22 Ağustos 2019 Perşembe

Geleneksel Türk Mutfağından Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması

Ege'de sofraların olmazsa olmaz lezzetlerindendir zeytinyağlı kabak çiçeği dolması. O narin kabak çiçeklerinin içine doldurulan nefis pirinçli iç sayesinde bir kez yemeye başladınız mı kaç tane yediğinizi bilemeyecek hale gelebilirsiniz. Özellikle cacıkla muhteşem bir ikili oluşturan kabak çiçeği dolmasının tarifi...

Geleneksel Türk Mutfağından Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması
Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması kullanılan Malzemeler

*     20-25 adet kabak çiçeği
*     4 adet orta boy rendelemiş soğan
*     1 yemek kaşığı pirinç
*     Yarım demet nane
*     Yarım demet maydanoz
*     1 çay kaşığı karabiber
*     1 çay kaşığı toz kırmızı biber
*     1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
*     1 tatlı kaşığı tuz
*     1 çay bardağı zeytinyağı

Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması Hazırlanış tarifi

Kabak çiçeklerini ortasındaki çiçek tohumlarını çiçekleri zedelemeden çıkarıp su dolu kabın içine atın.
Tüm dolma malzemelerini çiğden hazırlayıp karıştırın.
Suyun içinden hafifçe silkerek aldığınız çiçekleri tatlı kaşığı yardımı ile fazla doldurmadan tam ortasını kaplayacak şekilde tek tek doldurun.

Doldurduğunuz dolmaları geniş, yayvan pilav tenceresine yatık ve sık yerleştirin.
Üzerini tencere ebadında tabakla kapatıp üç su bardağı sıcak su ekleyerek tencerenin kapağını da kapatın.
Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Dolmaları soğuduktan sonra servis tabağına boşaltın.

Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;

Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Zeytinyağlı Kabak Çiçeği Dolması Tarifi & Nasıl yapılır?” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.

Türk Aşçı Haberleri Not;

Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.

Geleneksel Türk Mutfağında yenilebilir çiçekler nelerdir?

Çiçekleri sadece dekor olsun diye kullananlardansanız yanılıyorsunuz. Çiğ çiğ yiyebileceğiniz çiçekler de var ve bunların bazıları gerçekten lezzetli, bazıları ise sağlığa gerçekten faydalı.

Hemen ön yargı yapmayın, denemeden bilemezsiniz.
Sadece yakaya takılmıyor: Osmanlı Saray Mutfağında yenilebilir çiçeklerden Karanfil
Karanfili sadece buluşmalarda yakaya takılan bir çiçek mi sanıyorsunuz? Karanfil genellikle şarap içerisinde servis edilir ancak çiğ olarak da yenebilir. Bir sonraki buluşmada yakadan kaptığınız karanfilin tadına mutlaka bir bakın. Tabii, yakasında karanfille gezen biri hala yeryüzünde mevcutsa.

En az bir kez üflemişsinizdir: yenilebilir Karahindiba
Çocukluğunda bu çiçeklerin üzerindeki tüy benzeri çiçekleri üflemeyen yoktur herhalde. Aslına bakılırsa karahindiba çocukluk eğlencesinden çok daha fazlasına sahip. Bu çiçeğin özellikle yeşil kısımları antioksidan ve mineral deposu. Tadı hafif acı olsa da sos ile maskeleyebilir ve salatalara ekleyebilirsiniz.

Saksıda servis: Yöresel Mutfaklarda yenilebilir çiçeklerden Menekşe
Annelerinizin gözü gibi baktığı menekşelerin çiçeklerini yolup yemeyin tabii. Zaten o çiçeklerin etrafındaki koruma kalkanını aşıp yaklaşmanız da pek mümkün değildir de, neyse.  Menekşe özellikle salatalarda hem rengi hem de tadı sebebiyle sıklıkla tercih edilir. Çaya veya meyve sularına da ekleyerek güzel bir sunum elde edebilirsiniz.

C vitamini deposu (gerçekten): yenilebilir Zambak
"Zambak zumbak dön arkana bir bak" diye birbirimizin arkasına mendil bırakıp deli danalar gibi koştuğumuz oyunları hatırlıyor musunuz? İşte bu tekerlemenin nadide çiçeği zambak sadece güzelliğiyle değil tadıyla sizi etkileyecek. Oldukça şekerli bir tada sahip olan zambağın tomurcukları C vitamini ve karoten deposudur.

Bir tutam alalım, daha fazla değil: Latin çiçeği
İsmini ilk okuduğunuzda zihninizde Brezilya'nın sıcak kumsallarını canlandırabilen bu latin güzeli çiçek, biberimsi tadıyla salatalarda kullanılabilir.

Vitamini kabuğunda: Osmanlı Yemek Kültüründen yenilebilir çiçeklerden Hatmi çiçeği
Hatmi çiçeği özellikle grip aylarında oldukça revaçta bir bitkidir. Hemen her kış çayının içerisinden çıkar ve gribe, soğuk algınlığına iyi geldiği gerekçesiyle annelerimiz tarafından da sık sık hazırlanır. Hatmi çiçeğinin çayı tercih edilse de çiğ olarak da tüketilebilir.

Yüzde 100 nektar: Osmanlı ve Türk Mutfağında yenilebilir çiçeklerden Hanımeli
Küçükken evinin etrafında hanımeli ağacı olanlar belki denemiştir. Hanımelinin çiçeğinde tatlı bir nektar bulunur ve genelde çocukken bunları toplayanlar mutlaka arıların hedefi haline gelmiştir. Arılar nedeniyle travma sebebi olan bu güzel çiçeği aslında salatalara ekleyerek çiğ olarak tüketebilirsiniz.

Bakalım hangi marka keşfedecek: yenilebilir çiçeklerden Leylak
Leylak kokusunu metrelerce öteden duyabilirsiniz. Kır düğünlerinin vazgeçilmez çiçeklerinden de olan leylağı vanilyalı donmuş yoğurt ile karıştırıp denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

KÖFTE TARİFLERİÇayını bilirsiniz: Osmanlı ve Türk Mutfağında yenilebilir çiçeklerden Kuşburnu
Kuşburnunun çiçekler arasında sınıflandırılabileceğinden zaten haberim yoktu diyenler el kaldırsın! Özellikle Amerikan yerlileri kuşburnunu bol bol tüketirmiş. Yüksek oranda C vitamini içerdiğinden sağlığa da oldukça faydalıdır. Kuşburnu tanelerini buz kalıplarında dondurup yazın sıcak günlerinde içecekleri soğutmak için kullanabilirsiniz.

Olsa da yesek: yenilebilir çiçeklerden Kabak çiçeği
Hepinizin gözünün önüne içi mis gibi doldurulmuş kabak çiçeği dolması geldi değil mi? Henüz yemeyenler de mutlaka denesin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...