6 Temmuz 2022 Çarşamba

Şef Musa Dağdeviren Kimdir?

 Şef Musa Dağdeviren Kimdir?


Türkiye'nin en iyi restoranı olduğu iddila edilen Çiya'nın sahibi Musa Dağdeviren, halk tarafından merak edildi. 

Musa Dağdeviren kimdir, nereli? Çiya Sofrası nerede? Türk mutfağı şeflerinden Musa Dağdeviren aşçılık mesleği hakkonda hangi eğitimleri aldı?

Bizde sizler için Dağdeviren'in kısa biyografisini hazırladık... 

Musa Dağdeviren kimdir? Musa Dağdeviren'in Yaşam Öyküsü Gaziantep Nizip'te 1963'te doğdu. Ev kadını Arife Hanım ile kalemci Bozan Bey'in altı çocuğundan, sonuncusu. Nizip İstiklal İlkokulun'dan 1969'da mezun oldu. 

Nizip Ortaokulu'nu dışardan bitirmek için çalıştı (1970-1977 arasında) ise de, çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleşemedi. 1979'da Nizip'ten ayrılıp, İstanbul'a yerleşti. Beş yaşında Nizipte fırıncı dayılarının yanında çırak olarak çalışmaya başladı (ekmek, pide, lahmacun, tepsi yemekleri) ve kentten ayrılırken, bir fırıncı ustasıydı (1965-1977). 

Çırak ve işçi olarak yaptığı işler:

Tarım, sanayi ve çeşitli kentsel işyerlerinde küçük yaşlardan başlayarak çalıştı. Bu iş alanları şöyle sıralanabilir: Simitçilik; lokanta, tatlıcı, çorbacı, kebapçı ve kahveci çıraklığı; kavakçı; pamuk ırgatı;

sebze, üzüm, incir işçiliği; kaynakçı; kâğıt, sabun, fıstık, zeytinyağı, kağıt fabrikalarında mevsimlik isçi; kitapçı ve plakçı dükkânı. Kendine ait ilk işyeri: Nizip-Antep E5 karayolu üzerinde iki arkadaşıyla birlikte bir tencere yemeği lokantası açtı. 

Bir yıl çalıştırıldı. Ustalık: Antep Başpınar Köyü'nde altı ay lahmacun fırınında; Antepte Fıstık (Şire) Halinde beş ay Memik Ustanın yanında (Türkoğlu Kebap) ve Birecik'te üç ay bir fırında, ekmek fırın ustası olarak çalıştı. 

Dağdeviren, 1987'de Çiya/Kebap-Lahmacun'u açtı. Çiya, Kadıköy, İstanbul'da yer almaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...