Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Çorbalardan Labada Çorbası Yapılış Tarifi, İhni Nohut Unu Çorbası İçi Kullanılan Malzemeler, En İyi Çorbalardan Soğan Çorbası İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
En İyi Çorbalardan Karalahana Çorbası Yapabilmek İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir? Muhteşem ve Nefis Çorba Tariflerinden Gülüklü Çorba Nasıl Yapılır Muğla Mutfağında Balık Çorbasında Kullanılan Malzemeler...
Türk aşçı haberleri olarak sizler için araştırdık ve Geleneksel Türk mutfağı çorba arşivimizde bulunan çorbaları yeniden gözden geçirerek sizler için seçtik...
**Labada Çorbası
Fazile Paksoy
Döndüm dolaştım otlara geldim yine. Ot mevsimi bitmek üzere. Bitmeden bolca tüketelim. Bu aralar labada bol doğada. Yağan yağmur suları dereleri, kesikleri doldurdu. Dere boylarında, kesik kenarlarında en çok biten otlardan biri labada. Yine benim çocukluğumda evimizde sıkça yapılan çorbalardan biri de labada çorbası. Anneannemin yaptığı şekilde tarif edicem size.
Yöresel Mutfaklarımızın En Sevilen Çorbalarından Labada Çorbası Nasıl Yapılır?
Labada Çorbası İçin Kullanılan Malzemelerimiz Nelerdir?
* 1 Bağ Labada
* 1 Yemek Kaşığı Kavrulmuş Un
* 1 Yemek Kaşığı Salça
* 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
* 1 Yemek Kaşığı Tereyağ
* Su Ve Tuz
Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Çorbalardan Labada Çorbası Yapılış Tarifi
Servis Ederken Sarımsaklı Yoğurt Veya Ekşili Sarımsak...
Labada Çorbası Nasıl Yapılır?
İlk işimiz 2 su bardağı suyu tenceremize alıyoruz ve suyu kaynatıyoruz. Kaynayan suyun içine labadalarımızı bastırıyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp ocağımızı söndürüyoruz. 10-15 dakika sonra labadaları bu sudan çıkararak kesme tahtasının üzerine alıyoruz.
Keskin bir aletle labadaları kıyıyoruz. Eskiden hamur kazıycakları vardı. Anneannem kazıycakla kıyardı labadaları. Ayrı bir tencerede yağımızı eritiyoruz salçamızı ekliyoruz ve salçayı kavuruyoruz. Labadaları bastırdığımız suyun içine kavrulmuş un koyuyoruz ve iyice karıştırarak unun dağılmasını sağlıyoruz.
Bu suyu karıştıra karıştıra salçamızın üstüne döküyoruz. Su kaynamaya başladığında kıydığımız labadaları ekliyoruz. Bir iki taşım kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. Çorbamız servise hazır. Sarımsaklı yoğurt veya sarmısaklı limon eşliğinde servis edebilirsiniz.
Aynı çorbayı babaannem salçasız yapardı.
Bizim evimizde kavrulmuş un bulunur her zaman. Sizler unu salçadan önce kavurarak ta kullanabilirsiniz. Et suyu da ekleyebilirsiniz. O günün şartlarında şimdiki parçalayıcılar olmadığı için kıyma yöntemini kullanıyorlarmış. Parçalayıcıda kullanabilirsiniz. Ben bir kez denedim tadında bir değişiklik olmuyor ama görüntüsü pek hoş olmadı.
Sofralarımızdan sevdiklerimiz, vücudumuzdan sağlık eksik olmasın...
Sevgilerimle...
**İhni Nohut Unu Çorbası..
Geleneksel Türk mutfağında İhni nohut unu çorbası nasıl yapılır? En kolay ve en iyi çorba tariflerinden İhni nohut unu çorbası yaparken nelere dikkat edilir?
Zengin Osmanlı Saray Mutfağı’nın da “en iyi çorbalarından” olan İhni nohut unu çorbası için kullanılan malzemeler nelerdir? En sevilen çorbalardan İhni nohut unu hangi ilimize aittir.
Yöresel Mutfaklarımızdan Batman Yöresine Ait Nefis Bir Çorba Olan Nohut Unu Çorbası Tarifi.
İhni Nohut Unu Çorbası Nasıl Yapılır?
İhni Nohut Unu Çorbası İçi Kullanılan Malzemeler;
* 150 Gr Kavrulmuş Nohut Veya Nohut Unu
* 100 Gr Domates Salçası
* 1.5 Litre Su
* 50 Gr Tereyağı
* Tuz
* Karabiber
* Pul Biber
* Üzeri İçin Tereyağı, Pul Biber Ve Kavrulmuş Nohut
Türk Mutfağı Yemek Arşivinde En İyi Çorba Tariflerinden İhni Nohut Unu Çorbası Yapılış Tarifi
Kavrulan nohutlar robotta veya taş değirmende un haline getirilir. Pişirme tenceresine tereyağı alınır, eritildikten sonra nohut unu eklenip iyice kavrulur. Domates salçası, tuz ve baharatlar ilave edilir. Sonrasında birlikte iyice kaynatılır Hazırlanan çorbaya tereyağı ve pul biber kavrulup üzerine dökülür, birkaç adet kavrulmuş nohut serpiştirilip servis edilir.
Şimdiden afiyet olsun.
** Soğan Çorbası nasıl yapılır?
En iyi çorba tariflerinden Soğan Çorbası yapmak için gerekli malzemeler nelerdir? Evde Soğan Çorbası yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir?
En lezzetli çorba tariflerinden Soğan Çorbası yaparken nelere dikkat edilir? İşte sizlere Türk mutfağı şeflerinden Mehmet Kudat'ın kaleminden Soğan Çorbası tarifi..
Bağışıklık Sistemi Güçlendiren Soğan Çorbası Nasıl Yapılır?
Mekan Yazarı Mehmet Kudat
En İyi Çorbalardan Soğan Çorbası İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 4-5 Adet Kuru Soğan
* 1-2 Diş Sarımsak
* 1 Yemek Kaşığı Tereyağı Ya Da Margarin
* 1 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
* 3 Yemek Kaşığı Un
* 1 Litre Et Suyu
* Tuz,
* Kekik,
* Kırmızıbiber
Soğan Çorbası Üzeri İçin:
* 4 Dilim Ekmek
* Yarım Su Bardağı Parmesan Ya Da Kaşar Peyniri Rendesi
Soğan Çorbası Yapılış Tarifi:
Soğanları ince ince piyazlık, sarımsakları minik minik doğrayın. Doğradığınız soğanları, sarımsağı ve yağı tencereye alıp soğanlar altın rengi oluncaya kadar kavurun.
Soğanların üzerine 3 yemek kaşığı unu ekleyip 2 dakika kadar kavurun. Üzerine azar azar 1 litre et suyunu ekleyin. Baharatlarını ekleyerek 10 dakika orta ateşte kaynatın.
Pişen çorbanın altını kapatın. Tencerenin ağzı boyutlarında ufalttığınız ekmeği çorbanın üzerine koyun. Üzerine peynir rendesini serperek, peynirlerin üzeri kızarıncaya kadar fırınlayın. Fırından çıkartıp ekmekleri ile birlikte çorba kaselerine bölüştürün.
Afiyet olsun ...
** Karalahana Çorbası Tarifi...
Şef Jülide Başkur
Karalahana Çorbası nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızda en iyi çorba çeşitlerinden Karalahana Çorbası yapmak için kullanılan malzemeler nelerdir? Nefis çorba tariflerinden evde Karalahana Çorbası yapmak için Türk mutfağı şeflerinin özel çorba tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
İşte Sizlere Ünlü Şeflerden Jülide Başkur' Un Özel Çorba Tarifi Olan Karalahana Çorbası...
Yöresel Çorbalarımızdan Karalahana Çorbası Nasıl Yapılı?
En İyi Çorbalardan Karalahana Çorbası Yapabilmek İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 1 Demet Kara Lahana
* 1 Adet Kuru Soğan
* 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
* 1 Tatlı Kaşığı İç Yağı
* 1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
* 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
* 175 Gr Haşlanmış Barbunya
* 2 Yemek Kaşığı Yıkanmış Pirinç
* 1 Yemek Kaşığı Mısır Unu
* 6 Su Bardağı Su
* Tuz, Karabiber,
* Pul Biber,
* Kırmızı Biber
Karalahana Çorbası Yapılış Tarifi:
Bir Tencerede Dondurulmuş Barbunya Ları Haşlayalım. Karalahanaları ayıklayıp bol su ile yıkayalım sonrasında doğrayıp tuz ile ovarak acısını çıkaralım ve yıkayarak tuzunu alalım.
Tencereye zeytinyağı ve iç yağı koyup bir baş soğanı yemeklik bir şekilde doğrayalım ve kavuralım.
Kavrulan soğanlara biber salçası ilave edelim, daha sonra ayıklayıp temizlediğimiz karalahanaları ilave edip kavuralım içerisine yıkadığımız pirinçleri haşladığımız barbun yaları ilave edip baharatları da koyduktan sonra suyu ilave edip kaynamaya bırakalım.
Çorba piştikten sonra mısır ununu biraz çorbanın suyu ile açıp ilave edelim. Bir iki taşım kaynattıktan sonra çorba servise hazırdır. İsterseniz kırmızı biber ve tereyağı üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun...
** Alanya Mutfağında En İyi Çorbalardan "Gülüklü Çorba"
Yöresel mutfaklarımızda lezzet şöleninin yaşandığı bu günlerde yöresel lezzetlerimiz sofraları süslüyor. En farklı yöresel çorbalarımızdan Gülüklü Çorba nasıl yapılır? Evde Gülüklü Çorba yapabilmek için hangi malzemelere ihtiyaç vardır? Bu güne kadar evinizde Gülüklü Çorba yaptınız mı?
Antalya Alanya Mutfak Mirasına Tescillen "Gülüklü Çorba" yı Türk aşçı haberleri olarak Geleneksel Türk mutfağı şeflerimizin özel çorba tariflerinden Gülüklü Çorba yı sizler için araştırdık.
Geleneksel Alanya mutfağına özgü yemeklerin yapıldığı yöresel sofralarda Alanya gülüklü çorbası da merak konusu oldu. Evinde gülüklü çorbasını denemek isteyenlere, işte Alanya gülüklü çorbası tarifi detayları...
Alanya'nın geleneksel tatlarından olan gülüklü çorbası düğünlerde sıklıkla karşımıza çıkıyor.
Alanya düğünlerinde meşhur olan bu enfes tavuk etli, kıymalı ve nohutlu çorba neredeyse tek başına bir öğün niteliğinde diyebiliriz. Hülüklü çorba olarak da bilinen Alanya gülüklü çorbası nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, buyurun çorbanın detayları...
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinde de Meşhur Yöresel Çorbalaradan "Hülüklü Çorba" Nasıl Yapılır?
Türk Mutfağında En İyi Çorbalardan Gülüklü Çorba İçin Kullanılan Malzemeler
* 250 Gram Kıyma
* 500 Gram Tavuk Eti
* 4 Su Bardağı Su
* 1 Kase Haşlanmış Nohut
* 1 Kahve Fincanı Pirinç
* 1 Adet Domates
* 1 Yemek Kaşığı Salça
* 1 Çay Kaşığı Karabiber
* 1 Çay Kaşığı Kırmızıbiber
* 1 Yemek Kaşığı Nane
* 1 Adet Limon
* 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
* Tuz
* Sıvı Yağ
Nefis Çorba Tariflerinden Gülüklü Çorba Nasıl Yapılır?
Tavuk etini 5 su bardağı suyla birlikte haşlanmaya bırakın. Gülük adı verilen köfteler için kıyma, tuz, karabiber ve kırmızı biberi derin bir kasede yoğurun. Nohut büyüklüğünde minik köfteler haline getirin. Sıvı yağı kızdırıp köfteleri kızartın. Domatesi rendeleyin.
Çorba için tereyağını ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı tencerede kızdırın. İçine salçayı ilave edip kavurun. Domates rendesini ekleyip kavurmaya devam edin. Haşladığınız tavuğun suyunu tencereye ekleyin. Üzerine 3-4 bardak daha sıcak su ilave edip kaynamasını bekleyin.
Kaynayan çorbaya pirinç ve tuzu ekleyip 5 dakika daha kaynatın. Ardından köfteleri, haşlanmış nohutu ve didiklenmiş tavuk etini ekleyin. Bir taşım daha kaynattığınız çorbaya naneyi ve limon suyunu ekleyip ocaktan alın. Afiyet olsun…
**En Beğenilen Çorbalardan Ovmaç Çorbası Nasıl Yapılır?
Ovmaç Çorbası nedir? En sevilen çorba tariflerinden Ovmaç Çorbası nasıl yapılır? Evde Ovmaç Çorbası yapabilmek için hangi malzemelere ihtiyaç vardır? Peki bu güne kadar Ovmaç Çorbası yaptınız mı?
En Beğenilen çorbalardan Ovmaç Çorbası için Türk mutfağı şeflerimizin özel çorba tariflerinden faydalanmak istermisiniz? İşte Sizlere başarılı şeflerimizden "Doç. Dr. Üyesi Şef Yılmaz Seçim" in Özel Kaleminden Ovmaç Çorbası Tarifi...
En eski çorbalardan Ovmaç Çorbası nasıl yapılır?
Bağışıklık sistemine faydalı kış çorbalarından Ovmaç Çorbası için Kullanılacak Malzemeler
* 1 su bardağı yeşil mercimek
* 6 su bardağı et suyu
* 1 su bardağı un
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yumurta
* 1 tatlı kaşığı nane
* 1 tatlı kaşığı tuz
Osmanlı Saray mutfağı çorbalarından Ovmaç Çorbası için İşlem Basamakları
Ovmacı yapmak için:
1 su bardağı un tepsiye yayın. Bir el ile su serpip diğer elinizle unu ovcalayın. Şehriye taneleri gibi taneler yapın ve elekten geçirin. Büyük taneleri ayırarak çorbaya ilave edin. Mercimeği önceden haşlayıp et suyu ile ateşe koyun.
Et suyu kaynamaya başlayınca hazırladığınız ovmaçları yavaş yavaş ilave edin. Topaklanma olmaması için yavaş yavaş ilave edin. Ocaktan almaya yakın tuz ve naneyi ilave edin ve bir iki taşım kaynatın.
Ocaktan alınca kırmızıbiberle kızdırılmış tereyağını üzerine gezdirin. Selçuklu mutfağının en güzel çorbalarından biri daha menümüzde idi. afiyet olsun...
**Bağışıklık Siteminin İlacı Un Tarhanası Çorbası Nasıl Yapılır?
Yeliz Tezcan Bingöl
Kış ayları yaklaşıyor. Havaların yavaş yavaş soğumasından dolayı geleneksel Türk mutfağında kış hazırlıkları ‘da bitmek üzere. Soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemimizi güçlendiren en önemli çorbalardan biride Un Tarhanası Çorbası..
Peki bu güne kadar evinizde Un Tarhanası Çorbası yaptınız mı? Un Tarhanası Çorbasında kullanan malzemeler nelerdir? Bu Gün sofralarınızı Un Tarhanası Çorbası ile başlatmak istermisiniz? İste sizlere Türk aşçı haberleri sıkı takipçilerinden olan “Yeliz Tezcan Bingöl” ün Muğla mutfağında yapmış olduğu Un Tarhanası Çorbasının tarifi ile buluşturmak istiyoruz.
Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Çorbalardan Muğla Mutfak Kültüründe Un Tarhanası Çorbası Nasıl Yapılır?
Sağlığımız Açısından Kış Aylarında Bağışıklık Sistemimizi Koruyan Un Tarhanası Çorbası İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 6 Yemek Kaşığı Tepeleme Un Tarhanası
* Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
* 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
* Yarım Yemek Kaşığı Karışık Domates, Biber Salçası
* 1 Tane Domates
* 2 - 3 Diş Sarımsak
* Tuz
* Kuru Nane
* 5 Su Bardağı Su
Muğla Mutfak Kültüründe En Sevilen Çorbalardan Un Tarhanası Çorbası Yapılış Tarifi;
Tencereye önce zeytinyağını sonra tereyağını koyuyoruz. Salçaya da ekleyip kavuruyoruz. Domatesin kabuklarını soyup rendeliyoruz. Domatesi de ekleyip kavrulunca tarhanayı ekleyip birkaç dk kavuruyoruz. Daha sonra azar azar suyu ilave edip sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Ocaktan almadan tuzla dövdüğümüz sarımsakları ilave ediyoruz.
Üzerine arzuya göre kaşar rendesi veya kuru nane , pul biber serperek servis edebiliriz. Deneyeceklere AFİYET OLSUN...
**Balık Çorbası “Bodrum”
Şef Selma Atabey
Denizin kokusu taşına, toprağına sinmiştir Bodrum’un. Bodrumlu bu kokudan vazgeçebilir mi? Sofrasına kadar taşır bu kokuyu deniz aşığı Bodrum’lular.
Balık çorbası denince Muğla’nın her yerinde yapılsa dahi özellikle Bodrum akla gelir. Bodrum’da yapılan balık çorbaları dillere destandır. Taneli veya süzme şekilde yapılır. Ama en çok tercih edileni süzme şeklinde olanıdır. Şifa kaynağıdır diyeceğim ama sadece balık çorbası değildir şifa kaynağı olan. Çorbanın kendisidir aslında. Birde sebzeler ve Omega 3, omega 6 kaynağı olan balıkla yapılınca tabi faydası katlanır.
Çorba nedir peki?
Eski -halk- Latince Suppa (sıvı gıda, çorbada ıslatılmış ekmek) kökenli olan ve 1650 yılında Fransızca Soupe (Eski Fr. souppe) kelimesinden İngilizce'ye "Soup" olarak geçen "Çorba", Türkçe'ye ise Farsça'dan geçmiştir. Farsça "şorba" ya da "shorba (shorbağ)" kelimesinden gelen Çorba "tuzlu haşlama" anlamındayken "shor" kelimesi tuzlu , "ba" ise haşlama anlamına gelmektedir. Çorba Kafkaslar, Ortadoğu, Orta Asya, Balkanlar ve Anadolu’da küçük telaffuz farklılıklarıyla isimlendirilmiş.
“Şorpa”, “Çorba”, “Ciorba”, “Şorpo”, “Şulpa” ve hatta “Hurpa” olarak biliniyor.
Çorba, suyu fazla olan bir yemek çeşididir. Türkçe sözlükte Farsça “şorba” olduğu belirtilirken sebzeyle veya etle hazırlanan sıcak sulu içecek diye tanımlanmaktadır. Gerçekten dilimizde çorbayı yemek yerine içmek ifadesi kullanılır. Sanki yemek değilde içecekmiş gibi bir ifade kullanılmasına rağmen başlı başına bir öğündür aslında.
Ayrıca çorba etmek (bir şeyi karıştırmak.), çorba gibi (pek sulu yemek), çorba içmeye çağırmak (yemek yemeğe çağırmak), çorbada tuzu bulunmak (bir iş ya da görevde az da olsa emeği geçmiş olmak.), çorbaya dönmek (karmakarışık duruma gelmek, içinden çıkılmaz bir durum almak) gibi deyişler Türk mutfağında çorbaların maddi olmayan kültüre yansımaları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çorba, mideyi rahatlatan ana yemek öncesinde tüketilen sağlık açısından zengin besinlerin kullanıldığı bir başlangıç yemeğidir diye tarif edilir uluslararası yemek çeşidi olarak. Ama Ülkemizde çorba her öğünde içilen, tek başına öğün olabilen, hatta birçok yerde kahvaltı olarak, bazen de uzun geçen geceyi bitirmek için kullanılan bir yemek çeşididir.
Çorbanın tarihsel kökeni ise ilk çağlarda henüz ateşe dayanıklı kaplar bulunmamışken, çorba, suyunun içine kızgın taşlar atılarak pişiriliyormuş.
İlk çorbalara bakıldığında daha çok buğday ile yapılan çorbalar olunca, fonetik olarak da birçok yerde benzer isimlerle bilinince çorbanın Anadolu’dan çıktığını söylemek yanlış olmaz sanırım. İlave olarak tarhananın Orta Asya’dan Anadolu’ya geçen Türklerin üretimi olduğunu da biliyoruz.
Eski kaynaklar bakıldığında Hitit çivi yazılı metinlerinde çorba şeklinde tükettikleri bir yemekten bahsediliyor. Tarihte bilinen ilk balık çorbası tarifi 1871’de Szeged’de Rozi Teyzenin Tarifleri kitabında yayınlanmıştır: Balıkçı Usulü Biberli Balık Çorbası. O tarihlerden itibaren de ülkenin en sevilen yemekleri arasına girmiştir.
Balık Çorbası “Bodrum”
"Melceüt Tabbahin" (Aşçıların Sığınağı)'nda Balık Çorbası tarifi;
Türklerin ilk basılı yemek kitabı olan "Melceüt Tabbahin" (Aşçıların Sığınağı)'ndan 1947 yılında Turan Aziz Beler'in yeni yazıya çevirip bir görgü kitabının ekinde yayınladığı bize özgü bir balık çorbası tarifinde Muğla balık çorbasına benzerlik gösterdiğini söylemek mümkündür. Tarifi olduğu gibi aktarıyorum;
Bir okka (1212 gram) levrek veya kefal balığı alınarak iyice yıkamalı ve bir kenara bırakılmalı. Yarım okka soğanı ince doğrayıp kırk elli dirhem (120-150 gram) zeytinyağını bir miktar tuzla kavurmalı. Bir tutam nane ve maydanozu iyice yıkayıp onları da karıştırarak bir miktar tekrar kavurduktan sonra yarım okka kadar keskin sirkeyi üzerine koyarak adamakıllı kaynatmalı. Temiz bir ince bezden süzerek tekrar büyücek bir tencerenin içine koyup balıkların ilavesi ile ateş üzerine koymalı.
Orta piştikten sonra, balıkları çıkarıp suyu tekrar ince bir bezden süzmeli. Balıkları da kılçık ve üzerlerindeki zarlardan ayırarak her parçasını ayrı ayrı alıp muntazam bir surette tabaklara dizmeli. Sonra kafi miktarda yumurtanın yalnız sarısını alıp bir kap içinde çalkaladıktan sonra ince bezden süzülmüş su ile karıştırarak hafif ateşte yumurtanın kokusu gidinceye kadar pişirilerek kafi miktarda limonun suyunu da içine sıkmalı.
Ateşten indirip muntazam dizilmiş olan balıkların üzerlerine dökerek tabaklara taksim edilmeli ve dövülmüş tarçını da üzerine ekip beş on saat kadar soğukta bırakmalı, çünkü iyice soğutmak şarttır.
Son olarak tarifimizde balık çorbasının balığın kendisinden değil, orfoz veya lahos balığı kafasından yapıldığını göreceksiniz. Aslında balık çorbaları ya şekil ve lezzet olarak ikinci sınıf olabilecek balıklardan veya büyük balıkların kafalarından yapılır. Bunun iki sebebi vardır. Birinci sebep şekil ve lezzet açısından ikinci sınıf olan balığı değerlendirmek. İkinci sebep ise balık yumuşak bir et dokusuna sahiptir.
Besin değerini, lezzetini, yağını suyuna çözdürene kadar kaynatmayı sürdürdüğünüzde, balık suyun içerisinde parçalanır. Etini, suyunu, kılçığını, derisini ayırmak pek mümkün olmaz. Daha sert yapıya sahip, besin değeri açısından da zengin olan kafa tercih edilirse bu risk ortadan kalkacaktır.
Gelelim Bodrum mutfak kültüründe balık çorbamızın tarifine;
Balık Çorbası “Bodrum”
Muğla mutfağında balık çorbasında kullanılan Malzemeler:
* 1 adet lağos ya da orfoz kafası
* 1 adet kuru soğan
* 2 adet patates
* 3-4 dal kereviz sapı
* 2 adet havuç
* 1 adet kırmızı (kapya) biber
* Maydanoz
* 1 adet limon
* 1 adet yumurta sarısı
* 1 yemek kaşığı un
* 1 yemek kaşığı sıvıyağ ya da tereyağı
* Karabiber
* Tuz
Muğla yemek kültüründe En İyi Çorbalardan balık çorbası yapılış tarifi;
Yıkanmış, temizlenmiş balık kafası, bütün soğan, doğranmış patates, havuç, kereviz ve maydanoz ile beraber bir tencerede kaynayan suya ilave edilir ve yumuşayana kadar haşlanır. Haşlandıktan sonra süzgeçten geçirilir.
Süzülen çorba, tereyağı eklenerek tekrar ocağa konur, koyu bir kıvam alana kadar kaynatılır. Ayrı bir kapta limon suyu, yumurta sarısı ve unla terbiyesi hazırlanır.
Terbiye malzemesi, çorbadan alınan bir miktar su ile inceltilerek kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. 8-10 dakika sonra çorba hazırdır. Servis edilirken, çorbaya tane karabiber atılır.
Evinizin bereketi, damağınızın tadı ve elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder