En İyi Yoğurt Nasıl Yapılır? Yoğurt Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
Yoğurdun sulu olmaması için ne yapmalı? Mayalanan yoğurt neden çok sulu olur? Yoğurt Neden Sulanır Ve Süner? Sulu olan ev yoğurt nasıl koyulaştırılır? Yoğurdun katı olması için ne yapmak lazım? Yoğurdun Sulanmaması Ve Sünmemesi İçin Ne Yapılmalı? Kalıp gibi yoğurt nasıl yapılır? Türk aşçı haberleri olarak yoğurt hakkında en çok sorulan soruları araştırdık...
Yoğurdun sulu olmaması için ne yapmalı?
Yoğurdu büyük kaşıklarla derin çukurlar açarak alırsanız geniş boşluklara hemen su dolacaktır. Ayrıca yoğurt alırken plastik veya metal kaşıklarla değil de tahta kaşıklarla almaya özen gösterirseniz yoğurdunuz sulanmayacaktır. Ayrıca yoğurdu mayaladığınız kabı dolaba taşırken sallamamaya dikkat etmelisiniz.
Günlük beslenme listelerinin olmazsa olmazları arasında yer alan yoğurt, doğru koşullarda saklanmazsa bazı problemlerle karşılaşmanız an meselesi olabilir. Bu problemlerin başında ise yoğurdun sulanması ve sünmesi sorunu geliyor. Peki, geleneksel Türk mutfağında yoğurdun özellikleri nelerdir, neden sulanır ve süner? Yoğurdun sulanmaması ve sünmemesi için ne yapılır?
Evde yapılan yoğurt veya hazır aldığınız yoğurt bazen sulanır ve süner. Peki, yoğurt neden sulanır ve süner? Yoğurdun sulanmaması ve sünmemesi için ne yapılır?
Mayalanan yoğurt neden çok sulu olur, En İyi Yoğurt nasıl yapılır?
Şâyet mutfak haberlerinde de de yer alan bilgilere göre daha fazla mayalanacak olursa, yoğurt sulanacak ve daha sıvı bir hale gelecektir. Mayalanmasının ardından yoğurt, dinlenmek üzere 1 gün boyunca buzdolabında beklemeye bırakılır. Bu işlem, yoğurdun kıvamının daha iyi olmasını sağlayacaktır. Yoğurdun sıcak mayalanması, sulanmasına sebep olur.
Yoğurt Neden Sulanır Ve Süner?
Yoğurt yaparken mayalama işleminin doğru teknikler ile yapılmaması durumunda yoğurdun sulanması ve sünmesi gibi sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Yoğurdun sulanmaması için mayalama sıcaklığının doğru olması oldukça önemlidir. Yoğurt mayalanırken öncelikli olarak alınan sütün kaynatılması gerekmektedir. Süt kaynadıktan sonra ise mayalama sıcaklığı olarak bilinen 40-45 dereceye gelene kadar beklenilmesi gerekir.
Sulu olan ev yoğurt nasıl koyulaştırılır?
Yayvan bir kaba sıcak su ekleyelim. Bu Suyun içerisine yoğurdu mayaladığımız kabı yerleştirelim. 1-2 saat sonra kontrol edelim ve kıvam almışsa dolaba koyalım. Bunu deneyenler olumlu sonuç aldıklarını bildirmişlerdir.
Sütün mayalanması için sıcaklığı ayarlamak isteyen kişilerin sütü ölçme imkanı yoksa parmak ölçümü yapmaları da mümkündür. Süt ılıyınca serçe parmağınızı sütün içerine sokarak dokuza kadar sayabilirsiniz. Dokuza kadar saydığınız da tam dokuz dediğiniz an da parmağınız da yanma hissederseniz eğer ideal yoğurt mayalama sıcaklığını elde etmişsiniz demektir.
Yoğurt mayalamak için tercih edilen süte bağlı olarak da yoğurtta sünme ve sulanma gibi problemler ortaya çıkabilir. Tüm teknikleri doğru bir şekilde uygulamanıza rağmen mayaladığınız yoğurt da sünme ve sulanma gibi sorunların olması durumunda satın aldığınız sütü değiştirmeniz de önerilmektedir.
Yoğurdun katı olması için ne yapmak lazım?
Havalandırma işlemini 10 dk boyunca sürdürün. 10 dk sonra tencerenin altını iyice kısıp sütü kendi halinde 20 dk boyunca kaynatın. Bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ocağın ateşini sütün kaynaması durmayacak şekilde kısmaktır. Bu ayrıntı yoğurdun sert olmasını sağlar.
Sulu yoğurt maya olur mu?
İşte ev yoğurdu mayalarken bilinmesi gereken detaylar... Yoğurt mayalamakta kullanacağınız süt hazır yani pastörize edilmiş ise yoğurt tutmaz. Maya için kullanacağınız yoğurt hazır yoğurt ise yoğurt sulu olur.
Yoğurdun Sulanmaması Ve Sünmemesi İçin Ne Yapılmalı?
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise Yoğurdun Tarihinde yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Bu yüzden yoğurt mayalama işlemi yapılırken süt sıcaklığının doğru bir şekilde ayarlanması oldukça önemlidir.
Yoğurt mayalama işlemi sırasında tercih ettiğiniz mayanın da yoğurdun sünmesi üzerinde bir etkiye sahip olduğu söylenebilir. Mayalama işlemi sırasında tercih ettiğiniz maya, ev yoğurdu değil de hazır yoğurt ise yaptığınız yoğurtta sünme problemi ile karşılaşabilirsiniz.
Kalıp gibi yoğurt nasıl yapılır?
Sulu yoğurtlardan alınan maya, yeni yoğurdun da sulu olmasına yol açabilir. Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz.
Yoğurdun mayalanması için 5-6 saat oda sıcaklığında bekletmek yeterli olacaktır. Daha uzun süreli olan bekleme süresi ise yine sulanmaya sebep olabilecek etkenler arasında yer almaktadır. Sonrasında ise dolapta 1 gün süre ile dinlenmeye bırakılması oldukça önemlidir.
Yoğurdun sulanmaması için ayrıca tahta kaşın kullanıp, yoğurdu aldıktan sonra içinde çukur bırakmayın. Yoğurdun yüzeyini her zaman düz tutmaya özen gösterin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder