5 Ağustos 2019 Pazartesi

Yöresel Mutfaklar Ne Demektir?

Kendi ismi ile anılan vilayet mutfaklarımız bu dönemden sonra anılmaya başlanan bir kavramdır.20. yüzyılın...

 Yöresel Mutfaklar Ne Demektir?
Her ne kadar daha önceden de yöresel mutfaklarımız ya da bölgesel mutfaklarımız olsa da cumhuriyet döneminden sonra gastronomi açısından daha fazla gündeme gelmeye başlamıştır.

Bunlardan bazıları Karadeniz mutfağı, Anadolu mutfağı, Ege mutfağıdır. Ama bu yöresel ve bölgesel mutfaklarımızın içerisinde Konya mutfağı, Antep mutfağı, Mardin mutfağı vb. gibi bazı önemli vilayetlerimiz bölgelerinden daha fazla kendi isimleri ile ön plana çıkmışlardır.

Kendi ismi ile anılan vilayet mutfaklarımız bu dönemden sonra parlamaya başlayan bir kavramlardır.
20. yüzyılın ilk yarısından sonra ülkemiz de özellikle yiyecek ve içecek sektörü önem kazanarak gündeme gelmeye başladıkça bazı şehirlerimiz de gastronomi turizminden payını almak istemiştir. Bu konuda tarihi lezzet miraslarımızdan gastronomi alanında yazılı ve görsel alanlarda ciddi çalışmalar yapmaya başlamışlardır. Bu çalışmalar sonucu ile pek çok vilayetimizin içerisinde barındırdığı yaşam ve mutfak kültürünü yerel ve yabancı turistler tarafından daha iyi anlaşılmasına vesile olmakla birlikte yerel ekonomiye büyük katkı sağlamaya başlamıştır.

Bu çalışmalar zaman zarfı içerisinde diğer vilayetlerimizde de gastronomi kültürüne daha fazla sahip çıkmak adına olumlu örnek olup çalışmaların başlamasına vesile olmuştur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...