. Yenmek için pişirilip hazırlanmış yiyecek, aş, taam, ekmek. Yasal yoldan cezalandırılmak.
Gücünü kırmak, perişan etmek, mahvetmek. Hoşa gitmeyen kötü bir duruma uğramak, tutulmak. Sürekli üzmek, tedirgin etmek. Kandırmak. Ağızda çiğneyerek yutmak. Birine alacağını vermemek, ödememek. Konuklara yiyecek verilerek yapılmış olan ağırlama. Harcanmak, kullanılmak, sarf edilmek. Harcamak, tüketmek, bitirmek. Aşındırmak, kemirmek, oymak, delmek.
Pilav gibi :
Dağınık (ev, dolap, masa).
Pilav yiyen kaşığını yanında taşır :
"bir şeyden yararlanmak isteyen kişi, bunun için gereken aracı eli altında bulundurmalıdır" anlamında kullanılan bir söz.
Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın :
"yararlı bir şeyi elde etmek için sonuna kadar uğraşılmalı, direnilmelidir" anlamında kullanılan bir söz.
Hamsili pilav :
Hazırlanan iç pilavın üzerine ayıklanıp temizlenmiş hamsilerin konulması ve fırında pişirilmesiyle yapılmış olan bir pilav türü.
İç pilav :
Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış kuzu ciğeri, fıstık, pirinç, kuş üzümü, yağ ve baharat kullanılarak pişirilen bir pilav türü.
Örgülü pilav :
Tavuk eti veya tavuk ciğerinin kısık ateşte pişirilmesinden sonra pirinç, tereyağı, fıstık, un ve yumurta karışımıyla hazırlanan bir pilav türü.
Perdeli pilav :
Tavuk eti, badem içi, pirinç, kuş üzümü, un ve yumurta kullanarak hazırlanan bir pilav türü.
Acem pilavı :
İçine safran ve zencefil eklenerek yapılan, İran usulü bir pilav türü.
Bulgur pilavı :
Bulgurla pişirilen pilav.
Büryan pilavı :
Kemiksiz koyun eti, pirinç, soğan, domates, baharat ve yağ karışımıyla fırında pişirilen bir pilav türü.
Düğün pilavı :
Düğünlerde özel olarak pişirilen pilav.
Kuskus pilavı :
Kuskus kullanılarak yapılmış olan pilav.
Mercimek pilavı :
Yeşil mercimek, kıyma, ince bulgur ve tereyağıyla yapılmış olan bir pilav türü.
Mevlevi pilavı :
Kemiksiz koyun etinin hafifçe pişirilmesinden sonra nohut, kestane, havuç, soğan, yağ, fıstık ve pirinçle karıştırılıp kısık ateşte hazırlanan bir pilav türü.
Meyhane pilavı :
Meyhane havasına özgü ve mezelik niteliğinde olan pilav. Kıyma, soğan, biber ve domates kullanılarak bulgurdan yapılmış olan bir pilav türü.
Özbek pilavı :
Havuç, et, üzüm karıştırılarak yapılmış olan pirinç pilavı.
Pirinç pilavı :
Pirinç ile yapılmış olan pilav.
Şehriye pilavı :
Şehriye ile yapılmış olan pilav.
Temcit pilavı :
İftardan kalan ve sahurda ısıtılan pilav. Bıktırırcasına tekrar edilen söz.
Pilavlık :
Pilav yapmaya elverişli.
Ata arpa yiğide pilav :
"canlıların güçleri, gelişmelerine yarayan şeylerle artar" anlamında kullanılan bir söz.
Düğün pilavıyla dost ağırlamak :
Başkasının kesesinden veya elinden ikramda bulunmak.
Papaz her gün pilav yemez :
İnsan zaman zaman değişiklik ister. "bir insanı hep aynı hileyle kandıramazsın" anlamında kullanılan bir söz. her zaman aynı fırsat ele geçmez.
Temcit pilavı gibi :
Bir şeyi birçok kez tekrarlamak.
Taneli :
Tanelerden oluşmuş. Çeşitli boylarda tanesi olan.
Bitki : Bulunduğu yere kök vb. organlarıyla tutunan, çoğunlukla fotosentez sonucu yaşam için gerekli bileşenleri oluşturan, birçoğu spor veya tohum aracılığıyla döl vererek çoğalan bir veya çok yıllık, otsu, odunsu canlıların genel adı, nebat.
Şehriye :
Çorba ve pilavda kullanılan, türlü biçimlerde kesilerek kurutulmuş buğday unu hamuru.
Makarna :
İtalyan lireti. İrmik veya una yumurta karıştırılarak hazırlanmış türlü biçimlerdeki kuru hamur. Bu hamurdan yapılmış olan yemek.
Pişirilme :
Pişirilmek işi.
İtalyan :
İtalya halkından veya bu halkın soyundan olan kimse.
Deni :
Alçak, kötü, kişiliksiz (kimse).
Pilavı karmak :
Zengin olmak. Hasta olmak. Belaya çatmak.
Pilavtepe :
Elâzığ şehri, Çan bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Diğer dillerde Pilav anlamı nedir?
İngilizce'de Pilav ne demek? :
[Pilaf] n. pilau, pilaw
n. rice, pilaff, pilaw
Fransızca'da Pilav :
pilaf [le]
Almanca'da Pilav :
n. Reis
Rusça'da Pilav :
n. плов (M)
En Lezzetli Pilav Tariflerinden Acem Pilavı Nasıl Yapılır?
Acem Pilavı İçin Gerekli Malzemeler Nedir?
* 250-300 Gram Kuşbaşı Kuzu Eti,
* 1 Kuru Soğan,
* 750 Gram Havuç,
* 3 Su Bardağı Pirinç,
* Karabiber, Kırmızı Pul Biber, Az Miktar Tarçın
* Sade Yağ.
Havuç Ekşilemesi İçin İse;
* 500 Gram Rendelenmiş Havuç,
* Sumak (Ekşi Ahıdı) Ya Da Nar Ekşisi,
* 2-3 Diş Dövülmüş Sarımsak,
* Tuz Ve Kuru Nane.
En Eski Pilav Tariflerinden Acem Pilavıyapılış Tarifi:
Kuşbaşı et haşlanır kefi-köpüğü alınır. Suyundan ayrılan ete ince doğranmış kuru soğan, ufak ufak özenle doğranmış havuç ve yağın bir kısmı ilave edilerek kavurma işlemi yapılır. Et suyu ile pilavın suyu ayarlanır ve havuç ilave edilir, daha önceden sıcak su ile haşlanmış pirinç yıkanarak suya bırakılır, kaynadıktan sonra orta ateşte pişirilir ve ayrılan yağ ile pilav yağlanır. Pilav dinlendirilir tabağa alınır yüzüne karabiber, kırmızı pul biber, bir miktar tarçın ilave edilir. Et, pilav üzerine yerleştirilerek servise sunulur.
Havuç Ekşilemesi: Rendelenmiş havuç salata kabına alınır, sumak ya da nar ekşisi eklenir. Dövülmüş sarımsak ve tuz ilave edilir. Ekşilemenin yüzüne bolca kuru nane ilave edilerek pilavla birlikte tüketilir.
En Meşhur Pilav Çeşitlerinden Hamsili Pilav Nasıl Yapılır?
Hamsili Pilav İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
* 500 Gr Hamsi (Kılçıkları Ayıklanmış)
* 500 Gr Pirinç
* 1 Baş Kuru Soğan
* 3 Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık (Çam Fıstığı)
* 2 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
* 1 Çay Kaşığı Karabiber
* 1 Çay Kaşığı Nane
* 1 Çay Kaşığı Tarçın
* 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
En Lezzetli Pilav Tariflerinden Hamsili Pilav Yapılış Tarifi:
Pirinçleri bir kaba koyup, üzerini 4 - 5 parmak aşacak kadar ılık tuzlu su ilave edin ve yaklaşık 30 dakika bekletin. Nişastasının artması için akan suyun altında birkaç kez yıkayın ve süzün. Yağı tencereye koyun. Yağ kızınca fıstıkları ilave edip, biraz sarartın. Soğanları ekleyin ve soğanlar pembeleşinceye kadar fıstıklarla beraber kavurun. Şekeri ve kuşüzümlerini katıp, bir taşım kaynatın. Tuzunu ve biberini ayarlayın. Pirinçleri ekleyip karıştırın. Tekrar bir taşım kaynatıp, ateşi kısın.
Tencerenin kapağını sıkıca kapatıp pilavı kısık ateşte yaklaşık 15 dakika pişirin. Fırınınızı 180°C’ye getirip ısıtın. Pişen pilavı ateşten alın. Kapağını açıp, tencerenin ağzına bir havlu kâğıt koyun ve kapağı tekrar kapatın. Pilavı bu şekilde 20 dakika dinlendirip kıyılmış maydanozu ilave edin. Tahta bir spatula veya düz kevgir ile pirinçleri ezmemeye özen göstererek karıştırın. Hamsileri birkaç su yıkayıp süzün ve tuzlayın. Pilavı alabilecek büyüklükte bir fırın kabını yağlayıp mısır unu ile unlayın. Kabın dibine sırtları aşağı gelecek bicimde bir sıra hamsi döşeyin. Kenarlarına da kuyruk kısımları kabın dışına sarkacak şekilde hamsileri yapıştırın.
Pilavı hamsi döşenmiş kabın içine doldurup, hamsilerin dışarı tasan kuyruklarını pilavın üzerine doğru kapatın. Pilavın üzerini de tamamen kalan hamsilerle kaplayıp, kabı sıcak fırına surun. Pilavı yaklaşık 30 dakika hamsiler iyice kızarıncaya kadar pişirip, fırından alın. Bir tepsiye ters çevirip, sıcak olarak servis yapın.
İstanbul Pilavı Nasıl Yapılır?
İstanbul Pilavı Malzemeleri Nelerdir?
* 1 Parça Tavuk Göğsü
* 4 Su Bardağı Su
* Yarım Tatlı Kaşığı Tuz
* 1 Su Bardağı Badem (Dövülmemiş)
* 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
* 2 Su Bardağı Pirinç
* Yarım Tatlı Kaşığı Safran
* Yarım Tatlı Kaşığı Zencefil
* Yarım Su Bardağı Bezelye (Taze İç)
* Yarım Su Bardağı Antep Fıstığı (Dövülmemiş)
En Lezzetli Pilav Tariflerinden İstanbul Pilavı Yapılış Tarifi:
30 dakika sıcak tuzlu suda beklettiğiniz pirinci yıkayıp süzün. Pirinçleri bademlerle birlikte tereyağında kavurun. Haşladığınız tavuk göğsünün suyundan 2 bardak ayırın. Yarım kahve fincanı suda 30 dakika kadar beklettiğiniz safranı tavuk suyunun içine katın. Didiklediğiniz tavuk etini bezelye, tuz ve zencefille birlikte daha önceden kavurduğunuz pirincin içine ilave edin, bunun üzerine kalan tavuk suyunu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Pişen pilavın içine daha önceden sıcak suda beklettiğiniz Antep fıstıklarının iç kabuklarını soyup pilavınıza ekleyin, pilavınızı dinlenmeye alın.
Karıştırmalı Pilav Nasıl Yapılır?
Karıştırmalı Pilav Malzemeleri Nelerdir?
* 2 Su Bardağı Orta İrilikte Bulgur
* 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
* 500 G Doğranmış Et (Kavurma Et)
* 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
* Pul Biber
* Bir Miktar Tuz
En Lezzetli Pilav Tariflerinden Karıştırmalı Pilav Nasıl Hazırlanır?
Öncelikle etimiz kavrulur, bir tencereye alınarak üzerine biraz salça eklenir, pul biber ve tuz eklenerek üzerine 1.5 litre su ilave edilir. Kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra da üstüne bulgur eklenerek bir süre daha kaynatılarak suyunu çekmesi beklenir ve beş on dakika sonra servis edilir.
Konuralp Pilavı Nasıl Yapılır?
Halk dilinde kasaba pirinci olarak anılan Konuralp Pirinci'nin tarihi 1800’lü yıllara dayanmaktadır. Yöreye özgü geçmişi ve “Osmanlı Saray Mutfağının Pirinci” olarak adlandırılan Konuralp Pirinci zamanının vazgeçilmez lezzet kaynaklarından biri olarak varlığını bugüne kadar sürdürmüştür. Tarifimiz 16 kişiliktir.
Konuralp Pilavı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
* 8 Su Bardağı Konuralp Pirinci
* 1 Kg Kemik (6 Su Bardağı Kemik Suyu İçin)
* 1 Kg Dana Kuşbaşı Et
* Yarım Kg Nohut
* Yarım Su Bardağı Sıvı Yağ
* 1 Çay Kaşığı Karabiber
* 1 Tatlı Kaşığı Tuz
* 2 Yemek Kaşığı Salamura Tuz
* 6 Su Bardağı Su
En Eski Pilav Tariflerinden Konuralp Pilavı Yapılış Tarifi:
Kemikler bir gece önceden soğuk suda bekletilir, iyice yıkanır ve bir tencereye alınır. Tencereye alınan kemikler, üstüne çıkacak miktarda suyla iliği çıkana kadar yaklaşık 1-1,5 saat kaynatılır. Ardından bir süzgecin üzerine temiz tülbent serilir ve kemik suyu tortularından arındırılarak temiz bir kabın içine alınır.
Sekiz su bardağı Konuralp Pirinci iki yemek kaşığı salamura tuzla birlikte ılık suda 1-2 saat bekletilir. Ardından pirinçlerin kırılmaması için süzgeç yardımıyla el değmeden bol soğuk su ile iyice durulanır. Bir tencerede altı su bardağı kemik suyu ve altı su bardağı su birlikte kaynatılır. Kaynayan suya önceden haşlanmış nohut ve haşlanıp, didiklenmiş kuşbaşı etler ile tuz ve karabiber eklenerek kaynatılır. Daha sonra ıslatılan pirinçler ilave edilir ve kısık ateşte 10 - 15 dakika suyunu çekene kadar pişirilir. Ateşten alınan pilav bir oklava yardımıyla içten dışa doğru yavaşça karıştırılarak 30 dakika demlenmeye alınır. Demlenme işlemi yapılırken pilav tenceresi bir sofra bezine sarılır.
Ev işi yufka veya ince lavaş ılık suda ıslatılır ve sofra bezine sarılarak servise kadar yumuşak kalması sağlanır. Demlenen pilav, bir tepsiye aktarılır, üstüne yufkalar veya ince lavaş serilerek servis edilir.
En Eski Pilav Tariflerinden Lüşeli Pilav Nasıl Yapılır?
Lüşeli Pilav Malzemeleri Nelerdir?
* 1 Demet Lüşe (Karların Erimesiyle Birlikte Dağların Eteklerinden Toplanan Bir Çeşit Pancar Otu)
* 2 Su Bardağı Pirinç
* Yeterince Su
* Tuz
En Lezzetli Pilav Tariflerinden Lüşeli Pilav Yapılış Tarifi:
Lüşe ayıklandıktan sonra pişirilir ve süzgeç yardımıyla suyu süzülür. Pirinçle birlikte yağda 5 dakika kavrulur. Üzerine su ve tuz eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Suyunu çektikten sonra bir süre dinlendirilerek servis edilir.
En Eski Pilav Tariflerinden Perde Pilavı
Perde Pilavı Malzemeleri Nelerdir?
* 1,5 Kilo Tavuk
* 750 Gr Pirinç
* 150 Gr Badem İçi
V250 Gr Tavuk Ciğeri
* Tarçın
* Tereyağı
* Karabiber Ve Tuz
Dış Tarafı İçin
6 Yumurta
100 Gr Margarin
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Kahve Fincanı Tavuk Suyu
Alabildiğince Un Ve Tuz
En Eski Pilav Tariflerinden Perde Pilavı Yapılış Tarifi:
Bir kaba yumurta kırılır. Eritilmeden margarin, tuz, zeytinyağı ve bir kahve fincanı tavuk suyu eklenip karıştırılır. Bu karışıma yavaş yavaş un ilave edilir. Hamur kıvamı tutunca, biri büyük biri küçük iki bezeye ayrılır. Bezeler on dakika dinlendirilir. Perde pilavının yapılacağı tencere katı yağ ile iyice yağlanır. Tencerenin dibine badem dizilir. Büyük beze oklava ile 1 cm kalınlığında açılır. Yağlanan tencereye kenarını kapatacak ve dışarı sarkacak şekilde döşenir.
İç pilavın yapılışı:
Tavuklar haşlanır, kemiklerinden ayrılıp tava ve ızgarada kızartılır. Pirinç tuzlu suda 20 dakika ıslatılır. Bademler haşlanıp kabukları soyulur. Ciğerler kuşbaşı doğranıp haşlanır. Pirinç rengi değişmeyecek şekilde yağda kavrulur. İç pilav gibi pişirilir. Kaynarken içine bademler eklenir. Pilav pişmeye yakın içine ciğer ilave edilir. Pilav demlendikten sonra ise üzerine karabiber ve tarçın ekilir. Hamur döşenmiş tencereye, pilav ve haşlanmış tavuk kat kat dizilir. En üste de daha önce ayırdığımız küçük hamur bezesi oklava ile açılarak kapak şekilde örtülür ve hava almaması sağlanır. Hamurun üstü yağlanır. 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra ters çevrilerek servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder