Geleneksel Türk Mutfağında Yöresel Mutfaklarımızdan Antep Mutfağında Lahmacun Nereden Geldi? Lahmacunun Tarihi Nedir? Lahmacun Hakkında Bilinmesi Gereken Genel Kısa Bilgiler;
Antep Mutfağında Lahmacun Tarifi;
Antep Mutfağında Lahmacun Kullanılan Malzemeler
* Yağlı Kıyma - 2 Kg
* Domates - 4 Kg
* Maydanoz - 8 Demet
* Taze Kırmızı Ve Yeşil Biber Karışımı - 1.200 Gr
* Domates Salçası - 2 Yemek Kaşığı
* Biber Salçası - 2 Yemek Kaşığı
* Toz Kırmızı Biber - 4 Yemek Kaşığı
* Karabiber - 2 Tatlı Kaşığı
* Tuz
Antep Mutfağında Lahmacun Yapılış Tarifi;
Maydanoz, biber ve domatesler yıkanır.
Yıkanan sebzelere malzemeler eklenerek, bir leğen içinde kasaba gönderilir.
Yıkanan malzemeler kasap bıçağı ile kıyılır ve karıştırılır.
Sebzeler iyice kıyıldıktan sonra diğer malzemeler de eklenerek kıyılıp, karıştırılır.
Homojen hale gelmiş olan bu karışım, pide fırınında ekmeğin üzerine yayılarak pişirilir.
Lahmacun değirmende çekilmiş kıyma ile yapılırsa et öbek öbek ekmeğin üzerinde toplanır.
Ayrıca evdeki fırında yeterli sıcaklık elde edilmediği için lahmacun kurur ve iyi pişmez.
Lahmacun Nedir? Lahmacun Nereden Geldi? Lahmacunun Tarihi Nedir? Lahmacun Hakkında Bilinmesi Gereken Genel Kısa Bilgiler;
Lahmacuna kimi yerlerde Türk Pizzası adı verilir.
Arapça da adı “lahm ü macin”dir, et ve yoğurulmuş hamur anlamına gelir.
Mayasız hamurdan yapılır ve üzerine kıymayla birlikte çeşitli baharatlar konduğu için pideyi andırır.
Mayalı hamurdan yapılmamasının nedeni hamurun kalınlaşmasını engellemektir.
Lahmacunun tarihi çok eskilere, babillere kadar dayanır.
Doğuya özgü bir yemektir ve yaklaşık olarak 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Lahmacunu ikiye katlayıp birbirine yapışık şekilde buzdolabına koyarak yedi gün boyunca saklayabilirsiniz.
Lahmacun yemeye başlamadan önce bir kase sıcak çorba içilerek mide yumuşatılabilir.
Soğanlı olarak yapılan lahmacuna ŞanlıUrfa lahmacunu denir. sarımsaklı olan Gaziantep lahmacunudur.
Lahmacun kültürü olarak dürüm şekline getirilerek yenilir.
Lahmacunlar bir ters bir düz olarak üst üste istiflenmelidir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder