Osmanlı dönemine kadar belirli bir füzyon birikimi olan Türk mutfağı İstanbul’un fethi ile birlikte ve yerleşik düzene tam olarak geçilmesi ile gerçek zenginliğine kavuşmuştur.
Bunun sebeplerinden biri ise Anadolu ve İstanbul’da yasayan çoklu kültürdür. Yani Ermeni, Süryani, Rum , Fars ve Arap mutfak kültürleri ile birleşmesidir. Kısaca örnek verecek olursak; “Eski Yunanlardan zeytinyağı, Romalılardan lokma, Hindistan’dan patlıcan, İran’dan yahni, Orta Asya’dan mantı, Ortaçağ Arap mutfağından muhallebi, Afrika’dan bamya, Avrupa’dan salça, Amerika’dan mısır” gibi ürünlerin yaygınlaşması ile essiz bir füzyon ve zenginliğe uğramasına sebep olmuştur.
Buradaki en önemli unsur coğrafya ve coğrafyada yasayan kültürlerin zenginliği ile birlikte ziraat, deniz ürünleri ve ipek yolunun getirmiş olduğu harici ürünlerdir.
Hem deniz hem de kara ipek yolunun en önemli merkezi noktası olan İstanbul yeni bir çağın kapısını açmış, mutfak kültürü alanında da zirveye çıkmasına vesile olmuştur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...
Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...
-
Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...
-
Küncü & Susam Nedir? Küncü Nedir, Özellikleri Nelerdir, Hangi Yöreye Aittir? Kavrulmuş susam mı çiğ susam mı? Susam günde ne kadar tük...
-
Beyaz Mısır Çorbası Tarifi - Ordu Mutfağı Beyaz Mısır Çorbası Tarifi Malzemesi: * 2,5 Su Bardağı Beyaz Mısır Yarması, * 1 Su Bardağ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder