23 Haziran 2021 Çarşamba

Pelize Nasıl Yapılır?

 Pelize nedir? Pelize nasıl yapılır? Geleneksel Türk mutfağında Yöresel mutfaklarımızda Pelize 'nin diğer isimleri nelerdir? Peki bu güne kadar evinizde pelize yaptınızmı? Evde Pelize yapmanın püf noktası nelerdir?


En hafif ve lezzetli Pelize  yapabilmek için tecrübeli yöresel lezzet taşıyıcılarımızdan Fazile Paksoy'un tecrübelerinden faydalanmak istermisiniz? Pelize hangi mevsimde yapılır? En eski osmanlı ve Türk tatlılarından ve Tük mutfağı yemek arşivinden Pelize tarifini sizler için araştırdık...

Pelize Nasıl Yapılır?
Fazile PAKSOY

(Su Muhallebisi, Tatlı Bulamaç, Titrek) 

Yine çocukluğumda evimizde pişirilen ve bizim evdeki adı titrek olan kolay  tatlılardan biri. Evdeki hayvanlar sütten kesildiği zamanlar yapılırdı bu tatlı. 

Evde süt  varsa süt ve unla yapılır  ve tatlı bulamaç olurdu adı. Sadece un ve süt ile şekersiz yapılıp üzerine pekmez dökülerek  yenirdi  çoğunlukla. Çarşıdan alınan paketli gıdalar  yoktu o zamanlar. Pişip tabaklara dağıtıldıktan sonra tencerinin dibini sıyırmak bile çok keyifliydi.

Evin küçüğü olduğum için bana verirdi annem tencereyi  bayıla bayıla sıyırırdım. Bu tatlıyı rahmetli babam çok severdi.

Yapın bir titrekte yiyelim derdi sık sık anneme. Beni de pelize kızım diye severdi. O yüzden pelize özeldir benim için. Yerini paketli tatlılara bırakmış olan bu tatlıyı hatırlatmak istedim sizlere. Birde gelincik mevsimi şimdi. Gelincik kullanarak 2 renkli yaptım. 

Pelize Nasıl Yapılır?
En Hafif Tatlılardan Pelize İçin Kullanılan Malzemelerimiz:

*     3 Su Bardağı Su
*     2 Kaşık Pirinç Nişatası
*     İstidiğiniz Miktar Şeker.
*     Bir Kaç Damla Gül Suyu 

En Sağlıklı Tatlılardan Pelize Yapılış Tarifi:

Bütün malzemeleri bir tencereye koyuyoruz. 
Tel çırpıcı ile iyice karıştırdıktan sonra tenceremizi ocağa oturtuyoruz.
Devamlı karıştırarak koyulaşana kadar pişiriyoruz.

Ocağın altını kapatmadan önce bir yemek kaşığı kadar gül suyu serpiştiriyoruz. 
Kıvamı çok koyu olmaz bu tatlının.
O zamanlarda buzdolabı olmadığı için yemekten 1 saat önce pişirilir iyice sertleşmeden  yenirdi. 

Gelincikli Pelize İçin Kullanılan Malzemeler:

*     Bir İki Avuç Gelincik Yaprağı.
*     2 Kaşık Piriç Nişastası
*     İstediğiniz Miktar Şeker

Gelincik yapraklarının siyah kısımlarını  temizledim. 
Kalan kırmızı yapraklarını yıkadım.
Bir tencereye 3 bardak su koydum.

Gelincik yapraklarını ve küçük bir diş limon tuzu ekledim  yaprakların rengi çıkana kadar yaklaşık 10 dakika kaynattım.
Ocağın altını kapattım. Su ılınınca yaprakları sudan çıkardım. Biraz soğuyunca nişaşta ve şeker ekledim ve devamlı karıştırarak pişirdim.

Deneyecek olanlara şimdiden Afiyet olsunnn.

Sevgilerimle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...