30 Ekim 2019 Çarşamba

Sebze Borana "Borani" Tarifi



Sebze Borana "Borani" Tarifi
Borani yada Borana Osmanlı ve Türk mutfağı ve geleneksel Türk mutfağında da sıklıkla yöresel...

 Türk Aşçı Haberleri Olarak “Borani Yada Borana” Hakkında Bilgilendirmek İstiyoruz
Borani yada Borana Osmanlı ve Türk mutfağı ve geleneksel Türk mutfağında da sıklıkla yöresel mutfaklarda yapılan bir yoğurtludur. Anadolu'nun çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanan bir yemek türüdür.

Yalvaç ve Mecitözü civarlarında ise boranı, ıspanaklı ve fasulyeli, karışık sebzeli olmak üzere farklı çeşitleri vardır. Anadolu’nun farklı yörelerinde İçerisine bulgur katılarak haşlanmak suretiyle de pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı dökülerek servis edilir.

Sebze Borana "Borani" Tarifi
Borana Kullanılacak Malzemeler (4 Kişilik)

*    2 Adet Taze Patates
*    2 Adet Taze Yeşilbiber
*    2 Adet Kabak
*    2 Adet Patlıcan
*    Sıvı Yağ

Sebze Borana Sosu İçin
*    750 Gram Susuz Yoğurt
*    7 Diş Sarımsak

Sebze Borana Üzeri İçin
*    Kırmızı Pul Biber
*    Tereyağı

Sebze Borana Yapılış Tarifi
Patates, biber, kabak ve patlıcan bol suda yıkanır.
Patatesler serçe parmak kalınlığında doğranır.
aze yeşilbiberler ortadan ikiye ya da üçe kesilir.
Patlıcanlar bıçak sırtı kalınlığında kesilip üçe-dörde bölünür.
Tazeliğini korusun diye her biri ayrı kapta 5 dakika suda bekletilir.
750 gram susuz yoğurt, ezilmiş sarımsakla bir kapta karıştırılır.
Sıvı yağ konmuş bir tavada doğranan malzemeler (suyu kurulandıktan sonra) sırayla kızartılır.
Kızartılan sebzeler servis tabağına alınarak üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
Kızdırılan tereyağına pul biber eklenir ve yoğurdun üzerine gezdirilerek servis edilir.

Borana Nedir? Borana 'ın Anlamı Nedir?
Borana kelimesinin Anadoludaki  sözlük anlamı ise Türk Aşçı Haberleri olarak yine sizin için araştırdık. aşağıdaki gibidir.

Borana
Grup, takım, kafile, kalabalık, göç, küçük kervan, aile fertleri

borana
Şiddetli kar, fırtına, kasırga

Borana
1-borani
2-Yumurta, yağda kızartıldıktan yahut suda haşlandıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yapılan yemek.
3-Ispanak, yoğurt ve yumurta ile yapılan bir çeşit yemek.
4-Komposto.
5-Ekşi meyvelerden, et ve pekmezle yapılan suyu bolca tatlımsı bir yemek.
6-Ebegümeci yemeği.
7-Kışın yenmek üzere kurutulmuş taze fasulye.
8-Ispanak.

Borana
Sulusepken

Borana
1. Toprak düzeltmekte kullanılan tırmık. 2. bk. borhana (II).

Borana
Bulgur veya pirinçle pişirilen sebze üzerine yoğurt dökülerek yapılan yemek

Borana
Çeltik tarlalarında öküze koşulan demir dişli bir araç.

Borana
Tırmık.

Borana
Cacık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde &...