27 Şubat 2022 Pazar

İstiridye Kabuğu Projesi

 İstiridye Kabuğu Projesi


Dubai'deki bir restoran grubu, resiflerin korunmasına ve desteklenmesine yardımcı olacak bir projenin parçası olarak kullanılmış istiridye kabuklarını yeniden tasarlıyor ve denize iade ediyor.

Maine New England Brasserie Company'de istiridyeler restoran menüsünün ilk sırasında bulunuyor. Her ay müşterilerin sipariş ettiği 50 bin istiridyenin kabukları ise önceleri çöpe giderken şimdi bir deniz grubu ve ekoloji okulu sayesinde denize dönüyor.

İstiridye Projesi'nin başlamasından beri zincir artık müşterilerine kabukların nasıl değerlendirildiği ve mercanlara faydaları konusunda bilgilendirmede bulunuyor.

Deniz kabuklarının artık denizde yapay resifler oluşturmak için kullanıldığını söyleyen restoran zincirinin kurucularından ve yönetici ortaklarından Joey Ghazal, "Biz de müşterilerimize aldıkları istiridyelerin sonunda denize geri döndüğünü, bir istiridyenin günde yaklaşık 190 litre (50 galon) su temizlediğini ve bunun doğal bir su filtresi oluşturarak çevre temizliğine katkıda bulunduğunu söylüyoruz. Bu durum aynı zamanda soyları tükenmekte olan şahin gagalı deniz kaplumbağalarına da yardımcı oluyor. Müşterilerimiz çevre için bir şeyler yaptıklarını düşünerek heyecanlanıyorlar" diyor.

Maine, bu kabukları denize geri döndürmek için bir bölge okulu ve deniz grubuyla birlikte çalışıyor.

Üç grup arasındaki işbirliği, projeyi kuran Dubai merkezli girişimci Fadi Abu Ghali aracılığıyla mümkün oldu.

Euronews'e atık kabuklara bir çözüm bulmak istediğini söyleyen Ghali, "Arbor School'da yönetim kurulu üyesiyim ve yaklaşık 18 yıldır Emirates Deniz ve Çevre Grubu (EMEG) ile birlikte çalışıyorum. Aktörleri bir araya getirmeyi ve eğitim, çevre ve gıda israfı sorunu da dahil olmak üzere birkaç konuya yoğunlaşan güzel bir hikaye yaratmayı düşündüm" ifadelerini kullandı.

Bahamalar: Doğa dostu şirket '50 kat hızla' senede 1 milyar mercan resifi yetiştirecek

Mercan resifleri küresel ısınma tehdidi altında: 10 yılda yüzde 14'ü yok oldu

Proje, deniz biyolojik çeşitliliğini teşvik etmek ve nesli tükenmekte olan şahin gagalı deniz kaplumbağası için doğal bir yaşam alanı yaratmak için Dubai kıyılarındaki doğal resif sistemini rehabilite etmeyi amaçlıyor.

Dubai'deki Arbor Okulu, benzersiz bir çevreci müfredat takip ediyor. 12 ile 13 yaşındaki 8. Sınıf öğrencileri BAE'nin oşinografisini inceliyor.

Sınıf, İstiridye Projesi ile iş birliği içinde, atılan balık tuzaklarını istiridye kabuklarıyla dolduruyor ve yeniden tasarlanan kabukların deniz yaşamının büyüyebileceği yapılar sağlaması için çalışılıyor.

Müfredatı sınıftan gerçek dünyaya taşımak için eşsiz bir fırsat olarak gören Arbor School Çevre Eğitimi Danışmanı Ben Wren, "Bütün öğrencilerimiz burada kumsallarda vakit geçiriyorlar ve deniz ortamının zorluklarına gerçekten aşinalar.İstediğimiz zaman sudan çıkararak özel ekipmanlarla inceleyebilmek için çocukların ağlardan hazırladığı istiridye torbalarını mercanlara yerleştirdik" diyerek eğitimin uygulamadaki faydalarına dikkat çekiyor.

 Dubaide İstiridye Kabuğu Projesinde dolu ağlarla 'ekolojik restorasyon'


Emirlik Deniz Çevre Grubu'nun desteğiyle, öğrenciler istiridye çantalarını denizin dibine yerleştirdi ve gelişimlerini takip etti.

Gargoorlar biyolojik alanlara dönüştürülecek ve açıklarda bulunan Emirlik Deniz Çevre Grubu'nun Koruma Alanı'na yerleştirilecek. Bu sürece 'ekolojik restorasyon' adı veriliyor. Projenin başarılı olması durumunda, rezervin dışındaki farklı alanlara genişletilmesi ve BAE'nin deniz ekosisteminin iyileştirilmesine katkıda bulunması söz konusu.

Projede yer alan Arbor School öğrencilerinden Iman, sorunları nasıl çözüleceğini öğrenmekten keyif aldığını söylüyor:

"Aslında gerçekten harika çünkü çoğu okul, pek çok şeyi uygulamalı olarak öğretmiyor. Çoğunlukla teoride kalıyor ve teori sizi sadece gerçek hayatta bir şeyler yapıp öğrenirseniz bir yere taşıyor. Uygulama, sorunları görüp bunları çözmek için neler yapabileceğinizi öğrenmenize yardımcı oluyor."

Arkadaşı Floris ise projeyle ilgili en sevdiği şeylerden birinin sınıf ortamının dışında olmak ve gerçek bir fark yaratabilmek olduğunu söyledi: “Bence harika. Kullandığımız gibi geri koyuyoruz. Bu bir eko-döngü gibi”.

Son altı ayda, Maine tarafından Arbor okuluna tahmini 250 bin istiridye kabuğu bağışlandı. Hedef, bu sayının yıl sonuna kadar bir milyona ulaşmasını sağlamak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...