2 Eylül 2019 Pazartesi

Kapama Tarifi (Urfa)

Kapama Tarifi (Urfa)
Kapama Tarifi (Urfa) Malzemeleri

*  4-5 adet orta büyüklükte patlıcan,
*  1 kg yağsız kuzu eti,
*  200 gr sadeyağ,
*  1 tatlı kaşığı domates salçası veya 1 adet domates,
*  1 cay kaşığı karabiber,
*  1 tatlı kaşığı tuz.


Kapama Tarifi (Urfa) Yapılışı
Patlıcanlar yuvarlak yuvarlak dilimlenir.
Yağda pembeleşinceye kadar kızartılır.
Bir tepsinin kenarına dizilir.
Kuzu eti iri kuşbaşı şeklinde doğranır.

Piştiği zaman bir bardak su kalacak kadar su konularak haşlanır.
Haşlandıktan sonra etler ayrı bir tencerede yağ, salça veya bir domatesin rendesi ilave edilerek kavrulur.

Kavrulan et, kenarına patlıcan dizilmiş olan tepsinin ortasına konulur.
Haşlamadan kalan 1 su bardağı et suyu, karabiber ve tuz eklenerek tepsinin üzerine bir kapak kapatılır.
15-20 dakika veya suyunu çekecek kadar ateşte pişirilir. Pirinç pilavıyla servis yapılır.
 
Osmanlı döneminde ve Osmanlı Saray Mutfağında koyun ve sığır eti satışı hem dükkânlarda, hem seyyar kasaplar tarafından sokaklarda gerçekleşirdi. Mezbahadan getirilen yüzülmüş koyunlar, kasaplar tarafından ikiye veya  dörde bölünerek satılırdı.  Sokak kasaplarına verilen “çeyrekçi” adı, koyunun çeyrek bölümlere ayrılan parçalar hâlinde taşıdıklarından kaynaklanıyor olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde &...