13 Eylül 2019 Cuma

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan ve Biber Dolmasını Deneyin...

Geleneksel Türk Mutfağından Nefis Ve Lezzetli Yöresel Mutfaklarımızda tercih edilen Zeytinyağlı Kuru Patlıcan ve Biber Dolmasını Mutlaka Denemelisiniz...

Osmanlı ve Türk Mutfağında Anadolu coğrafyasında yaşayan kültürlerin birbirine aktarılması nedeniyle çok zengin olduğu "Osmanlı mutfağı hem çeşit açısından, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve sebzelerden yapılan yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin. Diğer mutfaklara baktığımızda, sebzeler diğer yemeklerin yanında garnitür olarak kullanıyor.



Ama Türk mutfağında her yemeğin yüzlerce çeşidi vardır. Osmanlı Saray mutfağı büyük bir organizasyona sahip. Şu anki Geleneksel Türk mutfağı aslında onun küçültülmüş hali. Orada sulu yemekleriyle, çorbalarıyla, sebze yemekleriyle, pilav çeşitleriyle yani bölüm bölüm birçoğu gruplara ayrılmış bir mönüde en az 30 çeşit patlıcan yemeğinin birden servis edildiği bir mutfaktan bahsediyoruz"

Ekşili dolma olarak da bilinen kuru sebzelerden yapılan dolmaları daha önce denemediyseniz sıkı durun, bu tarifle kuru sebzelerle yapılan ekşi dolmalara bayılacaksınız. Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması, ılık ve soğuk tüketildiğinden dolayı, yemeğini bugün yapıp yarın tüketenler için oldukça pratik bir tarif. Siz de bu tarifi denemek isterseniz detaylar hemen aşağıda…



Zeytinyağlı Kuru Patlıcan ve Biber Dolmasını Denediniz 'mi?
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan ve Biber Dolması kullanılan Malzemeler

*     20 adet kurutulmuş patlıcan
*     4 diş sarımsak
*     2 yemek kaşığı kuru nane
*     2 iri soğan
*     1 su bardağı pirinç
*     1 yemek kaşığı nar ekşisi
*     1 yemek kaşığı domates salçası
*     1 yemek kaşığı biber salçası
*     1 çay kaşığı sumak
*     1 tatlı kaşığı pul biber
*     1 tatlı kaşığı tuz
*     1 yemek kaşığı şeker
*     1 çay bardağı zeytinyağı
*     Yarım tatlı kaşığı karabiber

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan ve Biber Dolması Hazırlanış tarifi
Bir tencerede su kaynatmaya başlayın.
Kuru patlıcanları kaynayan suya atıp yaklaşık 5 dakika, yumuşayana kadar haşlayın.
Yumuşayan patlıcanları süzerek sudan çıkarın.
Pilav tenceresinde zeytinyağını kızdırın.

Soğanları yemeklik doğrayın ve soteleyin.
Soğanlar yumuşamaya başlayınca sarımsakları ve salçaları ilave ederek kavurmaya devam edin.
1 su bardağı pirinci güzelce yıkayın.
Temizlediğiniz pirinçleri de pilav tenceresine ekleyin ve 3 dakika kadar kavurun.

Tuzu, karabiberi, pul biberi, sumağı, naneyi ve toz şekeri ekleyip kavurmaya devam edin.
Daha sonra 1 buçuk su bardağı sıcak su ekleyerek tencerenin kapağını kapatın.
Pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
Suyunu çeken pirinçleri kuru patlıcanların içine doldurmaya başlayın.

1 veya 2 kaşık pirinci kuru patlıcanın büyüklüğüne göre içinde 1 santimetre boşluk kalacak şekilde doldurun.


Doldurduğunuz patlıcanları tencerenin içinde dizin.
Üzerine 1,5 su bardağı su ve 2 yemek kaşığı nar ekşisi döküp tencerenin kapağını kapatın.
Tencere kaynamaya başlayana kadar, orta ateşte pişmeye bırakın.

Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve 40 dakika kadar pişirmeye bırakın.
Kuru patlıcan dolmalarınız hazır.
Ilık veya soğuk olarak limonla birlikte servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...