Yöresel Mutfaklardan Tepsi kebabı, Osmanlı Yemek Kültüründen Oruk Kebabı, Osmanlı ve Türk Mutfağından...
Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı Ve Yöresel Mutfaklardan En İyi 7 Nefis Kebab Tarifleri…
Geleneksel Türk Mutfağından Terbiyeli Dana Şiş Kebab, Osmanlı Saray Mutfağından Kayısılı Kuzu Kebabı, Yöresel Mutfaklardan Tepsi kebabı, Osmanlı Yemek Kültüründen Oruk Kebabı, Osmanlı ve Türk Mutfağından Patlıcan Kebabı, Yoğurtlu Şiş Kebap, Yöresel kebaplardan Kağıt Kebabı... Türk Aşçı Haberleri olarak işte sizler için hazırladığımız kebab tarifleri...
Kağıt Kebabı ;
Hazırlanan kebabın yanmaz kağıdın içine konulmak suretiyle bir miktar daha pişirilmesiyle yapılır. Kağıt kebabın lezzetli olması için yağsız kuzu etinin ince dilimler halinde kesilmesi ve uzun süre hafif ateşte pişirilmesi gerekir. Kağıt kebabın kalitesini pişirilme süresi belirler. Kağıt ne kadar yanmaz olursa olsun fırında fazla kalmamalıdır. Kağıt bir süre sonra kokusunu yemeğe vermeye başlar.
Kâğıt Kebabı Osmanlı saray mutfağında, Osmanlı ve Türk Mutfağı, Geleneksel Türk Mutfağı, Yöresel Yemekler, Yöresel Mutfaklar da tercih edilen kebap tarifleri içerisindedir.
Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı Ve Yöresel Mutfaklardan En İyi 7 Nefis Kebab Tarifi… Kağıt Kebabı Tarifi -01-
Kağıt Kebabı Tarifi Kullanilan Malzemeler
* 600 g kuşbaşı dana eti (kuzu eti de kullanabilirsiniz)
* 2 adet orta boy havuç
* 2 adet orta boy patates
* 2 adet domates
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* Yarım çay bardağın kadar sıvı yağ
* Bir kase arpacık soğan (20 tane kadar)
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 tatlı kaşığı kekik
* Tuz
Kağıt Kebabı Yapılış Tarifi
Sıvı yağı tencerede kızdırın, soyup temizlemiş olduğunuz soğanları ve kuşbaşı doğranmış etleri tencereye alın.
Tencerenin kapağını kapatabilirsiniz.
Etler suyunu saldıktan sonra salçayı ve 1 su bardağı sıcak suyu ilave edin.
Güzelce karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak pişirmeye devam edin. Etler yumuşayana kadar yaklaşık 8-9 dk yemeğiniz pişsin.
Bu arada patatesleri ve kabuğu soyulmuş domatesleri küp küp doğrayın, havuçları da minik küpler halinde doğrayın.
Yumuşamış etlere patates, domates ve havuç eklenerek karıştırılır.
Sebzeler yumuşayana tencerenin kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye devam edin.
Karabiber, kekik ve tuzu ekleyip 3-4 dk daha kaynatın. Yemeği ocaktan alın.
Yaklaşık 30cm x 30cm boyutundaki yağlı kağıtlara birer kişilik porsiyonlar koyarak, fotoğraftaki gibi katlayın.
Önce uzun kenarları üst üste getirin ardından kenarları katlayın. kat yerleri alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirin. 190 derecede ısıttığınız fırında 20-25dk kadar tutun.
Kağıt kebabı püf noktaları
Sebzelerle etin pişme süresi farklı olduğu için ilk olarak etleri sotelemelisiniz. İkisini aynı anda koyduğunuz zaman sebzeler erken et ise geç pişecektir.
Arpacık soğan yerine büyük soğanı yemeklik doğrayıpta ekleyebilirsiniz.
Kağıt Kebabı Tarifi -02-
Kağıt Kebabı Tarifi Kullanilan Malzemeler
* Yarım kg kuşbaşı koyun eti (veya dana eti)
* Bir adet küp küp doğranıp kızartılmış havuç (mahallî deyişle keşşir)
* İki orta boy soğan
* Bir yemek kaşığı salça
* Bir kâse haşlanmış bezelye
* Bir kâse küp küp doğranmış ve kızartılmış patates (mahallî deyişle patata, keme)
* İki - üç yemek kaşığı sıvıyağ
* Yağlı kâğıt
* Tuz,
* karabiber,
* kekik
Kağıt Kebabı Yapılış Tarifi (Hatay, Antakya)
Etler küçük küçük doğranır, yıkanır ve ateşe konulur. Gerekirse su ilave ederek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sıvıyağ ve yemeklik doğranan soğanlar eklenir. Soğanların rengi dönünce salça konulup bir - iki çevrilir. Bezelye, patates ve havuçlar ilave edilir. Tuz, karabiber ve kekik konulur. Beş - on dakika kadar kısık ateşte pişirilir ve altı kapatılır.
Kağıt kebabı nasıl katlanır?
Yağlı kağıt, her biri yirmi beş - otuz santimlik kare olacak şekilde hazırlanır. Yağlı kâğıtların orta kısmına bu karışımdan konularak kapatılır. Birleşme yeri alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine konulur.
Kağıt kebabı nasıl pişirilir? Kağıt kebabı kaç dakikada pişer?
Kâğıt Kebabı önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında on beş - yirmi dakika kadar pişirilir.
Kağıt Kebabı Yapılışı ile Alakalı Diğer Hususlar ve Püf Noktaları:
Kağıt kebabı kıymalı ve kağıt kebabı tavuklu yapım şekilleri de vardır. Tavuklu kağıt kebabı da güzel bir tercih olabilir.
Kağıt kebabı hangi yöreye ait? Kağıt kebabı nerenin?
Her ne kadar kağıt kebabı Antakya, Hatay tarifi olarak meşhur olmuşsa da Malatya ve Elazığ kağıt kebabı da mahalli olarak yapılmaktadır.
Kağıt Kebabı Sunumu:
Kağıt kebabı menüsü hazırlarken “Kağıt kebabı yanına ne gider?” diye düşünülür. Pirinç veya bulgur pilavı, salata veya ayran kebabın yanına yakışacaktır.
Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı Ve Yöresel Mutfaklardan En İyi 7 Nefis Kebab Tarifi… Yoğurtlu Şiş Kebap Tarifi
Yoğurtlu Şiş Kebap Kullanılan Malzemeler
* 750 Gram Kuzu Eti
* 200 Gram Yoğurt
* 1 Adet Soğan
* 2 Diş Sarımsak
* 6-7 Sap Maydanoz
* 1 Su Bardağı Domates Sosu
* 3 Adet Tırnak Pide
* 1 Tatlı Kaşığı Sumak
* 2-3 Yemek Kaşığı Et Suyu
* Pul Biber
* Tuz
Yoğurtlu Şiş Kebap Yapılış Tarifi
Kuşbaşı doğranmış Etleri sumak, pul biber, rende soğan sarımsak, tuz ile terbiye edip şişlere geçirin.
Izgarada ortanın biraz üzerinde pişirin.
Pideleri ızgara ateşinde kıtırlaştırın.
Domates sosunu ısıtın.
Pideleri servis tabağına koyun ve et suyu ile ıslatın.
Üzerine şişleri koyun.
En üste domates sos, kıyılmış maydanoz ve yoğurt gezdirip servis edin.
Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlıda Saray Mutfağında “Kebab”
Hakkında Bazı Dipnotlar;
Evliya Çelebinin Domuz eti dışında birçok et çeşidini yediği görülür:
Sudan'da deve etini yediği gibi zürafa etini de dener. Ev sahibinin sunduğu zürafa kebabını "inşallah helal"dir temennisiyle yiyip çok beğenir.
Kırım'da avladıkları "fil kadar" yaban mandasının kebabı [VII 2-3] ve Defterzade Mehmed Paşa'nın hizmetindeyken avlanan keklik, turaç, sülün gibi kuşlar ve ahu kebabları da yediği etler arasında sayılabilir [II 190].
İstanbul'un bozahanelerinde sunulan sakatat çeşitleri [I 247], Rum balık aşçılarının pişirdikleri deniz ürünleri ve perhiz sırasında pişirdikleri çeşitli etsiz sebze yemekleri, Şam'ın kahvehanelerinde satılan çay, salep, süt, palude gibi içecekleri Muhteşem bir mutfak teşkilatıyla seyahat eden ve büyük bir gurme olan Defterdarzade Mehmed Paşa'nın aşçılarıyla ilgili anlatılanlar, saray çevresi mutfağının üstün niteliğini yansıtıyor.
Eldiven takmak mecburiyetinde olan bu aşçıların her biri ayrı bir konuda uzmandır: hamurcu, kebapçı, köfte kebapçı, yahnici, tatlıcı, çorbacı, dolmacı ve kıymacı. Yeni ve lezzetli bir yemek icad eden aşçılar da ödüllendiriliyor, giysisi, eli veya tırnağı kirli bulunanlar iki yüz kızılcık değneği yiyordu.
Dolmacı ve kıymacı ve köfte kebabcıların kullandıkları etlere sinek konmaması için sık balık ağından özel çadırlarda saklanıyordu. Evliya, Defterdarzade Mehmed Paşa'nın mutfağında pişen nefis yemekler için "bir vüzera sofrasında görmedim" diyor [II 190-191].
KÖFTE TARİFLERİDefterdarzade Mehmed Paşa'nın sofrasında, Osmanlı mutfağının temel yemeklerinden olan dolma ve baklava gibi hamurişleri yer alırken, Bitlis Hanı'nın Melek Ahmed Paşa'ya verdiği ziyafette bu yemeklerin olmaması ve sunulan pilavların çokluğu, İran mutfağının etkisini gösteriyor. Onaltı çeşit pilav, birçok çorba ve kebablardan sonra, birçok sıcak içecek ve en son çeşitli reçel ve murabbalar sunulmuştu [IV 76].
Kazanılan savaşlardan sonra askerlere ziyafet vermek gelenekti. Evliya Çelebi, İstanbul fethinden sonra verilen ziyafet sırasında, Fatih Sultan Mehmed'in çaşnigirbaşı gibi kemerine peştemal takarak askerlerine üç gün üç gece hizmet ettiğini anlatıyor [I 44].
Lehistan'a karşı yapılan savaştan sonra Melek Ahmed Paşa, Tatar askerleri memleketlerine dönmeden önce onlara koyun kebabı, pilav, zerde, çorba, yahni ve ekmekten oluşan bir yağma ziyafeti vermiş [V 87]. Altı bin sahan içinde çayıra konulan yemeklere hücum eden askerler, tıkabasa karınlarını doyurduktan sonra kalpaklarına da yemek doldurup götürmüşler.
Evliya Çelebi ve arkadaşları kışın Kırım'da yolculuk yaparken, Azak'tan aldıkları söğüş koyun eti ve ekmek soğuktan donunca yaban donbayı avlamışlar. Fakat Kalmuklar'dan korktuklarından ateş yakıp donbayı pişirdikten sonra geceye kadar beklemek zorunda kalmışlar [VII 2 -3].
Bursa yaylalarında daha şanslıydılar. Sobran' da ağla avladıkları alabalıkları tereyağında pişirmekten başka, yörüklerin hediye ettikleri koyunları kebab yaptılar; Bakacak'ta keklik, balık ve kuzu kebabı yediler [II 20-21].
Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı Ve Yöresel Mutfaklardan En İyi 7 Nefis Kebab Tarifi… Patlıcan Kebabı tarifi
Patlıcan Kebabı kullanılan Malzemeler
* 1 kilo patlıcan (kemer patlıcanı).
Patlıcan Kebabı Köftesi İçin
* Yarım Kilo Kuzu-Dana Karışık Kıyma,
* Yarım Demet Maydanoz,
* 4-5 Diş Sarımsak,
* 1 Adet Büyük Soğan,
* 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı,
* Karabiber,
* Tuz.
Patlıcan Kebabı Garnitürü İçin
* Domates,
* Sivri Biber.
Patlıcan Kebabı Hazırlanış Tarifi
Patlıcanları 3 parmak genişliğinde doğrayalım.
Fırın tepsisine bir kaç damla zeytin yağı damlatalım ve tepsiyi yağlayalım.
Patlıcanların şeklini bozmadan (patlıcanlar bölünmemiş gibi) tepsiye dizelim.
Önceden ısıtılmış 230° fırında 40 dakika pişirelim.(patlıcanların inceliğine ve fırının pişirme hızına göre pişirme süresi değişiklik gösterebilir)
Robota sarımsağı, maydanozu, soğanı koyalım ve robottan geçirelim.
Herhangi bir kabın içine robottan geçirdiğimiz malzemeleri, kıymayı, zeytin yağını, karabiberi, tuzu koyalım ve güzelce yoğuralım.
Harçtan küçük parçalar koparalım ve elimizle yuvarlak şekil verelim.
Patlıcan dilimlerinin arasına köfteleri yerleştirip, patlıcanları birbirine yaslayalım.
Kalan boşluklara domates, sivri biber yerleştirelim.
Köfteli Patlıcan Kebabımızı tekrar 220° fırına koyalım ve köfteler pişene kadar bekleyip, servise sunalım. Afiyet olsun.
"Kebap" kelimesinden yola çıkarak tanımlamalara ve tarihsel dönemlerde aldığı anlama bakıldığında kebap ateşin bulunduğu andan bu yana var denebilir.
Kebap, Türk Dil Kurumu sözlüğü ne göre doğrudan doğruya ateşte veya kap içinde susuz olarak pişirilmiş et anlamına geliyor. (Oysa bugün hepimizin anladığı kebap tanımın içinde ise domates ve biber de yer alıyor) Ateşin bulunduğu ve et pişirilmek için kullanıldığı dönemlerde yani ilk kebap pişirildiği dönemlerde insanların etin pişmesini ateşin etrafında beklemesinin sofra kültürünün oluşmasında temel olduğu uzmanların yorumları arasında geçiyor.
Kebap kelimesi sümer dilinde ise közlemek gibi bir anlama gelen "kabuba" kelimesinden gelir. Kimi kaynaklara göre ise kebap arap kökenli olan et yemeklerine verilen genel tanım olarak yer alıyor. Bu açıklamalardan Anadolu’ ya kebabın gelişinin ise arap ülkelerinden ekip biçmek için Adana' ya göç eden fellahlar tarafından olduğu anlatılıyor.
Tüm bunların yanında pers hükumdarı Darius’ un savaşa gitmeden önce kızarmış et parçalarını kalın bir şişe geçirerek askerlerine güç gösterisi yaptığıda bazı tarih kitaplarında yazılanlar arasında. O dönemde de kebap yani diğer tanımıyla kızarmış et, kuvvet ve zenginlik göstergesi anlamına geliyor. Ve kebap şişe geçirilmiş et parçaları anlamında kullanılıyor.
İnsanlık tarihinde yeme içme kültürü çok aşamalı geçişlerle oluşmuş kebapta buna paralel gelişmiştir.
İlk göçer toplumlarda insanların toplayıcılık yaptığı görülür özellikle kadınlar doğadan topladıkları otlarla yaşamaya çalışmışlardır avlanmayı öğrenene kadar. Erkekler fizik güçleri artınca avlanmaya başlamış avlandıkları etleri önce çiğ yemiş daha sonra ateşinde bulunmasıyla deneme yanılma yöntemiyle etleri pişirerek yemeye başlamışlardır. Buna göre baharatların kullanımı kebaptan önce başlamıştır denilebilir.
İnsan toplulukları inanışlarına göre tanrılarına kurban kesmeye başladıklarında et yeme ve et pişirme teknikleri artmaya başlamıştır. Bugün kıyma dediğimiz et dövme ve ufak parçalara ayırma tekniği de bu dönemde gelişmiştir. Kıyma kebabının tarihi de oldukça eskidir…
Kebap pişirme tekniğinin bu dönemde başladığını söylemek yanlış olmaz. Bugün yeme içme kültürü içerisindeki kebap insanlık tarihinde ateşin bulunmasıyla başlamış, baharat kullanımı ve et pişirme tekniklerinin artmasıyla gelişmiştir. Kıyma türevi kebaplar ve sebzeli kebaplar bu dönemlerde doğmuş olup gelişerek bugünkü halini almıştır. Kebap içerisinde yer alan baharatların varlığı ise yukarıda da bahsedildiği gibi çok daha eskidir. Kebap tarihsel dönemlere göre incelendiğinde o dönemin içinde bulunduğu şartlara göre şekillenmiştir.
Türk Mutfağı' nda Kebap
Türk mutfağında kebap önemli bir yere sahip olmakla beraber hak ettiği yeri belki de ancak son yıllarda kazanmış durumda. Son yıllarda kebap lokantalarının kendilerini geliştirmesi ve şık restoranlar haline dönüşmesi kebapların sunumundaki değişiklikler elbette ki bunlarda etkili olmuştur. Kebap tarihi geçmişinin ve lezzetinin yanı sıra sunumu ile de dünya mutfaklarının önemli şeflerinin dikkatini çekiyor.
Son dönemde kırmızı et ile ilgili tartışmalar devam ederken uzmanların kırmızı etin ölçüsünde yenmesi halinde çok önemli bir gıda maddesi olduğunu,kuvvet verici özelliği nedeniyle önemli bir besin maddesi olduğunu eksikliğinin ciddi sorunlar doğurabileceğini anlatıyorlar.Kebap, sunumu da göz önüne alındığında eşlik eden sebzeler ve yeşillikler ile daha sağlıklı bir hale geliyor.Özellikle de kebapların yanına eşlik eden soğan ve sarımsak son dönemlerde doğal antibiyotik olarak dört mevsim boyunca kullanılıyor.Diğer kebap çeşitlerinde kullanılan nar ekşisi,meyveler,sebzeler tek tek incelendiğinde kebap kombinasyonunun sağlıklı olduğu görülüyor.
Anadolu' da Kebap
Daha çok bölgede toplanan otlar kebap ile çeşnilendirilmiştir. Öyle ki bakıldığında Güney Doğu Anadolu bölgesi ele alındığında fiziki olarak çok yakın şehirlerde bile kebap farklı baharatlarla tatlandırılmıştır. Kebap isimlerinin Adana Kebabı, Urfa Kebabı, Antep usulü kebap olarak adlandırılması örnek verilebilir. Kullanılan acı da zamanla kebap isimleri için belirleyici olmuştur. Acılı kebap, acısız kebap..vs.
Zaman içinde bakliyatlar devreye girmiş ince bulgurun içine katıldığı Simit kebabı (Oruk kebabı) bunlardan biridir.
Osmanlı' da Kebap
Osmanlı Saray Mutfağı konu olduğu zaman en büyük tartışma konularından biri de Osmanlı döneminde sarat mutfağında Kebap olup olmadığı. Bugün hepimizin zihninde yer alan "kebap" et ve yanında domates, biber, soğan, maydanoz kimi zaman da turp ile servis edilirken Saray Mutfağındaki kebap tanımı çok daha farklı.Farklı olmasının da haklı nedenleri var çünkü saray mutfağına domates, biber oldukça geç girmiştir. Kaynaklara bakıldığında Fatih döneminden sonra mutfakta yer aldığı görülüyor.
Osmanlı Saray Mutfağında olan kebaplardan biri ise yine yazılı kaynaklara göre Süd Kebabı yine bir şiş yardımıyla etin yavaş yavaş pişirilmesi ve pişerken etin yağının altta içi pirinç dolu tencere akması ve pilavında bu şekilde pişmesi olarak anlatılıyor.
Yazının başında da anlatılan "Kebap" tanımı düşünüldüğünde kızararak pişirilmiş et olması yapılan yemeği Kebap olması adına yeterli oluyor. Her kebap tabağında domates, biber..vs olması gerekmiyor.
Bunun yanında Osmanlı Saray Mutfağına ait kaynaklarda kebap ile ilgili en ilginç noktalardan biri de kimi zaman etlerin şiş yerine patlıcanın sapına geçirilerek pişirilerek kebap yapılması. Buna bir örnekte defne yaprağının sapına et parçalarının geçirilerek pişirilip kebap yapılması.
Günümüzde mutfak kültürleri incelendiğinde Kebap bölge olarak oldukça geniş bir coğrafya ya ait bulunmakta, yöresel ve bölgesel farklılıklar göstermekte. Kebap pişiriminde yer alan farklılıklar kebap çeşitlerini oluşturmuş bulunmakta. Sebzelerin, baharatların, yeşilliklerin, meyvalarının kullanımı sayesinde onlarca kebap çeşidi bulunmakta.
Altı ezmeli kıyma kebabı, altı ezmeli kuşbaşı kebabı, çoban kebabı, domatesli kebap, patlıcan kebabı, soğan kebabı, sarımsak kebabı, keme kebabı, yeni dünya kebabı, elma kebabı, ekşili elma kebabı, ayva kebabı, mantar kebabı, kıyma kebabı, yoğurtlu kebap, kuşbaşı kebabı, terbiyeli kebap, simit kebabı, vişne kebabı çeşitlerden sadece bazıları.
Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı Ve Yöresel Mutfaklardan En İyi 7 Nefis Kebab Tarifi… Oruk Kebabı Tarifi
Oruk Kebabı Kullanılan Malzemeler
* 1 Su Bardağı Köftelik İnce Bulgur
* 750 G Kuzu Kıyma
* 5 Diş Sarımsak
* 2 Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık
* 1 Su Bardağı Ceviz İçi
* Tuz
* Karabiber
* Kırmızı Pul Biber
* Nane
Oruk Kebabı Yapılış Tarifi
Bulguru geniş bir kaseye alın.
Üzerine sıcak su ilave edip şişmesi için 10 dakika kadar bekletin.
Şişen bulgura kıyma, ezilmiş sarımsak, dolmalık fıstık, ince kırılmış ceviz içi, tuz ve baharatları ekleyip yoğurun.
Harçtan parçalar kopartıp parmak şeklinde köfteler yapın.
Köfteleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
Üzerlerine zeytinyağı gezdirin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin.
Sıcak servis yapın.
Tepsi kebabı Yöresel Mutfaklarımızdan öncelikte Hatay da daha sonra Türkiye’nin bir çok yerinde tercih edilen bir fırın kebabıdır. Geleneksel Türk Mutfağı ve Yöresel Yemeklerimizde Kendine özgü bir karışım ve pişirme tekniği olan “Tepsi kebabı” tüketen kişiler tarafından da büyük beğeni almaktadır.
Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı Ve Yöresel Mutfaklardan En İyi 7 Nefis Kebab Tarifi… Tepsi kebabı tarifi
Tepsi kebabı kullanılan malzemeler
Yarım kg orta yağlı kıyma (Kıymayı birkaç kez kıyma makinesinde çektirirseniz daha lezzetli olur)
* 1 tane kuru soğan
* 1 tane yeşil biber
* ¾ demet maydanoz
* 1 diş sarımsak
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı kekik
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* 2 çay kaşığı tuz
Tepsi kebabı Üzerini Süslemek İçin
* 1 tane domates
* 1 tane soğan
* 2 tane çarliston biber
Tepsi kebabı Sosu İçin
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tepsi kebabı Yapılış Tarifi
Evinizde robot varsa mutfaktaki en iyi yardımcınız yanınızda demektir.
Soğan, maydanoz ve yeşil biberi robotta çekiniz.
Eğer robotunuz yoksa bunları çok ince olacak şekilde doğrayınız.
Kıymayı derin bir kaba alın.
Üzerine robottan geçirdiğiniz malzemeleri ve baharatları ekleyin.
Bu harcı iyice yoğurun.
Kebabınızın şekli bozuk olsun istemiyorsanız yoğurma işlemine dikkat edin.
Hazırlanan karışımı orta boy yuvarlak bir fırın tepsisine yayın.
Hiç boşluk kalmayacak şekilde tepsinin her tarafını kapatın.
Üzerini süslemek için domatesi dörde bölüp kıymanın üzerine dağıtın.
Biberlerin saplarını alıp ortan 2’ye bölüp domateslerin aralarına sıralayın.
Soğanı da soyup 4 parçaya ayırarak aynı şekilde sıralayın.
Salçayı sıvı yağ ile karıştırarak, tepsinin her tarafına gezdirin.
Daha önceden ısıttığımız fırında, 200 derecede pişirin.
40 dakika gibi bir sürede tepsi kebabımız hazır olacaktır.
Afiyet olsun.
Kebap keyfini evinizde yaşamanın en güzel hallerinden olan tepsi kebabı yapımı çok kolay.
Görüntüsü ve lezzetiyle dışarıda yediğiniz tepsi kebabından hiçbir farkı yok.
Çok pratik bu tarif ile özel misafirlerinizi ağırlamak hiç de zor olmayacak.
Hatay Mutfağı Hakkında Bir Kaç Bilgi?
‘Medeniyetler şehri’ olarak anılan Hatay, doğu ve batı arasında bir köprü görevi üstlenmiştir. Türkiye toprakları içinde en eski yerleşim yerlerinden biridir. Bu özelliğiyle de tarihi boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Binlerce yıllık tarihin bir getirisi olarak kültürel birikimi de oldukça geniş olan şehir, arasında bulunduğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin özelliklerini kendine has bir üslupla yorumlar.
Hatay mutfağında da durum farklı değildir. Şehrin gerek tarihi birikimi gerekse de coğrafi özellikleri mutfak kültüründe de kendini hissettirmektedir. Bu durum ise Hatay’ı adeta ziyafetler şehrine dönüştürmüştür.
Hatay mutfağını en basit şekilde anlatmak gerekirse Türk mutfağı ve Arap mutfağının bir karışımıdır. Ortadoğu ve Akdeniz arasında kültürel bir geçiş bölgesi olan şehir, asırlar boyu ev sahipliği yaptığı halkların ve verimli topraklarının da katkısıyla zengin bir mutfak kültürü gelişmiştir.
Bunca kültürden etkilenmesine rağmen Hatay mutfağının en belirgin özelliği, yemeklerin kendine has yöntemlerle hazırlanmasıdır. Baharat ve ekşi bu mutfağın olmazsa olmazıdır. Et ya da sebze ağırlıklı olduğu söylenemez.
Her ikisi de aynı oranda kullanılır. Ancak zeytinyağı ve zeytinyağlıların önemli bir yer tuttuğu söylenebilir. Yabani otlar, tariflerde sık kullanılır. Kekik ve fesleğen bunlardan en yaygın olanlarıdır. Öte yandan iç ve kuyruk yağları da Hatay mutfağına ait tariflerde fazlaca kullanılır.
Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı Ve Yöresel Mutfaklardan En İyi 7 Nefis Kebab Tarifi… Kayısılı Kuzu Kebabı Tarifi
Kayısılı Kuzu Kebabı Kullanılan Malzemeler
* 1 Kilogram Kuzu Şiş
* 10 Adet Kuru Kayısı
* 10 Adet Çarliston Biber
* 8 Adet Domates
Kayısılı Kuzu Kebabı Terbiyesi İçin:
* 3 Adet Kuru Soğan
* 2 Adet Domates
* 1 Tatlı Kaşığı Karabiber
* 1 Tatlı Kaşığı Tuz
Kayısılı Kuzu Kebabı Hazırlanış Tarifi
Kayısıları 15-20 dakika suda bekletin. Süzdükten sonra dörde bölün.
Kuru soğanları çok ince doğrayın ya da rendeleyin.
Domatesleri de çok ince doğrayın ve etleri bu karışımın içine atın.
Tuzunu ve karabiberini de serptikten sonra elinizle karıştırıp ağzını kapatarak buzdolabına koyun.
Şişlerin en altına eti geçirin.
Üzerine 2-3 santimetre kalınlığında doğranmış biberlerden bir tane, onun üzerine dörde bölünmüş domateslerden bir tane, son olarak da kayısılardan bir tane dizin.
Tek bir şişe bu sıralamayı iki kez yapın.
İkinci kayısının üzerine bir et geçirip kapatın.
Fırın ızgarasında veya mangalda pişirdiğiniz etleri bulgur pilavıyla birlikte servis edebilirsiniz.
Bulgur Pilavı Tarifi
Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
Bulgur Pilavı Kullanılan Malzemeler
* 1 Su Bardağı Bulgur
* 3 Adet Domates
* 2 Adet Soğan
* 2 Adet Sivri Biber
* 50 Gr Margarin-Tereyağı
* Yarım Yemek Kaşığı Salça
* 2 Bardak Su Veya Et Suyu
* Tuz
Bulgur Pilavı Hazırlanış Tarifi
Margarini bir tencerede kızdırın.
Soğanları ister halka halka ister küp küp kesin ve yağa atıp pembeleştirin.
Üzerine halka şeklinde doğranmış siviri biberleri ilave edin.
Biraz kavurun ve rendelemiş olduğunuz domatesleri bir iki karıştırdıktan sonra da salçasını ilave edin.
Son olarak bulguru yıkayıp ekleyin.
Kavurduktan sonra suyunu ilave edin ve kapağını kapatın.
Piştikten sonra pilavınızı birkaç dk demlendirin öyle servis yapın..
Osmanlı ve Türk Mutfağı ile saray mutfağında sığır eti pek kullanılmazdı. Balkanlardan gelen kuzu etleri tercih edilir, ama bu kuzular Anadolu’ya geçmez İstanbul’da tüketilirdi. Kuzu eti Anadolu mutfak kültüründe tercih edilen en önemli kırmızı et idi. Geleneksel Türk Mutfağında son dönemde “dana eti” de tercih edilen etler arasına girdi.
Türk Aşçı Haberleri olarak Geleneksel Türk Mutfağında dana etinden yapılan Nefis et yemeklerinden olan nefis “Terbiyeli Dana Şiş Kebab” tarifini hazırladık. Yorumlarınızı eksik etmeyiniz lütfen.
Bonfile Nedir, Bonfile Eti Hayvanın Neresidir ve Bonfile Eti Nasıl Pişirilir?
Et önemli bir protein kaynağıdır. Ancak bazen insanlar et alırken bonfile nedir, bonfile eti hayvanın neresidir bilmezler. Bu da bazen insanların kandırılmasına da yol açabilmektedir. Bonfile diye hayvanın daha ucuz, lezzetsiz yeri verilebilmektedir. Bonfile, hayvanların sırt kısmında bulunan yumuşak, az yağlı et parçasıdır.
Hayvanın en güzel eti bonfile olduğundan hem lezzetli hem de maliyeti fazladır. Büyükbaş veya küçükbaş hayvanlarda bulunan bonfile isteğe göre farklı şekillerde pişirilmektedir. Bonfileler çok pişmiş, orta pişmiş ve az pişmiş olarak soframıza gelmektedir. Hayvanların en güzel yeri olan bonfileler birçok insanın damak tadına hitap etmektedir.
Bonfile nasıl pişirilir, merak edenlere kısaca anlatalım. Bonfile etinin kullanılacak yemeğe göre pişirilme teknikleri vardır. Sosla hazırlanan bonfileler şerit şeklinde kesilip, iyice soslandıktan sonra yemek olarak pişirilip soframıza gelir. Eğer ki lezzetli bonfile etimizi mangalda yapacaksak o zaman bonfile parçalarımızı daha iyi keserek mangal partisine hazırlamalıyız. Eğer bonfilelerimizi yağsız tavada veya yağda kızartacaksak o zaman bonfileleri ince ince dövdürmekte yarar vardır.
İri bonfile parçaları rosto olarak da pişirilebilmektedir. Bonfile hayvanın en lezzetli yeri olduğundan her türlü pişirilme tekniğinden harikalar yaratır. Ana yemeklerinizde bonfile oldukça lezzetli ve göze hitap eden bir seçim olacaktır. Bonfilenin yanına alternatif lezzet olarak damak zevkinizle bütünleşen değişik sebze veya pürelerle farklı sunum şekilleri yakalayabilirsiniz.
Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı Ve Yöresel Mutfaklardan En İyi 7 Nefis Kebab Tarifi… Terbiyeli Dana Şiş Kebab Tarifi
Terbiyeli Dana Şiş Kebab kullanılan Malzemeler;
* 500 gr dana bonfıle
* Et yağı
* Çöp şiş
* Krema
* Zeytinyağı
* Tane bilye kekik
* Tane karabiber
* Soya sosu
* Taze biberiye
* Taze kekik
* Tane kişniş
Terbiyeli Dana Şiş Kebab Yapılış tarifi
Dana bonfileyi ve et yağlarını çöp şişlere takılabilecek boyutta, küp şekerden biraz daha büyük olacak şekilde doğrayın.
Diğer tarafta bir kabın içerisinde;
* 2 su bardağı zeytinyağı,
* 1 ufak boy krema
* çekilmiş tane karabiberleri karıştırın.
Taze kişnişleri ve bilye kekikleri elinizle ufalayarak sosa ekleyin.
Yarım çay bardağı soya sosunu tuz yerine terbiye ye ekledikten sonra taze biberiye ve kekikleri de koyarak işlemi tamamlayın.
Artık etleri içerisinde dinlendireceğimiz ve lezzetlerine lezzet katacağınız sırrımız hazır.
Etleri güzelce hazırladığınız terbiye ile buluşturun ve ağzı kapalı bir şekilde 4 ile 12 saat arasında dinlenmeye bırakın.
Ne kadar uzun süre dinlendirirseniz etlerin bu sosu daha çok çekmesini sağlarsınız.
Dinlenme işlemi bittikten sonra etleri ve yağı 3’e 1 oranında şişe dizip ızgarada pişirmeye hazır hale getirebilirsiniz.
Terbiyeli Dana Şiş Kebab Not:
Sıvı karışımının içerisindeki zeytinyağı ve krema dengesini istediğiniz yoğunluğa göre ayarlayabilirsiniz.
Kıvam olarak ne çok sıvı ne çok yoğun yani boza kıvamında olmalı.
Soya sosunu iste damak tadınıza uygun olarak ayarlayarak tuzluluk oranını değiştirebilirsiniz.
Bonfile Hayvanın Neresidir?
Çoğunlukla büyükbaş hayvanlardan alınan bonfile, hayvanın sırt kısmında sokumun yanında yer almaktadır. Sokum ve antrikotun daha derininden sıyrılarak alınan bonfile, hemen hemen en yağsız ve sinirsiz bölge kabul edilmektedir. Ayrıca saf et olduğu için bonfilede kemik bulunmamaktadır. Arzunuza göre farklı lezzetlerle bir araya gelen bonfileyi restoranlarda yiyebilirsiniz. Bunun yanında et pişirme tekniklerine hakim olan herkes evde kendi sofrasında bonfile lezzetini tadabilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...
Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...
-
Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...
-
Küncü & Susam Nedir? Küncü Nedir, Özellikleri Nelerdir, Hangi Yöreye Aittir? Kavrulmuş susam mı çiğ susam mı? Susam günde ne kadar tük...
-
Beyaz Mısır Çorbası Tarifi - Ordu Mutfağı Beyaz Mısır Çorbası Tarifi Malzemesi: * 2,5 Su Bardağı Beyaz Mısır Yarması, * 1 Su Bardağ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder