Sarmaşık ve Tilkişen Kavurması nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızda en iyi ot yemeklerinden Sarmaşık ve Tilkişen Kavurması için kullanılan malzemeler nelerdir? Peki evinizde en farklı ce en iyi vegan yemeklerinden Sarmaşık ve Tilkişen Kavurması yapmak istermisiniz?
Geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinde sevilen yumurtalı yemeklerden olan Sarmaşık, Tilkişen Kavurması tarifiniz yöresel lezzet taşıyıcılarımızdan "Fazile Paksoy" un kaleminden mutfaklarınıza getirdik...
Sarmaşık ve Tilkişen Kavurması
Fazile Paksoy
Sarmaşık ve tilkişen bu mevsimde ormanlık yerlerde çalıların içinde çıkan ve biz egelilerin çok sevdiği iki kardeş şifalı ot. Sarmaşığın küçük kalp şeklinde yaprakları olur içinde bulun duğu çalılara sarılarak büyür ve güneşi görünce parlayarak ben burdayım dercesine esen rüzgarla nazlı nazlı sallanır.
Tilkişen daha çok ormanlık yerlerdeki dibi temizlenmiş zeytin ağaçlarının altında biter. Kökü çok dikenledir. Yapraksız olur. Dikenini görseniz bu kadar lezzetli bitkinin bu dikenden bittiğine inanamazsınız.Sarmaşığın tadı biraz acıdır bu nedenle bazı yörelerde acı ot olarakta bilinir.
Bu aralar iki otunda tam zamanı. Pazarlarda çokça bulunur. Toplaması zahmetli olduğu kadar zevklidir ikisinin de.
Biraz pahalı gelebilir hiç toplamayanlara. Senede bir kez bile olsa toplayın, toplayamıyorsanız alın ve bu şifalı bitkileri tüketin lütfen. Ben toplamayı çok seviyorum. Bir iki gün önce toplamaya çıktık ikisinden de azar azar bulduk. Biraz sıra, bir başta büyük soğan bize yetecek kadar oldu. Yemeğini ve tadını bilenler çokta iyi yapanlar vardır mutlaka.
Takipçilerimin İçinde Bilmeyenler İçinde İşte Tarifi.
Sarmaşık Ve Tilkişen Kavurması Nasıl Yapılır?
Sarmaşık Ve Tilkişen Kavurması İçin Kullanılan Malzemelerimiz :
* Bir Demet Sarmaşık Veya Tilkişen (Yabani Kuşkonmaz)
* Bir Baş Büyük Soğan
* Zeytinyağ
* 3 Yumurta
* Tuz
Sarmaşık Ve Tilkişen Kavurması Yapılış Tarifi :
Otlarımızı temizlerken kesinlikle bıçak kullanmıyoruz. Sert kısmına gelene kadar yarım parmak uzunluğunda elimizle kırıyoruz.
Kırdığımız otları iki su yıkayarak tozundan arındırıyoruz.
Soğanımızı yemeklik doğruyoruz.Zeytin yağımızı ekleyerek soğanlar hafif sararana kadar kavuruyoruz.
Yıkadığımız sarmaşık veya tilkişenleri ekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatıyoruz.
Otlarımız yumuşayana kadar arada tahta bir kaşıkla karıştırarak orta ateşte pişiriyoruz.
Yemeğimiz tencerenin dibine yapışmaya başladığında yumurtalarımızı kırma vaktimiz geldi demektir.
Yumurtalarımızı kırabiliriz. Yumurtaları karıştırmak veya bütün bırakmak sizin tercihiniz.
Benim otlarım ayrı ayrı pişirecek kadar çok olmadığı için iki otu karışık yaptım ve içine sıra ve körmende ekledim.
Birde bana yumurta dokunduğu için kendime domatesli yaparım her zaman. Yumurta kırmadan önce kendiminkini ayırıp şişe domatı ekliyorum ve biraz daha pişiriyorum.
Deneyecek olanlara şifa olsun.
Sevgilerimle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder