5 Eylül 2022 Pazartesi

Buzdolabında saklanması gereken yiyecekler nelerdir?

 


Buzdolabında saklanması gereken yiyecekler nelerdir? Hangi yiyecekler buzdolabında saklanır? Yiyeceklerin buzdolabında saklanma koşulları nelerdir? Buzdolabında saklanması gereken yiyeceklerde nelere dikkat edilir? Türk aşçı haberleri olarak buzdolabına neler konur araştırdık...

Hangi yiyecekler buzdolabında saklanmaz? Buzdolabına Konulmaması Gereken Yiyecekler...
Reçel, bal, çikolata gibi tatlılar buzdolabında saklandığında organik özelliklerini yitirirler. Patates, emilimi yüksek besinlerden biridir. Avokadonun lezzetini kaybetmemesi ve daha hızlı olgunlaşması için, buzdolabına konulmaması gerekir.

Buzdolabına ne konulur?

Buzdolabının en soğuk bölümü en üst raftır. Bu rafa hızlı bozulan en riskli gıdaların konulması gerekiyor. En riskli sayılan gıdalar arasında et, balık tavuk, süt, yumurta ve peynir gibi hayvansal olarak bilinen yiyeceklerdir. Bu yüzden en soğuk bölüme et , tavuk, balık ve yumurta yerleştirmeniz gerekiyor.

Market veya bakkaldan alıp eve getirdiğimiz bazı yiyecek ve içecekleri el alışkanlığı olarak tezgaha veya mutfak masasına koyarız. Fakat bu alışkanlık son derece yanlış! İşte, muhakkak buzdolabında saklamanız gereken yiyecekler...

Buzdolabında saklanan yiyeceklerden "KETÇAP"

Her ne kadar restoranlar ketçap şişelerini masaların üzerinde bırakıyor olsa da siz evinizde buzdolabında saklamaya özen gösterin. Özellikle de çok sık ketçap tüketen biri değilseniz, yani aldığınız şişeyi aylarca kullanabiliyorsanız...

Bunun nedeni ise ketçapların yoğun asitli yapısının bakterilerin üremesine çok yatkın olması. Soğuk ortamlar tadının ve tazeliğinin korunmasını sağlayacaktır.

Buzdolabına yiyecekler nasıl yerleştirilir?

Buzdolabınızın derecesini 1°C - 4°C arasında tutmaya çalışın, böylece yiyecekleriniz en fazla 5°C 'de saklanmış olur. Sıcak yiyecekleri hemen buzdolabına kaldırmayın, dışarıda sıcaklığın geçmesini bekleyin.

Salatalık nerede saklanır?

Salatalık buzdolabında dış yüzeyi kuru kalacak bir şekilde saklanmalıdır. 5 gün içerisinde tüketemeyeceğinizi düşündüğünüz salatalıkları, kağıt havlu ile sarıp kilitlenebilir buzdolabı poşetlerinde havasını alarak saklayabilirsiniz.

Buzdolabında saklanması gereken soslardan "SOYA SOSU" 

Aslında soya sosunun yoğun sodyum içeren yapısı onun oda sıcaklığında bozulmasına engel oluyor. Ancak oda sıcaklığına bekleyen sos çeşitleri zaman içinde tazeliğini yitiriyor ve tadı farklılaşıyor. Bu yüzden eğer soya sosu şişesinin tümünü birkaç ay içinde tüketmeyi planlamıyorsanız buzdolabında saklamanız çok daha doğru bir tercih olacaktır.

En İyi sebzeli yemekler için Hangi sebzeler buzdolabında saklanır? Buzdolabında saklanmaması gereken sebzeler nelerdir?

Kök sebzeler yani patates, sarımsak, soğan, yer elması ve balkabağı buzdolabına konmaması gerekenler arasında yer alır. Bu sebze ve meyveler, içerisi hava alacak şekilde ve delikli kaplarda, direk güneş ışığına maruz bırakılmadan saklanmalıdır.

Buzdolabında saklanması gereken yiyeceklerden "KURU MEYVELER" 

Taze meyvelerden daha az su içerdiği için aslında kuru meyveleri dışarıda birkaç ay taze olarak saklayabilirsiniz. Ama eğer onları daha uzun sürede tüketeceğinizi düşünüyorsanız tazeliklerini korumaları için buzdolabında saklamalısınız.

Meyveler buzdolabında saklanır mı?

Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.

Buzdolabında saklanması gereken yiyeceklerden "KURUYEMİŞLER" 

Kuruyemişler de eğer birkaç ay içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalı. Zira kuruyemişler oda sıcaklığında dört ay kadar bir süre, bir yıl kadar buzdolabında, hatta bir yıldan biraz daha uzun süre derin dondurucuda taze olarak saklanabilir. Bunun sebebi de çok çok az sıvı içermeleri.

Şunu da unutmamak gerekir: Kuruyemişlerin içindeki doymamış yağlar onun çabucak tadının bozulmasına sebep olabilir. Bu durum sağlık için bir tehdit olmasa da ağzınızın tadı için hoş bir durum değil. Bu yüzden onları nem geçirmeyen plastik ya da cam bir kap içinde buzdolabında saklamak en doğrusu.

Muz neden dolaba konmaz?

Muzun yapısında bulunan enzimler muzu sıcak havalardan koruyacak özelliktedirler. Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir. Muzun bozulması; muzun hızlı bir şekilde olgunlaşarak kararması ve çürümesi şeklinde gerçekleşir.

Buzdolabında saklanması gereken yiyeceklerden "TAZE MISIR" 

Oda sıcaklığında bırakılan koçan mısırlar, şekerinin yüzde ellisine kadarını kaybedebiliyor. Eğer onları hemen haşlamayacaksınız buzdolabında iki gün süreyle aldığınız tazelikte saklayabilirsiniz.

Buzdolabında saklanması gereken yiyeceklerden "TAM BUĞDAY UNU" 

Unu buzdolabında saklamak biraz garip geliyor olabilir ancak paketi açılan tam buğday unları diğer un türlerine göre daha hızlı bozuluyor. Bu yüzden paketi açılmış tam buğday unlarını buzdolabında saklamak bakterilerin üremesini engelleyecektir.

Kahvaltılıklar buzdolabında nereye konur?

Orta Raf: Buzdolabının orta rafında daha çok pişmiş yemeklerimizi muhafaza etmek için kullanmalıyız. Pişmiş yemeklerimizle birlikte yoğurt, sandviç, hazırlanmış salata ve kahvaltılıklar gibi taze ürünlerde bu rafta muhafaza edilebilir.

Buzdolabında saklanması gereken yiyeceklerden "FISTIK EZMESİ" 

Eğer birkaç hafta içinde tüketmeyecekseniz işlenmemiş ya da ev yapımı fıstık ezmesini buzdolabında saklamanız gerekiyor. Nitekim oda sıcaklığında fıstık ezmesinin içindeki yağlar dağılıyor ve bu da onun çok çabuk bozulmasına yol açıyor.

Diğer yandan buzdolabında muhafaza ettiğiniz fıstık ezmesinin sertleşeceği ve çok çabuk dağılmayacağını da göz önüne aldığımızda onu kullanmadan bir saat önce dolaptan çıkarıp oda sıcaklığında bırakmanız doğru bir seçenek olabilir.

Buzdolabında saklanması gereken yiyeceklerden "TORTİLLA" 

Tortilla ekmeklerini buzdolabında saklama fikri ilk başta biraz garip geliyor olabilir ancak çoğu tortilla paketinde açtıktan sonra buzdolabında saklamanız gerektiğine dair uyarılar bulunduğunu da unutmamalısınız. Bunun sebebi bazı tortillaların küflenmeye yatkın olması. Unutmayın, onları paket üzerindeki son kullanım tarihine kadar buzdolabınızda güvenle saklayabilirsiniz.

,aşçı haberleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...