Coğrafi İşaretli Lezzetlerimiz Tescil Belgesi Aldı...
Zonguldak'ın Devrek ilçesinin simge lezzetlerinden olan beyaz baklava ve cevizli kömeç, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. İki lezzet, girişimlerin ardından coğrafi işaret tescil belgesi de aldı.
Beyaz baklava ve cevizli kömece tescil belgesi verildi...
Devrek ilçesinde ünü Türkiye'ye yayılan Devrek Simidi'nin ardından beyaz baklava ve cevizli kömeç de rağbet görüyor. İlçe ile adeta özdeşleşen beyaz baklava, 55 kat yufkanın pişirilmesiyle bayram ve düğünler gibi özel günlerde ikram ediliyor. Rulo şeklinde sarılan ve içi cevizle doldurularak pişirilen cevizli kömeç de ünü ülke geneline yayılan lezzetlerden biri olarak biliniyor.
İlçeye ait iki önemli lezzet Devrek-Gökçebey Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin girişimleriyle Türk Patent Kurumu'nca coğrafi işaret tescil belgesi aldı.
Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, "Bu işte emeği geçen bütün dernek yönetici hemşehrilerimize şükranlarımı sunuyorum. İlçenin, yörenin, bölgenin kendisini en iyi anlatmasının geçmişten geleceğe taşıyabildiği şeylerdir. Bunlar da bizim gıda üzerine oldukça çeşitliliğe sahip unsurlardan ikisi beyaz baklava ve cevizli kömeç coğrafi işaret aldı. Umarım daha çok lezzetimiz coğrafi işaret alır.
Ne kadar çok coğrafi işaret alabilirsek kendimizi anlatma adına daha çok imkana sahip oluyoruz. Emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Bizim de Devrek'teki coğrafi işaret sayısını arttırmanın ne kadar önemli olduğunun altını çiziyorum" dedi.
Devrek-Gökçebey Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Lütfü Çavuş ve yönetim kurulu, derneklerinin girişimiyle beyaz baklava ve cevizli kömeç için alınan coğrafi işaret tescil belgelerinin önemine vurgu yaptı.
Beyaz baklava nasıl yapılır? Bu güne kadar evinizde Beyaz baklava yaptınız mı? Beyaz baklavanın özellikleri nelerdir? Beyaz baklava ismi nereden geliyor? Zonguldak mutfağında Şeflerin özel tatlı tariflerinden Beyaz baklava'yı mutlaka denemelisiniz….
Tescilli Tatlı ve Coğrafi İşaretlerden ve Lezzetlerimizden Beyaz Baklava Nasıl Yapılır?
En İyi Baklava Çeşitlerinden Beyaz Baklava İçin Kullanılan Malzemeler:
* 3 Yumurta
* 3 Çorba Kaşığı Yoğurt
* Yarım Litre Süt
* 100 Gr Margarin Ceviz İçi
* Bir Paket Nişasta Unu
* Bir Adet Limon
En İyi Lezzetlerden Beyaz Baklava Şerbeti İçin:
* 3 Kg Şeker
* 2 Lt Su
* 1 Adet Limon Suyu,
En İyi Baklava Çeşitlerinden Beyaz Baklava Yapılış Tarifi:
Malzemeler karıştırıldıktan sonra, un koyularak ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edilir. Hamur 55 adet parça yapılarak, bezleri arasına 15-20 dakika dinlenmesi için bırakılır daha sonra oklava ile üzerine nişasta serpilerek yufka büyüklüğünde açılır.
Açılan yufkalar hafif kurutulur. Büyük bir tepsinin altı yağlanır. Kuruyan yufkalardan 5 tanesi tepsiye konur üzerine dövülmüş ceviz serpilir. 54 adet beze bitene kadar bu işlem tekrarlanır.
Daha sonra tepsideki yufkaların üzerine kalan 1 adet beze açılarak kurutmadan yerleştirilir. Hamur, bıçakla baklava şekli verilerek kesilir, üzerine eritilmiş margarin karışımı kaşıkla serpilir. Fırında çok kızarmadan pişirilir. Hafif ılık iken şerbeti dökülür. Böylece beyaz baklava hazırlanmış olur.
Geleneksel Türk mutfağında Çayın yanında harika gidecek en iyi hamur işi tariflerinden Cevizli kömeç nasıl yapılır? Zonguldak'ta sık sık yapılan cevizli kömeç en pratik hamur işi tariflerinden ve oldukça basit ve lezzetli.
En lezzetli hamur işi tariflerinden Cevizli kömeç yapabilmeniz için Tek yapmanız gereken hamuru açıp içine ceviz koymak ve rulo yapıp pişirmek. İşte bu kadar kolay! Günün her saati yiyebileceğiniz çöreği evinizde mutlaka denemelisiniz. Şimdiden afiyet olsun...
En İyi Tescilli Yemeklerden Cevizli Kömeç Nasıl Yapılır?
En Meşhur Hamur İşi Tariflerinden Cevizli Kömeç Yapımı İçin Kullanılan Malzemeler;
* 500 Gram Un
* 1 Paket Yaş Maya
* 1/2 Su Bardağı Ilık Su
* 1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
* 1/2 Su Bardağı Süt
* 1/2 Çay Bardağı Sıvı Yağ
* Tuz
* 350 Gram Ceviz İçi
* 4 Adet Yumurta Sarısı
* Susam Veya Çörek Otu
Coğrafi İşaret Ve Tescilli Yemeklerden Cevizli Kömeç Yapılış Tarifi;
Derin bir kaseye un, yağ, süt, su ve ılık suda eritilmiş mayayı koyun ve yoğurun.
Hamurunuzu yoğurduktan sonra yaklaşık 45 dakika üstünü bir bez ile örterek dinlendirin.
Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp oklava yardımıyla açın.
Açtığınız hamurları önce yağlayıp üzerine ince kıyılmış ceviz serpin.
Rulo şeklinde sarın ve yağlanmış tepsiye içten dışa doğru dönecek şekilde yerleştirin.
Üzerine yumurta sarısı ve susam serperek 160 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.
Dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun...
Coğrafi İşaretler Ve Tescilli Yemeklerden Devrek Simidi Nasil Yapılır?
Devrek Simidi, çıtır çıtır çok güzel bir simit tarifi. Mutlaka deneyin az bir malzeme ile çok güzel simit yapın. Evde simit yapımını bir kez yapın hep yapmak isteyeceksiniz. Pazar günleri ailenize yapabileceğiniz güzel bir kahvaltı sürprizi olacak.
En İyi Yöresel Hamur İşi Tariflerinden Devrek Simidi Tarifi;
Yöresel İşaretlerden Devrek Simidi İcin Kullanilan Malzemeler;
* 1.5 Su Bardağı Ilık Su
* 1/2 Yemek Kaşığı Toz Şeker
* 1/2 Yemek Kaşığı Tuz
* 1 Paket İnstant Maya
* 1/2 Çay Bardağından Fazla Çiçek Yağı
* 4 Su Bardağı Un
En İyi Sokak Lezzetlerinden Devrek Simidi Sosu İçin Kullanilan Malzemeler
* 200 Gram Susam
* Dut Pekmezi
En Meşhur Sokak Lezzetlerinden Devrek Simidi Yapılış Tarifi;
1 su bardağı ılık suyu, şekeri, tuzu ve son olarak mayayı yoğurma kabına döküp karıştırın. Mayalı karışıma 2 su bardağı unu eleyerek ekleyin ve bir süre yoğurun. Kalan yarım bardak suyu ekleyin. 2 su bardağı unu ve sıvı yağı ekleyerek yoğurmaya devam edin.
Hamuru iyice yoğurun, iyice yoğurmak pürüzsüz bir hamur elde etmek simit yapımında çok önemlidir. Hamur kıvama ulaştıktan sonra dinlenmeye bırakın.
Devrek Simidinin Üzeri Ve Şekil Verme Aşaması
Susamı kavurmak için teflon tavaya susamı döküp orta hararetli ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırın. Karıştırma esnasında her yerin eşat şekilde kavrulmasına özen gösterin. Bu süre 20 – 25 dakika kadar sürebilir ama dilerseniz kavurulmuş simit susamı satın alarak bu işlemi yapmayabilirsiniz.
Dinlenmeye bıraktığımız hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler alın. Bu hamurdan sokak simidi büyüklüğü için 7 – 8 adet kadar beze çıkarmalısınız.
Yuvarladığınız bezeleri masaya elinizle sürterek yuvarlayın. 50-60 cm uzunluğunda uzatın. Ara incelmeler olursa elinizi kalın kalan yerde koyup yuvarlayarak istediğiniz inceliğe getirin.
İstediğiniz şekilde uzun simitler yaptığınızda simitin tam ortasından eşit şekilde kıvırıp birbirine dolayın. Aynı urgan şeklinde şekil verin halat gibi duracak. Her iki ucu bir birine birleştirip halka olarak simit şekil verin, birleşin yerlerini birbirine ekleyerek eliniz ile şekillendirerek kaydedin.
Bir tencede dut pekmezini kaynatın. Sonra hazırladığınız halkaları tencerede kaynayan dut pekmezinin içine atın. Tencereye attığınız simitlerin tencerenin üstüne çıkmasını bekleyin. Sonra haşlanan bu simitleri büyük bir tabak içinde susamlayın.
Susamlanan bu simitleri önceden 200 derecede ısıtılan fırına yerleştirin ve kızardığında fırından çıkartarak servis edin. Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun mutfağınız huzur bereket ve sağlıkla dolsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder