2 Mayıs 2021 Pazar

Şef Doğa Çitçi :Yeşil Erikli Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?

 Şef Doğa Çitçi :Yeşil Erikli Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?



Geleneksel Türk mutfağında Yeşil erikli yaprak sarma nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızda da vazgeçilmez yemeklerden olan Yeşil erikli yaprak sarma için gereken malzemeler nelerdir? Evinizde şeflerin özel yemek tariflerinden Yeşil erikli yaprak sarma yaptınız mı?

Peki en iyi dolma ve sarma tariflerinden Yeşil erikli yaprak sarma yapabilmek için Türk mutfağı şeflerinin özel yemek tariflerinden faydalanmak istermisiniz? Yeşil erikli yaprak sarma nasıl pişirilir? En meşhur Türk mutfağı yemeklerinden Yeşil erikli yaprak sarma pişirmenin püf noktaları nelerdir?

Türk aşçı haberleri olarak mevsiminde Yeşil Erikli Yaprak Sarma tarifini yüzlerce tarifler arasında sizin için araştırdık ve derledik...

İşte bunların hepsini Türk mutfağının bilinen şeflerinden Doğa Çitçinin deyimi ile “İlkbaharda ürün çeşitliliğimiz artar ve Anadolu coğrafyasında benzeri olmayan tekniklerle taze meyveler yemeklerde kullanılır” dediği Yeşil erikli yaprak sarma tarifinde bulacaksınız.

Türk Mutfağı Yemek Arşivinde En Meşhur Dolma Ve Sarma Tariflerinden Yeşil Erikli Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?

Şef Doğa Çitçi : Yeşil Erikli Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?
En Eski Nefis Yemek Tariflerinden Yeşil Erikli Yaprak Sarma İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

*     1 Buçuk Su Bardağı Pilavlık Bulgur 
*     350 Gram Erik
*     350 Gram Çekilmiş Kuzu Döş Yağlı Kıyma 
*     4-5 Baş Taze Dişlenmiş Baş Sarımsak 
*     750 Gram Taze Asma Yaprak
*     3 Adet Orta Boy Kuru Soğan
*     4-5 Diş Kuru Sarımsak
*     1 Buçuk Yemek Kaşığı Domates Salçası
*     1 Buçuk Yemek Kaşığı Biber Salçası 
*     2 Yemek Kaşığı Sadeyağ
*     1 Tatlı Kaşığı Tuz
*      Tatlı Kaşığı Karabiber
*     1 Yemek Kaşığı Kırmızı Pul Biber
*     3 Adet Limon Veya 1 Yemek Kaşığı Sumak Ekşisi

Yöresel Mutfaklarda En İyi Lezzetlerden Yeşil Erikli Yaprak Sarma Hazırlanış Tarifi:

Yaprakların saplarını kesin ve kaynar suda 3-5 dakika haşlayın. Daha sonra soğuk suya bırakıp bir kevgir yardımıyla süzün. 

İnce ince doğradığınız kuru soğan ve sarımsakları bir kaba alın. İçerisine kıyma, domates-biber salçası, bulgur, karabiber, kırmızı pul biber, ayrıca limon suyu/sumak ekşisi ve tuzun bir kısmını ilave edip, karıştırın. 

Yaprakların damar kısmı içe gelecek şekilde bir tatlı kaşığı dolma içinden koyup ince uzun şekilde sıkıştırmadan sarın. Tencerenin dibine yaprakların kesilen saplarını ve kabuğu soyulup halka halka doğranan limon dilimlerini yayın. 

Sarılan yaprakları tencereye ortası boş kalacak şekilde dairesel dizin. Boş bırakılan kısma baş taze sarımsakları temizleyip sert odunsu kısımlarını alarak yerleştirin. 

Üzerine dolma taşı/tabak koyduktan sonra, ayrı bir kapta sıcak su ile kalan tuzu karıştırarak dolmaların üzerini 2-3 parmak geçecek şekilde ilave edin. Dolmalar kaynayınca ocağın altını en kısığa alın, 60 dakika pişirin. 

Kalan limon suyunu ve temizlenmiş erikleri taşı kaldırıp ortasına ekleyin ve tekrar kapatıp 5-10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. 

Pişen sarmaların suyunu süzdükten sonra bir tavada ılıtılan sadeyağı üzerinde gezdirerek 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...