15 Nisan 2021 Perşembe

Kestane Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Pişirilir?

 Kestanenin Faydaları Nelerdir? Kestane Nasıl Pişirilir?


Kestane Ne İşe Yarar?

Kestane hem lezzetli hem de vücuda son derece faydalı bir besindir. Kestane kandaki kötü kolesterolü düşürme özelliğine sahiptir. Bu şekilde kestane tüketen kimselerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski de azalır. Ayrıca kestane kan basıncını düzenleyici ve unutkanlığı önleyici bir özelliğe de sahiptir.

Uygun dozda kestane tüketimi Alzheimer gibi hafıza kaybı odaklı hastalıklardan kaçınılmasını ve kan basıncının normal seviyede tutulmasını sağlar. Kestane mide hastalıklarına da iyi gelir. Türk aşçı haberleri 

Kestane gluten içermeyen bir besindir. Bu nedenle özellikle çölyak hastalığından muzdarip kimseler kestaneyi rahatlıkla tüketebilirler. Kestanenin içinde yüksek oranda demir bulunur. Demirin vücuda yeterli alımı ise kansızlık ve anemi gibi hastalıkların gelişmesini engeller. 

Kestanenin Faydaları Nelerdir? Kestane Nasıl Pişirilir?
Bu nedenle kestane kansızlık tedavisinde rahatlıkla tüketilebilir. Kestane ayrıca kalsiyum bakımından da oldukça zengindir. Kalsiyum ise kemik ve iskelet sistemine çok iyi gelen bir mineraldir. Türk aşçı haberleri Kestane insandaki kemik ve iskelet sisteminin daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar, dişlere çok iyi gelir ve çürükleri önler.

Suda Kestane Nasıl Pişirilir Biliyormuyuz?

Kestanenin Faydaları Nelerdir? Kestane Nasıl Pişirilir?
Kestanelerinizi suda da pişirebilirsiniz. Bu yöntemle kestanelerin kurumasını da engellemiş olacaksınız. Kestane suda pişirilmeyecekse mutlaka iki saat kadar suda bekletilmelidir. Türk aşçı haberleri Bu işlem kestanelerin hem yumuşamasını hem de daha kolay soyulmasını sağlamaktadır.

Tavaya ya da tencereye koyacağınız az miktar suyun içerisinde önce kestanelerinizi haşlayarak, su tamamıyla çekildikten sonra közleyerek kestanelerinizi pişirebilirsiniz.

Közde Kestane Nasıl Pişirilir?

Kestanenin Faydaları Nelerdir? Kestane Nasıl Pişirilir?
Kestanenin belki de en lezzetli hallerinden birisi közde ya da ateşte kestane pişirmektir. Bir takım püf noktalarına dikkat ederek közde veya ateşte kolaylıkla kestane pişirebilirsiniz. Bu yöntemle kestane pişirmek için öncelikle güzelce yıkadığınız kestanelerinizi çizmeniz gerekmektedir. Suda bekletilen kestaneleri ateşin içerisine atarak pişirebilirsiniz.

Ateşte ya da közde kestane pişirmenin püf noktası yüksek ateşte ve kısa sürede pişmesidir. Bu şekilde hazırlayacağınız kestaneleriniz oldukça lezzetli olacaktır.

Kestanenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kestane; magnezyum, fosfor, kalsiyum, demir, klor, potasyum ve sodyum bakımından son derece zengin bir meyvedir. Kestanede bütün bu elementlerin yanı sıra B1, B2 ve C vitaminleri de yüksek oranda bulunur.

Kestanede bulunan element ve vitaminlerin vücutta çeşitli etkileri vardır. Mesela kestane özellikle potasyum bakımından oldukça zengin bir besindir ve potasyum; vücuttaki su dengesinin ayarlanmasını, Türk aşçı haberleri besinlerin hücreye girmesini, sinir hücrelerine giden mesajların aktarılmasını ve kas yapılarının korunmasını sağlayan çok önemli bir elementtir. Dolayısıyla kestane de potasyumun vücutta gösterdiği bütün olumlu etkileri gösteren bir besindir.

Kestanenin Faydaları Nelerdir? Kestane Nasıl Pişirilir?
Kestane içinde bulunan vitamin ve elementlerden herhangi birinin eksikliğini çeken insanlara çok iyi gelir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, C vitamini, B1 vitamini gibi farklı vitamin ve element eksikliğine bağlı şikayet ve hastalıkları gelişen kimselerin kestane tüketmesi bu olumsuz hastalıkların ve problemlerin kısa sürede toparlanmasını ve çözülmesini sağlar. Bir kış klasiği olan kestane tüketirken ürünlerin tazeliğine de dikkat etmeniz gerekir. Taze kestaneler sağlık açısından da son derece faydalıdırlar.

Kestanenin Az Bilinen Faydaları

Kestane yoğun bir vitamin ve mineral deposudur. Ancak kestanenin bilinmeyen pek çok faydası da vardır. Kestanenin kas ve iskelet sistemine, hafızanın güçlenmesine ve kandaki kolesterol değerini dengelemeye çok iyi geldiği Türk aşçı haberleri herkes tarafından bilinir. Kestanenin bütün bunların yanı sıra saymakla bitmeyecek kadar fazla faydası da mevcuttur.

Kestanenin yüksek ateşi düşürme gibi bir özelliği vardır. Ayrıca kestane stres ve depresyon gibi durumların önüne geçen bir sakinleştirici olarak çalışır. Detoks özelliği ile vücudun rahatlamasını ve toksinlerinden arınmasını sağlar. 

Vücudu toksinlerden arındırarak hücre yenilenmesini, tazelenmesini ve dolayısıyla yaşlanmanın gecikmesini sağlar. Kestanenin detoks özelliği vücudun her açıdan olumlu şekilde etkiler. Çünkü detoks, kısaca vücudun zararlı maddelerden arınarak tazelenmesi olarak tanımlanan bir işlemdir. 

Vücudun zararlı maddelerden arınması hücre yenilenmesini ve vücudun daha dinç ve genç hissetmesini sağlar. Yaşlanmanın olumsuz etkileri yeterli kestane tüketimi ile ortadan kalkabilir.

Besin Değeri

100 gramda

% Günlük Değer *

Kalori

176 kcal

% 8.8

Karbonhidrat

39.3 g

% 13.1

Lif

3.3 g

% 13.3

Protein

1.0 g

% 2.0

Yağ

0.9 g

% 1.4

Kolesterol

0.0 mg

% 0.0

A Vitamini

24.0 IU

% 0.5

C Vitamini

37.4 mg

% 62.3

Potasyum

486.0 mg

% 13.9

Kalsiyum

25.0 mg

% 2.5

Demir

0.9 mg

% 5.2


Kestanede bulunan Kalori Değerleri: Bu besinin 100 gramında 176 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 60 gramlık miktarında Kestane 106 kalori bulunmaktadır.

(Yüzdelik günlük değerler, günlük 2000 kalorilik bir diyeti baz alarak hesaplanmıştır. Bu değerler sizin günlük kalori ihtiyacınıza göre daha fazla veya daha az olabilir.)

Kestane, C ve B grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, demir, fosfor açısından iyi bir kaynaktır. Tüketileceği zaman, 3 orta boy kestanenin 1 dilim ekmek ile eşdeğer olduğu unutulmamalıdır.

Kestane besini veritabanımızda bulunan besinlerin ortalamasından;

%52 daha az kalori
%86 daha az protein
%77 daha fazla karbonhidrat
%100 daha az yağ içermektedir.

Kestane ihtiva ettiği kalorinin büyük kısmını (%92) karbonhidrattan almaktadır. Türk aşçı haberleri Kilonuza göre makro hesaplaması yapmak için makro besin hesaplayıcısını kullanabilirsiniz.

1 Porsiyon Miktara Göre Besin Değerleri
Kestane için 1 Porsiyon miktarı için tabloda besin değerlerini ve miktarlarını görebilirsiniz.

Besin Değeri

100 gramda

1 Porsiyon / 60 g

Kalori

176 kcal

105.6 kcal

Karbonhidrat

39.28 g

2.4 g

Lif

3.3 g

2.0 g

Protein

1.0 g

0.6 g

Yağ

0.9 g

0.6 g

Kolesterol

0.0 mg

0.0 mg

A Vitamini

24.0 IU

14.4 IU

C Vitamini

37.4 mg

22.4 mg

Potasyum

486.0 mg

291.6 mg

Kalsiyum

25.0 mg

15.0 mg

Demir

0.9 mg

0.6 mg


Kestane Ezmesi
1 Porsiyon, 107 kalori

Kestane (Kavrulmuş)
1 Porsiyon, 143 kalori

1 Porsiyon, 945 kalori
kestaneli-pilav

Kestaneli Pilav
1 Porsiyon, 138 kalori

kestane-pismis
1 Porsiyon, 132 kalo

Kestane Çeşitleri Nelerdir Biliyomusunuz?

Kestane Nedir?

Ülkemizde Kestane Çeşitleri, Kestane; Kayıngiller familyasından castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen isimdir. Günümüz koşullarında meyve yetiştirciliği, hem insan sağlığı açısından Türk aşçı haberleri hemde ülke ekonomisine katkısı bakımından önem arz etmektedir. Meyveler içerisinde kestane de en önemli meyve türlerinden biridir. 

Kestane, asırlardan beri insan beslenmesinde önemli bir yer almıştır. Uzmanların araştırmalarına göre ilk zamanlarda yaşayan insanların yılın 4-6 ayını kestane ağırlıklı beslenme ile geçirdiklerini ve kişi başına yaklaşık yıllık tüketiminin 100-150 kg arasında olduğunu belirtmektedirler. Bu nedenle kestane fakirin ekmeği, ağacı ise ekmek ağacı olarak tanımlanmaktadır. Sonbaharın eylül ayında hasadı yapılan ve piyasaya çıkan kestane. 

Gerek kebap gerekse de haşlamasıyla ağızlara ayrı bir tat verir. Bunun yanında şekerlemesiyle ve pasta yapımında da çokça kullanılır. Kerestesi de dayanıklı ve dekoratiftir. Kestane ağaçları barınak, yakacak ve güzellik için dünyada 40 asırdan beri yüksek, serin ve yağışı bol bölgelerde yetiştirilmektedir. 

Verimliliği, hasadın kolaylığı, yeme için hazırlığının basit olması ve az çok gelir kaynağı olması, insanların kestane yetiştirmeye sevk etmiştir.

Türkiyede  kestane çeşitleri aşağıdaki gibidir.

Sert kabuklu meyvelerde genellikle yağ miktarı yüksek olduğu halde, karbonhidratlar daha fazladır. Kestanelerin Kimyasal Bileşimi genel olarak diğer sert kabuklu meyvelere göre daha uygundur. Sert kabuklu meyvelerin geneli yağ miktarı bakımından midede ezme güçlüğü yaratır ve ekşimeye sebep olarak gösterilir. 

Kestane meyvesi normal koşullarda %40-45 karbonhidrat ve su, %4-6 protein, %1-2 kül bulunmaktadır. Kestane insan beslenmesinde karbonhidrat kaynağı oluşturmakla beraber C ve A vitaminlerinin bol olduğu bir meyvedir.

Kestane Çeşitleri;
standart bir kestanede aranan özellikler şu şekilde olması istenir. Erkencilik, İri, lezzetli ve yüksek verimli olması. Şekerleme yapımında dağılmaması, Kestane hamuruna uygun olması. Kabuğun ince ve kolay soyulabilir olması, Hastalıklara, zararlılara ve Depolama sürecine uzun süre dayanıklı olabilmesi.

Dünyada kestane çeşitleri nelerdir?

Marrone Kestanesi ;
En yüksek kaliteli ve daha iri meyvelerdir. Tohum zarı meyveyi bölmez ve tohumun içerisine girmez. Daha

Chataigne Kestanesi ;
Düşük kalitede ve küçük taneli meyvelerdir. Tohum zarı meyveyi böler ve tohumun içerisine girer

Hacıömer Kestanesi ;
Ağaçları meyve açısından verimli olan ve orta kuvvette, yayvan gelişir. Meyveleri orta iriliktedir. Eylül ayının ortalarında hasat edilmeye başlanılır. Taze tüketime ve hamur yapımına uygun bir çeşittir. Meyvenin pomolojik sınıflandırılmasında ise iki grup olarak görülmektedir.

Mahmutmolla Kestanesi ;
Ağaçları meyve açısından verimli, orta kuvvet dikine gelişme göstermektedir. Türk aşçı haberleri Meyveleri orta irilikte olup taze iken soyulur ve hamur yapımına uygundur. Eylül ayının sonlarına doğru hasadı yapılmaktadır.

Sarıaşılama Kestanesi ;
Ağaçları meyve açısından verimli yarı dik gelişme eğilimindedir. Meyveleri orta iri-iri, genişçe oval. Meyve kabuğu ise ince kahverengi, meyve eti krem renginde, sofralık tüketimi ve hamur yapımına uygundur. Kaliteli çeşit sınıfında en üst seviyededir.

Osmanoğlu Kestanesi ;
Ağacı orta kuvvette yayvan bir gelişme gösterir. Verimli bir çeşit olan, meyveleri, küçük-orta, iri genişçe oval şekilli, meyve eti krem renginde olup, eylül ayının ortalarına doğru hasadı yapılmaktadır. Ağırlıklı olarak kestane şekeri imalatında kullanılmaktadır.

Hacıibiş Kestanesi;
Ağacı orta kuvvette yayvan olarak gelişme gösterir. Verimli bir çeşit olan, meyve kabukları kalın, genelde çok küçük genişçe ovaldir. Meyve eti krem renginde olup iyi kalitede bir kestane türüdür. Eylül ayının son haftasında hasat edilmeye başlanır.

Yukarıda ismi geçen kestanelerin çoğu ülkemiz şartlarında en üst verimde yetiştirilen kestane çeşitleridir. Bunun yanında ülkemizde yetiştiriciliğine ağırlık verilmemekle birlikte Yurt dışında yetiştirilen ve önemli yer oluşturan yabancı kestane çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar,

İtalya; Pesio, chiusa, val susa, luserna, castel del rio,

Fransada kestane çeşitleri nelerdir?
Sardonne, montagne, bouche de bétizac, marsol, comballe, bournette, maraval, maridonne, marigoule,

İspanyada kestane çeşitleri nelerdir? 
Famosa, amarelante, longal, garrida, ınxerta, loura,

Japonyada kestane çeşitleri nelerdir? 
Tsukuba, ginyose, Ishizuki, tanzawadır...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...