8 Nisan 2021 Perşembe

Türk Mutfağı ve Türk Şefleri

Türk Mutfağı ve Türk Şefleri Dikkat !!!


Saygıdeğer meslektaşlarım camiamızdaki bu yabancı gıda markası ve yabancı şefler özentisine lütfen son verelim !!!

NOT: Sarı renkli olan linklere tıklarsanız konu hakkındaki ilgili makalelere ulaşırsınız...

Özellikle aşçılık mesleğindeki genç meslektaşlarım, kendinizi Türk mutfağının geleceğine, mesleki geleceğimize bilgili ve bilinçli olarak iyi hazırlayınız. Size mutfağımızın ihtiyacı var... Önce yüz yıldır bize unutturmak istedikleri tarihimizi ve kendi mutfağımızı gerçek değerleri ile öğrenirsek Türk mutfağı kültürümüze ve dünyadaki tanıtımlarına daha fazla faydalı olabiliriz...

Şimdi soruyorum Biz bizi bilmezsek kim bizi bilir? Biz bizi yaşatmazsak kim bizi yaşatır? Biz bizi geleceğe taşımazsak kim bizi geleceğe taşır? Biz bizi anmazsak kim bizi anar !!! Maalesef aşçılık camiasında kendi isimlerini taşıyan yemek kitabında ne yazdığını bilmeyen ve isimlerini satan Türk mutfağı şefleri var. Mutfak ve yemek kültürümüze bir bıçak gibi saplanan bu hatalar gerçek mutfak değerlerimize uzun vadede kapatılamayacak büyük yaralar açacaktır...

Mutfağımızın üzerinde yabancı gıda markaları tarafından çok büyük bütçeler ile oynanan oyunların farkındamısınız? Tarihimizde kürdün tarihini Türk'e Türk'ün tarihini ise Kürde yazdırarak ülkemizi 100 yıldır ırkçılıkla, terörle savaştıran bu düşünce sahipleri Gastronomide de "haçlı seferleriile görevinin başındadır, vardır ve gerçektir !!! Aynı düşünce yine bu günde kendilerinin popüler yaptığı mutfak fakiri, cahil Türk mutfağı şeflerinin ismi ile osmanlı yemekleri, Türk yemekleri, Türk mutfağı ve osmanlı mutfak değerleri ile ilgili gerçek değerleri temsil etmeyen kitaplar yazmaktadırlar...

Konuya vakıf olmayan kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından yeni yetişmekte olan mutfak gönüllüsü meslektaşlarımız bilinçli olarak yanlış yetiştirilmektediriler. Bilgiye dayalı billinçli ve başarılı bir gelecek değil, boş hayaller, yanlış bilgiler, yabancı özentisi ve popülerlik vaadleri ile sonu yok olmak olan uçuruma yönlendirilmektedirler... 

Örnek olarak değinmem gerekirse: Camiamızda Bilgisizlik ve Yabancı özentisi Tedaviye Muhtaçtır diyorum...

Daha kendi bazlamasını, cızlamasını, eriştesini, mantısını bilmeyen geleceğin Türk mutfağı şefleri yeni genç aşçılarımızı binlerce euro karşılığında Türk mutfağını öğretmek, korumak ve yaşatmak ile görevli olan dernekler, federasyonlar ve mutfak akademilerimiz vasıtası ile italya ya pizza eğitimine götürerek işlerini 'de layığı ile yapmaktadırlar...

Kendi zekalarını dikkate alarak insanlığı enayi yerine koyan bu zihniyet yine filistinde anneler gününde 17 çaresiz annenin israil askerleri tarafından öldürüldüğü gün ülkemizde 5 yıldızlı otel mutfağı şefimiz israilli şefi bir araya getirip birlikte yemek programı yaptırarak bizim mutfağımızı ve bizim şeflerimizi kullanarak dünyanın "anneler günü" nü kutlamışlardır !!! 

Bunlar acizlik değilmidir? Bir TÜRK mutfağı şefi bu kadar satılık 'mıdır? Acaba Başka Mutfaklara Özenti Bir Hastalık 'mı Sizce?

Günümüzde bazı ünlü Türk mutfağı şefinin yemek kitaplarını incelediğiniz zaman Türk mutfağı yemek tarifleri için -italyan marka sostan ......gr kullanınız, -fransız marka yağdan 3 kaşık atınız, alman marka peynirden rendeleyiniz!!! gibi ifadelere çok fazla rastlayacaksınız. Aynı zamanda Türk mutfağı şeflerinin bu yemek kitaplarında kendi yabancı ülkelerin mutfaklarının ismi her zaman modern ve başarılı olarak geçerken Türk mutfağının ismi ise dünyada bilinmeyen bir mutfak olarak yamaktadır. İlgili tariflerde yemeklerimizin yozlaştırıldığı bir yana Gastronomide ki haçlı seferlerinin diğer bir ayağıda budur.

Peki bunun sebebini biliyormusunuz? Günümüzde “Ustalık” Değerleri Nerede Kaldı Arkadaşlar ?
Çünkü yemek kitabını yazan kitapta ismi geçen o şef değil. kendiside bilmiyor kitabında ne yazdığını... önce işleyebilecekleri cehalette paraya ihtiyacı olan -0- dan alıyorlar bu şefi ilgili basın ve medya araçları ile parlatıyorlar biraz. Tarihi Osmanlı Saray Mutfağı ve Günümüz Türk Mutfağından habersiz bu şefler hakkında bir kaç tane "hor gurmeler" e 'de bunlar hakkında bir kaç yazı yazdırıyorlar. Daha sonrada bu şefin ağzı ile ev mutfaklarından, profesyonel mutfaklara ve gastronomi camiasında ulaşabildikleri yere kadar mutfak menfaatlarıimize ve mutfak kültürümüze uymayan algı yönetimi ve toplum mühendisliği yapıyorlar. 

2021 yılında Aşçılık Camiasının Ufuktaki Sınavı bir hayli zor! Çünkü Mutfakta Buram Buram Siyaset var ! Bazen bu kişiler hakkında kendime sormadan edemiyorum Siz Kime Hizmet Ediyorsunuz, Amacınız Nedir? anlamıyorum... Yabancı markaların ülke mutfağımız üzerinde hesapları büyüktür !!! Bizim mutfağımızı değiştirip kendilerine benzetemezlerse milyarlık yatırımları çöp olacak! Bunlar izmir’de rahip, anadolu’da araştırmacı, doğu illerimizde arkeolog gösteri ve yürüyüşlerde muhabir oldular, diyarbakır’da mardin de tarihçi oldular.

Kendi değerlerimizi öğrenmeye çalışarak ve savunarak Ne Zaman Bizimki Demesini Öğrenip Bizler Olabileceğiz acaba? Şimdi de mutfağımızda bu ilgili markalar ve basın yolu ile 3 ayda dünyaca ünlü ünlü şefler oldular. Tek amaçları mutfağımızı yozlaştırabilmek için 9 doğrunun içine bir kaç yanlış sokarak dünyada yükseliş trendine giren mutfağımızı yozlaştırmak !!! Bunuda Türk mutfağı şefleri olarak yapıyorlar...

Diyorumki Tarihine Sahip Çıkmayan Geleceğine Sahip Olamaz arkadaşlar. Gelecek nesillerimize sağlam teslim etmemiz gereken emsal değeri olmayan zenginliklerimiz var. Başarabilmek için her şeyi deneyecekler! Üzücü olan mutfağımızı koruması gereken dernek ve federasyon ve konfederasyonlar ve mutfak sanatları ile igili akademilerin  bunlara yardımcı olup, yer veriyor!

Günümüzdeki Kavramsal Gercekleri ve Tarihi "Has Aşçıbaşı" Olarak Yorumlamak istediğim zamanlar çok oldu... Hatta "Medeni" Denilen Avrupa Ve Biz Türk 'ler hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Sizcede Kediyi de Ciğeri de Tartma Zamanı Geldimi artık?

Yabancı markaların Lawrens’ ların Ülke Mutfağımızdaki  Ağlara Bağladıkları Hain Kekliklerden olmayınız! Size bizden olan aşçıları tanıtmak yakışır !!! Alman ve ingiliz askeri üssündeki görevinden ayrılarak ülkemizde aşçılık yapmaya başlayanları değil! Biz demesini öğreniniz!

Tarihimizde Osmanlıda Mutfak Teşkilatını ve Yabancı Seyyahların Gözünde Türk Yemek Kültürü 'nü ve Anadolu Mutfak Kültürünü bilmeyenler için örnek veriyorum. Tarihimizde 15. Yüzyılda dahi yazılan yemek  reçetemiz günümüzde daha dünya ülkelerinin mutfaklarından herhangi birinde yazılmamıştır. Şirvani ‘nin ve yemek reçeteleriniyazan hekimlerin kayıtlarında;

Mutancana, seferceliye mahmudiyye, etli kavun dolması, kuzu tandır, kaygana, badem  ve paça çorbası, gibi yemeklerin reçetelerinde ne yazar biliyormusunuz?

(Hepsinin reçetesindeki açıklamalar aynı değildir. aşağıdaki misal olarak belirtiyorum)

Bu yemek; bel ağrısına halüsinasyon görmeye, öksürüğe, eklem ağrılarına, uykuya, dalgınlığa vs. İyi gelir diye yazar !!! Lütfen sevgilimeslektaşlarım; şirvani 'yi, İb-n battuta’yı  derviş nidâî ‘yi, ateşbaz-ı veli’yi, evliya çelebi’yi, bilmeyenler konunun uzmanı olarak osmanlı ve türk mutfağı hakkında  eğitim vermesi, ulusal basında açıklama, aşçılık okullarında öğretmenlik yapması kabul edilemez !

Bu fransa ve ispanya ekolu “ilgili lastik markası” yıllardır, avangard, yüksek mutfak, füzyon, moleküler Dünya Mutfağı Nedir? vs. vs. diye kavramları yeni meslek gönüllüsü kardeşlerimizin önüne koyarak bitiremedikleri, bozamadıkları mutfağımızı yeni planlar kısa vadede kafa kafa karışıklığı, uzun vadede ise yok etmeyi deniyorlar. 

Şimdi soruyorum sizlere "Medeni" Denilen Avrupa Ve Biz Türk'ler hakkında gerçekten ne kadar şey biliyoruz?

Bunlar böyledir. Bir şeyi başaramazlarsa yardım teklif ederler ve işin içine girerler. Baktılar-ki osmanlı ve türk mutfağı aldı başını gidiyor; çok kısa bir süre içerisinde fransız, italyan, ingiliz ve alman  şeflerin myo ve diğer aşçılık okullarımızda özellikle 11 -18 yas gruplarına farklı çalışmalar adı altında ders  verdiklerini, kendi mutfaklarını farklı şaklabanlıklar ile sevdirmeye çalıştıklarını göreceksiniz. 

Bu topraklara boşuna düzenlenmedi 8 büyük haçlı seferi ! Şimdi bu seferlerin farklı versiyonlarını görüyüruz... Sebzelerden ve pasta ürünlerinden domuzcuklar cadılar, fareler yapacaklar, yapıyorlar aynı ikonların içerisine haç işaretleri koyarak genç kardeşlerimizin boyunlarına bunları madalyalar olarak takacaklar, takıyorlar. Bizim federasyon ve derneklerimiz de cehaletlerinden bilinçsizce bunlara ön ayak olacaklar vede oluyorlardır...

Bunlar başarısını çekemedikleri Türk şeflerini ve sanatkarları 3 Michelin yıldızlı Peter Goossens 'a da benzetirler bazen. Yani Türk şeflerinin dünyadaki başarılarını yazarlarsa bile illaki kendilerinden birine benzeterek yazarlar !!!

Aynı yaş gruplarını özel davetiyeler ile katılmaları karşılığında hatırı sayılır ödüller koyup yanlarına alabildikleri kadar satılık dernek ve federasyonlar gibi kurumları alarak bu çalışmalarını daha da büyütecekler. Anadolu’muzun lezzetlerini tarhana çorbamıza oğmacımıza varana kadar bu yabancı markalar kendi isimleri altında paketleyip market raflarına koymadılar mı? 

Değerli arkadaşlarım Mutfağımıza Ve Yemeklerimize Sahip Çıkalım lütfen. Peki biz “acizmiyiz-ki” lezzetlerimizi bu markaların tekeline indekslettiriyoruz !!! Bunlara aynı zamanda her kulvarda destek olan Gurmeliğin Zanaatkâr ‘lık Anlayışı Değişirmi sizce de?

Bu yabancı markaların market raflarındaki ürünlerinin kendi ülkelerinde bile bizim ülkemizdeki kadar müşterisi yok !!! Bizim mutfağımızı bozamazlarsa, kendi çizgilerine getiremezlerse kime satacaklar ürünlerini ? Lütfen gelmeyin bu oyunlara sevgili meslektaşlarım, dernekler, federasyonlar ! Lawrens’ların ülke mutfağımızdaki ağlara bağladıkları hain keklik‘lerden olmayınız lütfen...

Saygıdeğer meslektaşlarım; gastronomide de haçlı seferlerini yabancı gıda markaları sposorluk bedelleri ve tanıtım ücretleri ie finanse etmektedirler. Günümüzde bazı Türk Şeflerinin Mutfağımızın Zenginliğine İnanmaları güzel ama ya halen inanmayan mutfak fakirleri?

Yabancı markaların ülke mutfağımız üzerinde hesapları büyüktür! Bizim mutfağımızı değiştirip  kendilerine benzetemezlerse milyarlık yatırımları çöp olacak! Coğrafyamızın her türlü değerine onursuzca saldırıyorlar! Bizim de Türk Mutfağını Dünyaya Tanıtma Çabalarımız diye bazı çalışmalarımız var !!!

Her şeyi deneyecekler! Kendimize güvenmeliyiz, Türk Şefleri Sosyal ve Kültürel Olarak Başarılıdır arkadaşlar... Üzücü olan mutfağımızı  koruması gereken dernek ve federasyonlar bunlara yardımcı olup, yer veriyor! Yabancı markaların lawrens lerinin mutfağımız daki ağlara bağladıkları hain keklik’ lerden olmayınız! Size bizden olanları büyütmek ve bizden olan aşçıları tanıtmak yakışır! 

İsrail, Alman ve İngiliz askeri üslerindeki  görevlerinden ayrılarak ülkemizde aşçılık yapmaya başlayanları değil! Siz “rahatsızmısınız”! Hemde seçmiş oldukları alanlar mutfak sanatları, akademileri ve gastronomi ile ilgili eğitim veren üniversiteler.. Yani hedefledikleri yaş aralıklarına dikkat ediniz!!!

Biz  demesini öğreniniz! Biz bizi bilmezsek kim bizi bilir? Daha tarihi İstanbul Mutfak Kültürü' nü dahi biliyormuyuz? Birde üstüne neden Türkiye ve Türk mutfak kültürü ile uğraşıyorlar bu kadar soruyoruz kendimize. Adamların bizim topraklarımızdaki tarihleri kadar kendi topraklarında tarihleri yok! Misal 'mi istiyorsunuz? İncilde geçen 7 yedi KİLİSE' nin yediside bizim topraklarımızda, bu konuda o kadar çok misal verebillirimki bu yazı bir ansiklopediye döner...

Dünyada hayatın başladığı, medeniyetlerin var olup yok olduğu ve en eski kutsal kitapta dahi ismi geçen toraklar bizim topraklarımız. Bilinen göbeklitepe ya daha bilinmeyenler? Bizim daha bırakın "Türk tarihi"ni  osmanlı tarihimizden haberimiz yok !!! Dünyadaki ülke mutfaklarının imrenerek hayran olduğu yöresel ve bölgesel Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerinde Yemek kültürünü yaşatmalıyız! İstanbul’un fethi ile gerçek zenginliğine kavuşan osmanlı ve Türk mutfağı; emsal degerlerinin bile olmadigi paha biçilemez bir zenginliktir! 

Yok etmeye çalıştıkları Eski Anadolu Türkçesi İle Yazılmış Tıp Eserleri bile daha yeni gün yüzüne çıkıyor. Eğer yaşanan en eski coğrafya olarak bizim coğrafyamızın mutfak kültürü yoksa kimin olabilir? Asıl biz isek taklitler nasıl olurda bizden aldıkları kopyalar ile mutfak fakiri şeflerimiz tarafından özenilecek  ögelere sahip olabilirler? Şimdi ve gelecekte coğrafyamızın kültürünü, tarihini, mutfağımızın mesleki zenginliğini, hem akademik hem de alaylı olarak bilen Türk şeflerine ihtiyacı vardır!

Sevgili meslek gönüllüsü kardeşlerim sahip olduğunuz değerleri biliniz, önce kendi coğrafyanızın mutfağını öğreniniz lütfen, daha sonrasında: ustalık, şeflik, ahilik,  zanaatkarlık, popülerite, maddi kazanç, otorite ve saygınlık olarak kendiliğinden gelecektir. Ama kısa mesafe 'de gelen büyük ödüller her zaman kirli ve şaibelidir. 

Önce kendi mutfağımızı layıkı ile öğrenerek geleceginize ve gelecegimize kendinizi iyi hazırlayınız! Bizim size ihtiyacımız var!  Füzyon ve birikim bizdedir. Uluslararası mutfaklarda uydurmayın lütfen Dünya mutfağı diye bir konsept yoktur, olamaz da dikkate almanız gereken önünüze konan bu uydurmalar değil, odak noktanızda olması gereken “ASIL” ve “ASİL” olan tamamının gerçek kaynağı orjinali bizim coğrafyamızın mutfağıdır !!! 

Hazırlanmış olan resimlerdeki mesajlarımı alacağınıza inanıyorum... Unutmayınızki ortak aracımız mutfağımız, ortak amacımız ise kendi gerçek değerlerimiz ile dünyada hak ettiği yere getirilmesidir...

Unutmayınız: Popüler olmak önemli değildir, alanında konuya vakıf ve bilgili olmak önemlidir. Konu ile ilgili Popüler Olmakmı Önemli? Bilgili Olmakmı? yazımıda okuyabilirsiniz...

Ben aşağıdaki çalışmaları imkanlarım dahilinde hazırladım belki bir gün bir meslektaşıma kaynak yada örnek olur diye.  Web sitemde bulunan osmanlı tarihimizdenaşçılık kütüphanesi ve mesleki yazılarım ve daha fazlasını vakit buldukça inceleyiniz... Yeni meslek gönüllüsü kardeşlerimden özel bir talebim ise bizzat kaleme aldığım aşçılık andı 'nı bir okusunlar...

Not:
Bu konudaki çalışmaların tamamen şahsi imkanlarım dahilindedir. Bağlı yada sorumlu olarak finans desteği aldığım herhangi bir kişi, kurum yada kuruluş yoktur. Bu düşünce mutfağıma karşı sözde değil özde duymuş olduğum sosyal sorumluluk görevimdir...

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı

Aşçılık Mesleğinde Türk Mutfağı Tanıtım Sloganlarım-gastronomi-danışmanlığı


YUKARIDAKİ SLOGANLARIN YAZILMIŞ HALLERİDİR...

Çorba şiiri
Kana kuvvet göze fer batna cilâdır çorba
İllet-i cû'a deva mahz-ı gıdâdır çorba
Sağlara, hastalara ayni şifâdır çorba
Ağniya dostu, muhibb-i fukarâdır çorba
Hâsılı hâhiş ile ekle sezâdır çorba
Sahne-i lüp"te ağız lû'bu'nın ilk perdesidir
Her zamân önde yürür, et'ime serkerdesidir
Bence hep batn-ı beşer çorba cilakerdesidir
Bütün efrâd-ı ecânib "supa" perverdesidir
Âlemin sevgilisi dense sezâdır çorba
Ramazanda hele bin cân ile herkes gözler
Daha gündüzden onu mîde-i hâlî özler
Çorbaya dâir olur sofrada yağlı sözler
O ise baklavanın râhını durmaz düzler
Öyle bir râhber-i bâd-hevâdır çorba
Ekşili, terbilyeli başlar ise âhenge
Girişir tab'-ı şikem nağme-i çengâçenge
Boyanır kîseye, efkâra göre her renge
Dar boğazlarda girer girse kaşıkla cenge
O zamân sıdk ile muhtâc-ı duâdır çorba
Ahmet rasim’in hayali arkadaşı olan “baba 
Yaver-i şikempervere” ait bir şiirdir...

Medeniyetlerin beşiğinde var olan anadolu mutfak
Zenginliğimiz hakkındaki cehaletiniz ne acı bir durum
Değil mi ? Binlerce yılın mutfak füzyonu elimizde dururken
Bu mutfak fakiri bazı işletmeler, işletmeciler ve şefler !

Uydur uydur salla mantığı ile !!!
İtalya’na  pizza ve makarna | amerikalıya burger ve steak
Fransız’a ördek, fondü ve şarap | ingiliz’e hint yemeği
Belçikalıya, almana, hollandalıya kendi mutfaklarının
Uydurma versiyonlarını satmaya çalıştığınız gibi, aynı
Ürünleri Türklere ’de dünya mutfağı diye yutturmaya çalışıyorsunuz
Türkiye olarak iran’a ve ırak ‘a petrol satabilirmisiniz ?

Avrupa ve asya ülkelerden gelen misafirlerimiz büyük bir hevesle
Türk mutfağı olarak geldikleri restoranlarımızda kendi mutfak
Kültürlerinin vasat versiyonları ile karşılaşmaları sonucunda
Ciddi bir hayal kırıklığına uğruyorlar !!!

Bu yabancı mutfak özentilerinize bir son verin !
En azından osmanlı ve Türk mutfağı tabelası altında yapmayın bunu !
Asırların geleneksel Türk mutfağı konseptinde | çorba ve pilavlarımız
Karadeniz mutfagi | yöresel yemekler | gaziantep, hatay, mardin mutfağı
Börek, çörek ve pidelerimiz | tencere ve fırın et yemeklerimizden
Oluşturduğunuz bize has menülerinizle hizmet vermeye çalışınız !

Yada tabelalarınızdaki osmanlı ve Türk kelimelerini kaldırınız!
Çünkü bu ülkenin değerlerini yansıtamadığınız  gibi o değerlere
Ciddi anlamda zarar veriyorsunuz. Buna hakkınız yok !!!

Eğer kel başınıza şimşir tarak alıyorsanız ayna ‘da benden...

Günümüzden ;
250 yıl geriye giderseniz amerikalı, 
700 yıl geriye giderseniz rus, 
1.200 yıl geriye giderseniz ingiliz, 
1.300 yıl geriye giderseniz fransız, 
2.000 yıl geriye giderseniz alman,
2.200 yıl geriye giderseniz italyan,
Milletlerini bulamazsınız !!!
Ama 15.000 yıl geriye gitseniz’de
Mutlaka Türk `e rastlarsınız. Tarihten
Türk `ü çı-kar-ta-maz-sı-nız !!!
“tarihini öğren geleceğine sahip çık !!!”

Lezzet hazinelerimize sahip çıkılmalı
Gerçeğini bilmeden geliştiremezsiniz !
Türk şefleri; bazı isimler vardır ki
Başka dillere çevrilemez !
Turkish  “ravyoli” değildir
O yemeğin ismi “mantı” dır!
Turkish “pizza” demeyiniz
“pide ya da lahmacun” deyiniz !
Türk aşçıları “cayro” demeyiniz
O yemeğin ismi “döner kebab” tır!
Mutfağımızda Türk düşmanı
Markaların reklamını yaparak
Yabancı mutfakları ve ürünlerini
Taklit ederek sonuca varamazsınız !
Biz bizi bilmezsek kim bizi bilir ?
Biz bizi anmazsak kim bizi anar ?
Biz bizi yaşatmazsak kim bizi yaşatır ?
Kendinizi kendi kültürümüz ile lanse ediniz
Yemeklerinizin ismini Türkçe koyunuz !
Yabancı mutfakları örnek almayınız
Mutfak zenginliğimiz ile örnek olunuz !

Medeniyetlerin birleştiği osmanlı ve Türk mutfağımızın örnek şefleri;

Yabancı markaların tanıtımında yer almayınız !
Kendi mutfak kültürümüzü öncelikte tutunuz !
Mesleki tarihimizi öğreniniz, öğretiniz!
Yemeklerinizin ismini Türkçe koyunuz !

Biz bizi bilmezsek kim bilir ?
Bizi bizi yaşatmazsak kim yaşatır ?
Biz bizi anmazsak kim anar ?
Siz dünyanın en zengin mutfağının bir
Şefisiniz! Ülkemizde yabancı mutfakların 
Ve ürünlerinin yaveri ve sözcüsü olmayınız lütfen !

Lütfen !!!
Dünyada hiç bir aşçılık camiası yoktur ki; 
Pırlanta değerinde binlerce yıllık mesleki zenginlikleri ve kendi füzyonu varken gitsin daha 100 yıllık ülkelerin teneke’lerine şekil vermeye çalışsın !!! Kendi kültüründeki füzyon birikiminden kopyalananmutfak ürünlerimizi  italyanın,  fransanın’mış gibi cahilliğinden anlata anlata bitiremesin, kendindeki bir cızlamayı, muhallebiyi, kompostoyu bilmezken konsümme desin !!! Darı çöreğini, erişteyi, çomaç’ı bazlamayı bilmezken totilyayı,  popodoms’u dilinden düşürmesin ! Saygıdeğer meslektaşlarım; elbette her aşçı başka ülke mutfakları konseptleri ile çalışabilir. Ama önce kendi mutfağınızı öğreniniz. Kendi kültürümüze ait ürünleri başka mutfakların hanesine yazdırmayınız. Lütfen!!!

Saygıdeğer yeni meslek gönüllüsü kardeşlerim;

-mutfağımızın simdi ve gelecekte size ihtiyacı var. Unutmayınız!
-çalışmalarınızda mutfak kültürümüze ait ürünlere yer veriniz.
-coğrafyamızın tarihi ve geleneksel lezzet miraslarını yaşatınız.
-kimseye özenmeyiniz, taklit etmeyiniz, gelecekte siz taklit edilmeye çalışmalarınızdaki başarı ile layık ve vakıf olunuz.
-mutfağımıza ait yemeklerin lezzetini yabancı gıda markalarına indekslenmesine müsaade etmeyiniz. Kendiniz üretiniz.
-bizim mutfak zenginliğimiz dünyadaki hiç bir ülkede yoktur. Mesleki tarihinizi öğreniniz –ki ileride karşınıza çıkacak art niyetli hainlere mutfağımızın üstünlüğünü savunabilesiniz.
-bu mutfak bize, size ve bizden olanlara gelecekte’ de lazım olacak mutfağımızın ürünlerine ve değerlerine sahip çıkınız.

Unutmayınız; 
Popüler olmak önemli değildir !
Bilgili olabilmek önemlidir…

Başka kültürlerdeki tarihten gelen alışkanlıkları kendi kültürünüze göre değerlendirip “yanlış” olarak adlandırmayınız. Dünyadaki her toplumun  tarihine inancına, ait olduğu coğrafyasına, iklim şartları ve geleneksel anlayış biçimine göre alışkanlıkları vardır. Manevi değerlerde doğru ve yanlış kavramı “kültürün” etkenlerine göre değişebilir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...