27 Ağustos 2021 Cuma

İçli Köfte Ve Banazı Karası Üzümü Coğrafi İşaret Aldı...

 İçli Köfte Ve Banazı Karası Üzümü Coğrafi İşaret Aldı...


Türkiyede en zengin yöresel mutfaklarımızdan Malatya’nın yöresel lezzetlerinden Malatya tescilli yemeklerimizden İçli Köfte Yemeği ile Banazı Karası Üzümü Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret tescil belgesine kavuştu.

Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurunun kabul edilmesinden sonra Ankara’ya giden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’ı makamında ziyaret etti.

İçli Köfte Ve Banazı Karası Üzümü Coğrafi İşaret Aldı...
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Malatya İçli Köfte Yemeği ile Banazı Karası Üzümünün Tescil Belgesini Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a takdim etti.

Malatya ve Yeşilyurt’un tarihsel zenginlikleri, yemekleri, tarımsal ürünleri ve medeniyetini ön plana çıkartmaya yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çınar, Malatya’nın geleneksel sofra kültüründe özel bir konumda olan içli köfte ile tadı ve aromasıyla farklı bir lezzet olan Banazı karası üzümünün Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almasından büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi.

Türkiyede gastronomi haberlerinde de yer alan "Başvuru Yaptığımız Başka Ürünler De Var"

Malatya’nın gastronomi ve kültür kenti olduğunu hatırlatan Çınar, "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alması için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu yaptığımız birçok ürünümüz daha bulunmaktadır, inşallah onlarında bu belgeyi almasıyla birlikte yöresel ürünlerimizi markalaştırıp, dünyanın dört bir tarafına Malatya ve Yeşilyurt adı altında eşsiz lezzetlerimizi ulaştıracağız” diye konuştu. 

İçli Köfte Ve Banazı Karası Üzümü Coğrafi İşaret Aldı...
Doğal Banazı Karası Üzümü Nedir? 

Banazı Karası siyah salkım kuru üzüm;  Malatya ilinin Beydağı eteklerinde Karagöz, Yukarı Banazı (Konak) ve Gözene bölgesinde 1200 rakımda yetişiyor. Bu meyveye en büyük özelliğini veren yörenin iklim koşullarıdır. Banazı Karası Üzümü 'nün diğer üzümlere göre öne çıkmasında susuz yetişmesi ve gündüzleri 30 derece, geceleri 10 derece olan sıcaklık farkıdır. Bu fark Banazı Karası Üzümü 'nün lezzet, mineral ve vitamin yönünden zenginleşmesini sağlamaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...