28 Eylül 2021 Salı

Konya Gastronomisinin Sesi Dünya'da Duyulacak...

 Konya Gastronomisinin Sesi Dünya'da Duyulacak...


Konya’nın gastronomisini tanıtmak amacıyla “Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir” sloganıyla düzenlenecek olan GastroFest Festivali’nin teması, dünya üzerinde türbesi bulunan ilk aşçı olan Ateş Baz-ı Veli Hazretleri’ne ithafen “Aşçı Dede” olarak belirlendi.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından, 1-3 Ekim tarihleri arasında Kalehan Ecdat Bahçesi’nde, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan GastroFest Festivali’nin tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay; festivale ülkemizden ve dünyadan önemli şeflerin katılacağını, festivalle birlikte Konya’nın kadim yemek kültürünün tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılmış olacağını söyledi.

Turkiye Turizm haberlerinde ve gastronomi haberlerinde de yer alan önemli destinasyonlarından birisi haline gelen gastronominin, Türkiye’de de son dönemlerde hızla yükseldiğini ifade ederek, Konya yemek kültürünün tanıtılması adına önemli faaliyetler yürüttüklerini belirten Uğur İbrahim Altay, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Konya, 9 bin yıl önce Çatalhöyük’ten başlayarak şehir hayatını sürdürebilmiş dünyadaki nadir yerleşim yerlerinden biridir. Ecdadımız da Orta Asya’dan başlayan yolculuğunda hem oradaki bilgi birikimini buraya aktarmış hem de gelirken yolda bulduğu bütün medeniyetlere ait bilgi birikimini buraya getirerek Konya Gastronomisi Selçuklu Sarayında harmanlayıp Anadolu yemek kültürünü ortaya koymuş. Konya’nın bu üç önemli özelliğini yemek kültürünü anlatırken mutlaka ifade etmemiz gerekiyor.

Konya’nın kendine has yemek kültürünü coğrafi işaret olarak tespit edebilmek için yapmış olduğumuz 51 başvurudan 21’i neticelendi ve 21 ürünümüze daha coğrafi işaret belgesi almış olduk. 34 yeni ürün için de en kısa sürede başvuruları yapmayı arzu ediyoruz. Ayrıca UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı için de başvurumuzu gerçekleştirdik.

Konya Gastronomisinin Sesi Dünya'da Duyulacak...
Bu yıl kapılarını ilk kez açacak olan festivalimize; mutfak alanında hizmet veren 150 katılımcının yanı sıra Türkiye, İtalya, İspanya ve Hırvatistan’dan aşçı federasyonları temsilcileri ile birlikte 300’e yakın önemli şef katılacak.”

Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinden paylaşılan açıklamasında, festival alanında paneller, söyleşiler, workshop’lar düzenleneceği ve yemeklerin yapılma süreçlerinin izlenebileceği bilgisine de yer veren Altay; Türkiye Aşçılar Federasyonu, Konya Aşçılar Derneği, üniversiteler ve katkı sunan tüm bileşenlere teşekkür etti.

Toplantıya, basın mensuplarının yanı sıra Konya Gastronomi ve Turizmciler Derneği Başkanı Yılmaz Seçim, üniversitelerin gastronomi bölümlerinden akademisyenler ve şefler de katılım sağladılar. 

Akşehir Belediyesi de fuar ve festivallerden Konya GastroFest Festivaline katılarak, 2019 yılında katılım sağladığı Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'nde olduğu gibi; Peynir Baklavası, Akşehir Kirazı Lokumu, Akşehir Hersesi, Akşehir Tandır Kebabı ve Akşehir Kirazı ile şehrimizi temsil edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...