Un Nedir? Un Çeşitleri Nelerdir?
Şahan Mirza Özdemir
Çeşitli tahıl ürünlerinin öğütülmesiyle meydana gelen toz haldeki maddelere un adı verilir. Bu öğütme işlemi taş değirmen ve sanayi tipi değirmen şeklinde farklı çeşitlere ayrılmaktadır.
En sağlıklı olanı tahmin edebileceğiniz üzere katkı maddesi bulundurmadığı için taş değirmenle öğütülen undur. Türk aşçı haberleri ekibi olarak sizler için bu haberimizde "Un Çeşitleri Nelerdir?" başlığını kaleme aldık.
Un Çeşitleri Nelerdir?
En çok kullanılan Un Çeşitlerinden Çavdar Unu: Diyetisyenlerin sıklıkla tavsiye ettiği unların başında gelir. Diyabet hastalığına karşı dirençlidir. Diğer unlara oranla vücutta depolanan yağ oranını daha fazla düşürdüğü bilinmektedir.
Mısır Unu: Mısır unu mısırın öğütülmesiyle elde edilen bir un çeşididir. Börek gibi hamur işlerine kattığı lezzetle adından söz ettirmektedir.
Yulaf Unu: Ülkemizde son yıllarda sağlıklı beslenme adına yulaf tüketimi çok fazla artmıştır. Hazırlanması diğer yiyeceklere oranla daha kolay olduğu için tercih edilmektedir. Yulaf unu da aynı şekilde çokça tüketilmektedir.
Tam Buğday Unu: Tam buğday unu beyaz unda rüşeym ve kepek kısmı çıkartılarak elde edilmektedir. İçerisinde buğday ununun tersi olarak katkı maddesi bulundurmamaktadır. Bundan dolayı sağlıklı beslenmek isteyenlerin önde gelen tercihlerindendir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder