Aşçı kimdir, ne iş yapar: Görevleri nelerdir, maaşları ne kadar?
Aşçı Nedir, Ne Demektir Kimdir?
İnsanoğlu doğası gereği enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjiyi besinlerden sağlayan insan oğlu bu besinleri farklı şeklerde pişirip yenecek hale getirmektedirler. Bu işi zanaat olarak kullanan kişilere de Aşçı denmektedir.
Aşçılar Ne İş Yaparlar? Türk Mutfağı Şefleri ve Aşçının Görevleri Nedir?
Aşçılar çalışmakta oldukları yerlerde işçilere yemek yapmakla görevlilerdir.
Aşçılar çoğu yerde yemek listesini hazırlarlar. Bazı iş kurumların da Diyetisyen tarafından hazırlanan listelere uymak durumundadırlar.
Aşçıları Aşçılık Eğitimleri ile yapılacak olan yemekler için kullanılacak malzemelerin kontrolü ve listesini sağlarlar.
Yemeği kaç kişiye göre hazırlanacağını aşçılara bildirilir ve aşçılar ona göre yemeği ayarlarlar.
Hijyen ve temizlik şartlarına uygun bir şekilde yemek hazırlamak durumundadırlar. Ve yemek yapılacak yerlerin temizliğinden sorumludurlar.
Baş Aşçının Aşçılık Mesleği Hakkında verdiği komutlara uygun davranmalıdırlar.
Aşçı Olma Şartları Nelerdir? Kimler Aşçı Olabilir?
Hijyen kurallarına önem vermek.
Ekip çalışması yapabilmek.
Türk ve dünya mutfağına ait yemekleri yapabilmek.
Erkekler için askerliğini yapmış olmak.
Aşçılık bölümünden yada Gastronomi bölümünden aşçı unvanı ile mezun olmak.
Aşçılık sertifikasına sahip olmak. Şartlarını sağlayan herkes aşçı olabilir.
Aşçı Nasıl Olunur?
Üniversitelerin Gastronomi bölümünü bitirmek aşçı olmanın bir yoludur. Yine üniversitelerin Aşçılık bölümünü bitirmekte aşçı olmak için yeterli olmakla beraber aşçılık eğitimi verilen yerlerden aşçılık belgesi olan olan hijyen kurallarına uyan yemek yapmayı bilen herkes aşçı olabilmektedir.
2020 Aşçı Maaşları Ne Kadardır?
Aşçı maaşları 2.320TL olarak başlamakla beraber ortalama 3.940TL olur ve en yüksek 4.590Tl olmaktadır.
Aşçıların Çalışma Alanları, İş İmkanları ve İş Olanakları
Hemen hemen her yerde iş bulamakta olan aşçılar genelde restoranlarda ve fabrikalarda çalışmaktadırlar. Turizm sektöründe de oldukça iş imkanı aşçılar için mevcuttur.
Aşçılık Eğitimleri Veren Yerler ve Eğitim Süresi
Üniversitelerin gastronomi bölümünde okumak aşçı olmanın yollarından biridir. Bu bölüm 4 yıllıktır. Yine Üniversitelerin Aşçılık bölümleri bulunan meslek yüksek okulları aşçılık eğitimi vermekte olup burada eğitim süresi 2 yıldır. Eğer özel bir aşçılık kursuna yazılmak isterseniz burada eğitimin süresi kişinin isteğine bağlı olmakla beraber yaklaşık 3-4 ay sürmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder