15 Aralık 2021 Çarşamba

Türk Kahvesi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Türk Kahvesi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
Koray Erdoğdu

Yanlış; Türk kahvesi çok ince öğütülüp demlenen bir kahvedir.

Doğru; Türk kahvesini çok ince öğütmek, kahveyi demlerken acı olmasına neden oluyor, bu yüzden biraz daha kalın öğütülmelidir.

Yanlış; Öğütülmüş Türk kahvesi buzdolabında saklanmalıdır.

Doğru; Buzdolabında saklanan Türk kahvesi dolaptaki sebze, meyve kokularını alır bu yüzden gün ışığından uzak hava almayan bir kavanoz ya da klipsli kahve paketlerinde saklayabilirsiniz.

Yanlış; Soğuk su kullanılmalıdır.

Doğru; Ilık su kullanılmalıdır; kahvenin demleme zamanını kısaltmak ve acılaşmayı önlemek için.

Yanlış; Önce su, sonra kahve ilave edilmelidir.

Doğru; Önce kahve, sonra su ilave edilmelidir. Bu şekilde topaklanma önlenir ve bütün kahvenin su ile teması sağlanır.

Yanlış; en iyi kahvelerden Türk kahvesi demlenirken, köpük oluşması için karıştırılmalıdır.

Doğru; Türk kahvesi hazırlarken asla karıştırılmamalıdır. Köpük zaten kendiliğinden oluşuyor, karıştırmak kahvenin acı olmasına neden olur.

Yanlış; Kısık ateşte, yavaş yavaş demlenmelidir.

Doğru; Orta ateşte 1:45 ile 2:00 dakika aralığında demlenmesi gerekir.

Yanlış; Türk kahvesi demlerken 2 veya daha fazla kahve yapılıyorsa, 1 taşım 2 taşım yapıp köpük bölmek.

Doğru; Türk kahvesi yaparken, 1 cezvede en fazla 2 kişilik kahve demlemek gerekir ve tek seferde demleyip ocaktan almak gerekir. Ocaktan alıp ısıyı kesip tekrar ocağa koymak kahvenizi acılaştıracaktır.

Yanlış; Kullanılan fincanı önceden ısıtmak gerekir.

Doğru; Fincanı ısıtmak, kahvenin soğumasını engellediği için acılaşmaya neden oluyor, ısıtmak yerine içerisine 2 adet buz ya da soğuk su koyarak fincanı soğutun bu sayede içilebilir ısıya daha çabuk gelir.

Yanlış; Türk kahvesi fincanlarının yapısı düz bir yapıda olmalıdır.

Doğru; Türk kahvesinin fincanı ağız yapısı dar, alt kısmının geniş olması gerekiyor. Bu sayede köpük dağılmıyor ve telve alt kısımda toplanıyor içimini kolaylaştırıyor.

Yanlış; Türk kahvesi demlendikten sonra hemen içilmelidir.

Doğru; Türk kahvesi demlendikten sonra 2 ile 3 dakika sonra içilmelidir, içilebilir ısıya gelmesi ve telvenin dibe çökmesini beklemek için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...