24 Şubat 2022 Perşembe

Humus Nedir? Nasıl Yapılır?

 Humus Nedir? Nasıl Yapılır?


Humus nedir? Humus nereye aittir? Humus yaparken nelere dikkat edilir? Humus yapmanın püf noktaları nelerdir?

Nohut ile yapılabilecek sonsuz tarif arasından en bilindik olanı Humus, Türk mutfağında da yaygın olan bu lezzet yeri geldiğinde sos yeri geldiğinde meze olarak kullanılabiliyor. Püf noktası ise: Ne kadar sarımsak o kadar iyi!

Tahin, nohut ve sarımsağın birleşimiyle ortaya çıkan, kendine özgü süslemeleri ve lezzetiyle damaklarda ayrı bir tat bırakan humus, gastronomi kenti Hatay'da en sevilen yiyeceklerin arasında yer alır. Hatay'da genellikle soğuk meze, Tarsus'ta ise sıcak ana yemek olarak tüketilir. Nohut bir gece önceden ıslatılır. 

Bir tencerede çok iyi pişinceye kadar haşlanır, suyu süzülür. İnce delikli süzgeçten iki defa geçirilir Limonların suyu sıkılır, sarımsak dövülür, tahin ezilip püre haline getirilmiş nohuda karıştırılıp içine tuz eklenir. Bu karışım bir servis tabağına yayılarak konur. 

Üstüne kimyon, toz biber serpilir ve zeytinyağı gezdirilir. Üstü domates, turşu ve maydanozla süslenir. 

Humus Tarifi İçin Malzemeler

*     2 Su Bardağı Nohut (250 G) (Tercihen Koçbaşı)
*     1 Tatlı Kaşığı Karbonat (Arzuya Göre)
*     2 Diş Sarımsak
*     2 Adet Limon
*     1/2 Su Bardağı Tahin (90-100 Ml)
*     1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Tatlı Kaşığı Kimyon
*     1,5 Çay Kaşığı Tuz

Humus Üzeri İçin:

*     1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*     1 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber
*     1 Yemek Kaşığı Nohut

En Meşhur İştah Açıcılardan Humus Tarifinin Pişirme Önerisi

Önceden suda beklettiğiniz ve suyunu süzdükten sonra duru suda haşlayacağınız nohutları düdüklü tencerede daha kısa sürede pişirebilirsiniz. Haşlanmış nohutların kabuklarını tek tek ayıklamanız humusun kıvam ve kalitesini arttıracaktır.

En İyi Meze Tariflerinden Humus Tarifi Nasıl Yapılır?

Nohutları 1 gece veya en az 4-5 saat öncesinden ıslatın. Sindirimi kolaylaştırması ve daha kolay pişmesi için suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyin. Ertesi gün suyunu süzün ve tekrar sudan geçirin.

Nohutları tencereye alıp üzerine su ekleyin ve pişmeye bırakın. Normal bir çelik tencerede 45 dakika kadar pişecektir. Nohutlar iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın. 1-2 yemek kaşığı kadar humus üzerinde servis etmek üzere ayırın.

Bu sırada tahin, zeytinyağı, kimyon ve tuzu bir kaseye alın. Limonların suyunu da ekleyin. Son olarak sarımsakları ince ince kıyıp onları da ekleyin ve güzelce karıştırın. Haşladıktan sonra suyunu süzdüğünü nohutları hazırladığınız tahinli karışımla mutfak robotunda pürüzsüz kıvam alıncaya dek çekin. 

Eğer mutfak robotu zorlanıyorsa, azar azar zeytinyağı veya su ilave ederek dilediğiniz kıvama ulaşmasını sağlayın.

Ardından servis tabağına alarak tatlı kaşığıyla ortasına bir yuvarlak çizin. Kenara ayırdığınız 1-2 yemek kaşığı nohutu üzerine serpiştirin. Son olarak zeytinyağını gezdirip toz biber serpin ve servis edin. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde &...