Geleneksel Türk mutfağı terimi Anadolu’da 20. yüzyılın ilk çeyreğinden sonra dönemin en önemli gurmeleri ve yemek kültürü ile ilgilenen yazarları tarafından oluşturulmaya başlanan bir kavramdır.
En önemli kaynakları ise defterzade Mehmet Paşa, Evliya Çelebi, narh listeleri ve saray mutfağı defterlerini kaynak almışlardır. Geleneksel Türk mutfağı kavramının gelişmesinde Anadolu’da tekke mutfakları, ateşbazı veli, aşçıların sığınağı Dikkate alınan ve önemli rol oynayan kaynaklardandır.
Anadolu’daki yemek ve sofra kültürü ile birlikte Türklerin orta Asya dan getirmiş oldukları mutfak terimleri, mutfak araç ve gereçleri, pişirme yöntemleri ve zengin mutfak mirasının yiyecek ve içecek çeşitleri Geleneksel Türk mutfağını oluşturulması ve büyümesinde büyük bir etkiye sahiptir.
Tabiki bunun içerisinde Türklerin geçmişindeki yiyeceklere ilave olarak 780 milyon metrekarelik Osmanlı toparlaklarında yaşayan tüm kültürlerden yemekler de içerisinde yer almaktadır.
Bunların içerisinde özellikle Fars, Abbasî mutfakları ve Arap mutfakları çoğunlukta olanlardır. Ayrıca o zamana kadar Anadolu’da yasayan, Ermeni, Musevi, Süryani ve Rum topluluklarının yemek kültürleride karşılıklı olarak etkileşime uğraşmıştır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...
Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...
-
Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...
-
Küncü & Susam Nedir? Küncü Nedir, Özellikleri Nelerdir, Hangi Yöreye Aittir? Kavrulmuş susam mı çiğ susam mı? Susam günde ne kadar tük...
-
Beyaz Mısır Çorbası Tarifi - Ordu Mutfağı Beyaz Mısır Çorbası Tarifi Malzemesi: * 2,5 Su Bardağı Beyaz Mısır Yarması, * 1 Su Bardağ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder