28 Ekim 2019 Pazartesi
Pilavlar Menüsünden Lüfer Pilavı Tarifi "5 kişilik"
Pilavlar Menüsünden Lüfer Pilavı Tarifi "5 kişilik"
Lüfer Pilavı Tarifi'nin Malzemeleri :
* 450 gr. baldo pirinci (2 su bardağı)
* 3 adet lüfer 250 gr.' Lık (temizlenmiş)
* tuz
* 150 ml. zeytinyağı
* 750 ml. su (3 su bardağı)
* 1 çay kş tarçın.
Lüfer Pilavı Tarifi'nin Yapılışı ;
Pirinci ayıklayın. Soğuk su ile üç su yıkayıp bulanık. nişastalı suyunu dökün. Yıkama suyu berraklaşınca pirinci bir süzgece çıkarıp süzdürün. Balıkları soğuk su ile yıkayıp. süzgece çıkarın ve tuzlayın.
Bir tencerede zeytinyağını hafifçe kızdırın. Sıçramaması için dikkatlice kenardan suyu ekleyip bir taşım kaynatın. Tuzunu ekip, pirinçleri salın ve üzerlerine hazırladığınız balıkları dizin. Tencerenin kapağını kapatın. Ateşi kısarak pilavı 15 dakika pişirip ateşten alın.
Pişen pilavı 10 dakika dinlenmeye bırakın. Bu süre sonunda kapağını açıp, balıkları tencereden bir tabağa alın. Pilavı tahta bir kaşıkla, pirinçleri ezmemeye özen göstererek karıştırdıktan sonra sahanlara boşaltın. Üzerlerine balıkları dizip, tarçın serperek servis yapın.
Türk Mutfağında Pilav Geleneği;
Osmanlı yemek kültüründe özellikle saray mutfağında incelikli lezzetlere sahip pilav türlerininsunumları törensel nitelikler taşır.
Pilav; çorbaların, et ve sebze yemeklerinin, dolmaların, meyve ve tatlının arkasından sofraya getirilir ve yemek pilavla tamamlanır. Aynı gelenek bugün Türkiye'nin kimi bölgelerinde güncelliğini korumaktadır. Yemeğin bitiminde sofraya getirilen büyük bir tabak dolusu pilav "sözkesen" adını alır ve yemeğin sona erdiğini sembolize eder.
Kasım 1539'da, Kanuni Süleyman'ın oğulları Bayezid ve Cihangir'in sünnet düğünlerinde verilen yemekler "ziyafet defteri" ne ayrıntılarıyla kaydedilmiştir. Sade pilav başta olmak üzere; erişte pilavı, sarı pilav (safranlı), yeşil pilav (pazı ya da ıspanak suyu ile boyanmış), kızıl pilav (pekmezli), şehriye pilavı, nar ekşili pilav ve unlu pilav tören yemeğinin önemli bölümünü oluşturan pilav çeşitleridir.
Ünlü gezgin Evliya Çelebi 17. Yüzyıldaki Seyahatnamesinde safranlı pilav, dutlu pilav, narlı pilav, ödağaçlı pilav, amberli pilav, köfteli pilav, fıstıklı pilav, dövülmüş bademli pilav ve üzümlü pilav çeşitlerinden söz eder. 18. yüzyıla gelindiğinde sebzeli pilavların, deniz ürünleriyle hazırlanan pilav çeşitlerinin saray mutfağında aranan tatlar olduğu görülmektedir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...
Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...
-
Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...
-
Küncü & Susam Nedir? Küncü Nedir, Özellikleri Nelerdir, Hangi Yöreye Aittir? Kavrulmuş susam mı çiğ susam mı? Susam günde ne kadar tük...
-
Beyaz Mısır Çorbası Tarifi - Ordu Mutfağı Beyaz Mısır Çorbası Tarifi Malzemesi: * 2,5 Su Bardağı Beyaz Mısır Yarması, * 1 Su Bardağ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder