5 Ağustos 2019 Pazartesi

Füzyon Mutfağı Ne Demektir?

Füzyon; Farklı kültürlere ait ürünlerin birleşmesinden ve pişirilme tekniğinden ortaya çıkan yeni ürünün uğradığı reaksiyonun ismi füzyondur. Ortaya çıkan ürünleri ise füzyon mutfak adı altında anılmaktadır. Kısaca harmanlama, karışma veya birleşme olarak nitelendirmek mümkündür. Füzyon tarihten bu yana zaten mutfağımızda mevcut fakat bilinmeyen ve aydınlatılmayan bir kavramdır.

Genel olarak yemeklerimiz, Osmanlı ve Türk mutfağına gelene kadar zaten füzyona uğramaktadır. Eşsiz zengin mutfak kültürümüzü bu füzyona, yani asırların birikimine borçluyuz.

15-20 sene öncesini dikkate alacak olursak yabancı mutfak hayranı ve özentisi içerisindeki  şefler füzyon mutfağını camiamıza ve ülke insanımıza sanki yeni bir şeymiş gibi tanıtmaya çalışsalar da bilinçli şeflerimiz bunun binlerce yılın birikimi ve farklı kültürlerin birleşmesi olarak bizim mutfağımızda zaten var olduğunu görmekte gecikmediler.

Füzyon mutfağına birkaç örnek verecek olursak;
Gerçek “Füzyon” Mutfağının Has'ı Osmanlı Mutfağı ve Türk Mutfağı‘dır.
Alanya muzunu Filipin mutfağında olduğu gibi yağda kızartarak soslaması, kuzu yahnisini mango püresi ile servis edilmesi, iç pilavının kaz ciğeri ile yapılması, alışılagelmişin dışında yabacı bazı sos ve gıda ürünlerinin et terbiyelerimizde kullanılması (Türk mutfağına ait bir ürünün Çin mutfağına ait birkaç ürünle birleşmesi veya ornek olarak Çin ve baska bir mutfağa ait bir teknikle pişirilmesi…) olayıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...