26 Ekim 2021 Salı

Mersin Balığı Türkiye De Var Mı? Mersin Balığı Ne Kadar Yaşıyor?

 

Keban Baraj Gölü'nde Sibirya Mersin Balığı YakalandıKeban Baraj Gölü'nde Sibirya Mersin Balığı Yakalandı

Elazığ'da, gezilecek yerlerden olan Keban Baraj Gölü'nde bir balıkçının ağlarına Sibirya Mersin balığı takıldı. İlk defa böyle bir türle karşılaşan balıkçı, büyük şaşkınlık yaşadı

Mersin Balığı Türkiye De Var Mı? Mersin Balığı Ne Kadar Yaşıyor?

Mersin Balığı 100 Yaşına Kadar Yaşayabiliyor. Türkiye'de sadece Karadeniz'de ve Karadeniz'e akan akarsularda görülüyor. Mersin balıklarının en küçük türünün uzunluğu 1 metre, ağırlığı ise 2- 3 kilo civarındayken, mersin morinası isimli türünün boyu 6 metre ağırlığı ise 2 tona kadar ulaşabiliyor.

Sibirya Mersin Balığı, Balık Değil Servet! 

Elazığ'da Keban Baraj Gölü'nde balık avlamaya çalışan bir balıkçının ağına, Sibirya Mersin balığı takıldı. Ağı çekerken gördüğü manzara karşısında neye uğradığını şaşıran balıkçı, bölgede ilk defa bu türden bir balık gördüğünü söyledi.

Çok Önemli Bir Gelişme

Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. İbrahim Akın Temizer, Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Sibirya Mersin balığının Keban Baraj Gölü’nde görülmesinin önemli bir şeye işaret olduğuna dikkat çekti.

"Havyar Üretimine Olanak Sağlar"

Doç. Dr. Temizer, "Dünyada sayılı denizlerde yaşayan bu balıkların baraj gölüne yumurtaları bırakmaları halinde havyar üretimine olanak sağlayacaktır.

Bu da ciddi derecede öneme sahip bir olaydır. Bu balığın eti maksimum 300 lirayken havyarı 2 milyon liraya kadar çıkabiliyor" dedi.

Mersin balığı yenir mı?

Yabancı ülkelerde ekonomik öneme sahiptir. ... Mersin balıklarının eti oldukça lezzetli olmakla birlikte, en kıymetli deniz ürünleri arasında yer alan yumurtasından elde edilen siyah havyarları oldukça pahalıdır.

Mersin balığı neden yasak?

koruma altında olması sebebiyle avcıligi yasak olmakla birlikte yumurta bırakmak amaciyla ic sulara giren mersin balıkları uzatma ağları ile avlanmaktadır. ...

Keban Baraj Gölü'nde Sibirya Mersin Balığı Yakalandı
Mersin balığı nasıl bir balık? Mersin balığının özellikleri nelerdir biliyormuyuz?

Mersin balığıgiller, Acipenseridae familyasını oluşturan aralarında sekiz metre uzunluğa ve 1,6 ton ağırlığa kadar varan türleri içeren tatlı su balığı türlerinin ortak adı. Mersin balıkları çok "ilkel" hayvanlardır. ... Bazı mersin balıkları beş metre uzunluğa ulaşabilirler, ve bu yüzden en büyük tatlı su balıklarıdır.

Mersin balığı nerede bulunur?

Mersin balığı, ren nehrinde, batıve Güney Avrupa' nın da bazı bölgelerinde bulunmaktadır. İskandinavya da sadece güney de görülür. Büyük göl ve derin, yavaş akan nehirleri tercih eder ve Almanya'da da sıkça görülür. Ticarette genelde sadece 1.30 metre boyundaki mersin balıkları satılır.

Mersin balığı nasıl pişirilir?

1 kg mersin balığı ( morina da olabilir.) Sos malzemelerini bir tencerede peynir eriyene kadar karıştırarak pişirin. Balık filetolarının her iki tarafınada yağ sürün.Ekmek kırıntılarını bulayın.15 dakika ızgarada pişirin.Peynir sosunu üzerine dökün.servis yapın.

Mersin balığı kıkırdaklı mı?

Keban Baraj Gölü'nde Sibirya Mersin Balığı Yakalandı
Mersin balıkları kemikli balıklar klaudusu içinde yer almasına rağmen iskeletleri büyük oranda kıkırdaktan oluşmuştur. Asya, Avrupa ve Amerika'nın kuzey yarım küredeki deniz ve tatlı sularında yaşamaktadır.

Mersin balığı ne kadar havyar verir?

Mersin balığının ağırlığının yüzde 10'u kadar havyar verimi var. 6-7 yılda 5-6 kg ağırlığa ulaşan dişi Mersin balıklarından 500-600 gr havyar elde ediliyor.

Mersin balığı yılda kaç kez yumurtlar?

Mersin balıkları uzun ömürlü balıklardır. Ortalama olarak 30-40 yaş, bazı kaynaklara göre 100 yaşına kadar yaşamaktadır. Ancak mersin türlerinin bir çoğu her yıl yumurta vermemektedir. Ayrıca bu uzun ömür boyunca sürekli döl verip vermedikleri de bilinmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...