Özel Yemek Soslarının Restoran İşletmeleri İçin Önemi Nedir?
Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir
Türk mutfağında ve uluslararası mutfaklarda soslar her geçen gün önem kazandığı gibi ağzının tadını bilen misafir grupları için vazgeçilmez bir lezzet çeşidi... Özellikle zincir markalarda, steak restoranlarında ve fast food yemeklerinin yanında kullanılan o kadar çok sos çeşidi var ki...
Peki sos nedir? Özel yemek sosları hangi yemekler ile tüketilir? Yemek çeşitlerine göre özel soslar nasıl yapılır? Sos deyince ilk aklınıza gelen yemek çeşitleri nelerdir? Gelişen profesyonel mutfaklarda sos yaparken nelere dikkat edilir? Mutfak biliminde yeni trend sos çeşitleri için hangi gelişmeler yaşanmaktadır?
Uluslararası Gastronomi Danışmanlığında ticari amaç ile hazırladığım bu yazımı soru ve cevaplar şeklinde sıralayacağım. İlgilenen kişi, kurum ve zincir markalar mutlaka bu konuda beni anlayacaklardır...
Zincir marka için sosların önemi nedir?
Özel sos yapmanın temel ilkesi nedir?
Bir şefin şahsına münhasır sosu olur mu?
Şeflerin özel sosları nelerdir?
Şefler kendilerine özel sosların sırrı'nı söyler mi?
En iyi restoranların tercih edilmesinde kendilerine özel sosların etkisi var mıdır?
Yiyecek işletmeleri sos çeşitleri için Restoran Danışmanlığı alabilir mi?
Zincir markalar hazır soslardan mı kullanmalı?
Hazır soslar mı maliyetlidir yoksa kendi yapttığınız soslar mı?
Özel yapım soslar ile hazır sosların arasındaki fark nedir?
Şehrin en iyi fast food işletmelerinin kendilerine özel soslarının olması misafir portföyü 'nü değiştirir mi?
Sadece restoranıma özel soslar geliştirmek için Mutfak Danışmanlığı almalımı yım?
Hangi yemeğin yanında hangi sosu kullanmalıyım?
Bazı restoranlarda İşletmeci Körlüğü ile özel sosların bir bağlantısı var mı?
Yemekleri yanında verilecek olan sosların tercihini nasıl yapmalıyım?
Et yemeklerinde kullanılacak olan soslar yapılırken kullanılacak olan sos içeriklerinin özellikleri nelerdir?
Tavuk yemeklerinin yanında verilecek olan sosların yapımında hangi tür malzemeler tercih edilir?
Salatalarda kullanılacak olan soslarda tercih sebepleri neler olmalı?
Sadece bana özel sosları nasıl yaptırabilirim?
Gastronomi de Yiyecek Ve İçecek Danışmanlığının sos çeşitleri ile bir ilgisi var mıdır?
Restoranımda hazır yemek soslarımı kullanmalıyım?
Yeni restoranımda sadece bize özel sosları nasıl yaptırabilirim?
Sos yapımında nelere dikkat edilir?
Yapılan bir sosun ne kadar beklemesi gerekir?
Yeni restoranıma Menü Danışmanlığı hizmeti aldığım kişi soslarımı yapar mı?
Soslar yapıldıktan ne kadar zaman sonra gerçek tadlarını verirler?
Sosların servis edilmesinde en fazla kaç günü dikkate almalıyım?
Soslar nasıl saklanır? Özel Restoran Projelerinde özel soslar var mı?
Restoran Konsept Tasarımı ve Danışmanlığı ile özel sosların bir ilgisi var mı?
Sos nasıl daha uzun ömürlü olur?
Et yemekleri için nasıl sos yapılmalı?
Tavuk yemekleri için nasıl sos yapılmalı?
Izgaralar için nasıl sos yapılmalı?
Yeni Restoran Mutfağı Kurulumunda özel yemek sosları yapılabilir mi?
Salatalar için nasıl sos yapılmalı?
Dip çeşitleri sos yerine kullanılır mı?
Yeni örnek Restoran Menüsü yapılırken yemek sosları belirtilmeli mi?
Dip sosların yapımında en önemli özellikler nelerdir?
Dip sosları sıcak mı olur yoksa soğuk mu olur?
Dip sosları nelerin yanında servis edilir?
Dip soslarını yaparken hangi malzemeler tercih edilmeli?
Yemeklerin yanında verilecek lezzet arttırıcı soslar sıcak mı yok sa soğuk mu servis edilir?
Sadece ana yemeklerin yanında mı sos verilir?
Steak çeşitlerinin yanına kaç çeşit sos verilmelidir?
Steak çeşitlerinin yanında verilen sosların özellikleri nasıl olmalı?
Izgara çeşitlerinin yanında sos çeşitlerinin verme sebepleri nelerdir?
Salata soslarının en önemli özellikleri nelerdir?
Restoranların Yönetim Sirkülerinde yemek sosları için bir madde olmalı mı?
Meyveli soslar nerelerde kullanılır?
Et soslarının içeriğinde neler kullanılmalıdır?
Yemek soslarında şeker varmı dır?
İşletmeye özel soslar kaç günde bir yenilenmelidir?
Soslar nasıl saklanır?
Yemek sosları dolapta 'mı tutulmalı?
Salata sosları oda sıcaklığında bekletilirse bozulur mu?
Sos çeşitleri dünyada en çok hangi mutfaklarda kullanılır?
Yiyecek ve içecek işletmelerinde soslar hazır mı alınmalı yoksa kendi mutfaklarında mı yapılmalıdır?
Zincir işletmelerin en önemli tercih sebepleri arasında yemek ve salatalarda kullanılan soslarının etkisi nedir?
Bir steak restoranında kaç çeşit sos olmalı
Yeni Restoran Konsepti oluşturulurken özel soslar dikkate alınmalı mı?
Uluslararası standartlara sahip bir restoranda kaç çeşit sos olmalı?
Her yemeğin yanında misafire sos verilir mi?
Tatlıların yanında sos verilmeli mi?
Restoran Mutfak Eğitiminde soslar ile ilgili bölüm var mı?
Yeni Restoran Açılışında özel soslar misafirlere tanıtılmalı mı?
Tatlı yada meyvelerin yanında verilecek olan sosların yapımında ne tür malzemeler kullanılmalıdır?
Yiyecek işletmelerinde sadece soslar için ayrı bir usta çalıştırıl'malı mıdır?
Hangi soslarda ketçap ve mayonez kullanılır?
Soslarda ketçap ve mayonez kullanılmalı mıdır?
Kendi işletmenize özel soslar yapmak için google'den sos tarifi almak ne kadar mantıklıdır?
Bir işletmenin kendisine özel soslarının olması misafirleri tarafından tercih sebebi olabilir mi?
Yemeğin lezzeti mi önemli yoksa yanında verilen sosun lezzeti mi önemlidir?
Sos ne işe yarar? Bir işletme için sos çeşitleri ne kadar önemlidir?
Sos danışmanlığı diye bir danışmanlık varmı dır?
Sadece işletmelere özel Mutfak Organizasyonunda sos icad eden aşçılar var mı?
Restoran Mutfak Ünitelerinde yemek sosları için robot makineler bulunur mu?
Sos nasıl icad edilir? Restoran Yönetim Raporlarında yemek sosları olmalı mı?
Yeni Mutfak Tasarımında özel yemek sosları bir icad mıdır?
Restoran Mutfak Planlamasında yemek sosları için pişirme ekipmanları alınmalı mı?
Sadece benim restoranıma özel soslar yaptıracak bir usta bulabilirmiyim?
Restoran Mutfak Yönetiminde Verimlilik ile özel sosların bağlantısı olabilir mi?
Restoranıma özel sosları yaptıracağım aşçıya ne kadar ödeme yapmam gerekir?
Sos yapımı gerçekten ustalık isteyen bir iş mi dir?
Restoran Mutfak Çeşitlerinde hangi soslar bulunmalıdır?
Yemek soslarında alkol kullanılır mı?
Salata soslarında peynir kullanılır mı?
Steak soslarında konyak kullanılır mı?
Özel sosların Mutfak Yönetiminde yeri nedir?
Yemek soslarında kullanılan alkolü misafirin bilmesine gerek varmı dır?
Et soslarına şarap konur mu?
Restoran Mutfak Bölümleri arasında sadece sosların yapıldığı bir alan olabilir mi?
Yemek sosları Restoran Yönetimi için ne kadar önemlidir?
İşletmeye özel soslarda patent alınabilir mi?
Sadece size özel olmasını istediğiniz kendi icadınız olan sosların reçetelerini nasıl saklarsınız?
Size özel sosların reçeteleri mi önemli yoksa sosların aynı lezzette yapılabilmesi mi?
Sos reçetelerinin olması sosların her zaman aynı lezzette yapılmasını sağlar mı?
Yemek sosları her zaman aynı lezzette nasıl yapılır?
Yemek soslarını her zaman aynı lezzet ve kıvamda yapmanın sırrı nedir?
Et soslarına bal konur mu?
Profesyonel mutfaklarda Endüstriyel Mutfak Planlanmasında sosların yeri ve önemi nedir?
Türk mutfağına ait özel yemek sosları var mıdır?
Fransız mutfağına ait özel yemek sosları var mıdır?
İngiliz mutfağına ait özel yemek sosları var mıdır?
Hindistan mutfağına ait özel yemek sosları var mıdır?
Akdeniz mutfağına ait özel yemek sosları var mıdır?
Deniz ürünlerinin yanına yapılan soslar hangi gıda ürünleri içerir?
Balık yemeklerinin yanına nasıl soslar verilmelidir?
Yeni Restoran Açarken yemek sosları menüye yansıtılmalı mı?
Balık çeşitlerinin yanına verilen soslar sıcak mı olur, yoksa soğuk mu olur?
Deniz ürünleri çeşitlerinin yanına sos vermek için ızgarada yada yağda yapılmış olması bir şeyi değiştirir mi?
Midye sosu balık yemeklerinin yanında verilir mi?
Restoran Mutfak Çalışanlarının Özellikleri arasında özel sos yapmak varmı dır?
Sonuç;
Sadece kendi işletmesine özel lezzetlerden meydana gelen daha önce hiç bir yerde olmayan lezzetlerin içerdiği;
*** Salataların yanında verilecek soslar,
*** Izgara et yemeklerinin yanında verilecek soslar,
*** Izgara tavuk yemeklerinin yanında verilecek soslar,
*** Steak çeşitlerinin yanında verilecek soslar,
*** Atıştırmalıklar için dip soslar,
*** Balık yemeklerinin yanında verilebilecek soslar,
*** Tatlı çeşitleri ile verilecek soslar,
*** Meyve çeşitleri ile verilebilecek soslar
*** Dondurma çeşitleri ile verilecek soslar,
*** Pizza çeşitleri ile verilecek soslar,
*** Et terbiyelerinde kullanılacak sos çeşitleri,
*** Tavuk terbiyelerinde kullanılacak sos çeşitleri,
..... Ve daha fazlası için bu konularda hizmet almaya ihtiyaç duyanlar tarafım ile iletişim bilgilerimden bağlantıya geçebilirler. Özellikle belirtmek isterim ki bu danışmanlık hizmeti tarif yada reçete yazmak ile başarı sağlayamaz....
Sadece kendi işletmenize özel lezzetlerin olmasını istiyorsanız yapmanız gerekenler arasında reçete ve tarif almaktan daha fazlası gerekmektedir. Sağlıklı bir danışmanlık hizmeti için bizzat işletmenize gelerek mevcut lezzetlerinizi keşfettikten sonra işaret ettiğiniz kişiye bizzat tatbik ederek ve uygulamalı olarak 3 defa 'dan fazla göstermem gerekir. Daha sonrasında yapılacak olan işlemler karşılıklı konuşmamızda tarafınıza yazılı olarak iletilecektir.
Kaynak;
Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir'in resmi web sitesinde (www.hasascibasiahmetozdemir.com) "Sos Nedir, Özel Yemek Sosları Nasıl Yapılır" isimli kendi çalışması...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder