1 Ağustos 2022 Pazartesi

Ispanak Nedir? Ispanağın Faydaları Nelerdir? Besin Değeri Nedir?

  Ispanak Nedir? Ispanağın Faydaları Nelerdir? Besin Değeri Nedir?


Ispanak (Spinacia oleracea), Amaranthaceae familyasından yaprağı etli koyu parlak yeşil, sarımsı yeşil çok sayıda çiçekli tek yıllık otsu bir bitkidir. Asya kıtasının orta ve güneybatı bölgelerinin yerlisi olan bu bitki dünyanın birçok farklı bölgesinde gıda olarak tüketilir. 

İran'dan 11. yüzyılda Araplar tarafından Avrupa'ya, İspanya'ya götürülmüştür. Ispanaklı pasta gibi çeşitli tatlılarda da kullanılabilir.

Ispanak Sindirimi düzenler: 

Ispanak içeriğindeki 'glikogliserolipitler' sayesinde Ispanağın Faydalarında sindirim sistemini düzenler ve iltihap oluşumundan kaynaklanan hasarlara karşı koruyucu bir rol üstlenir. Ayrıca içerdiği yüksek orandaki lifler sayesinde bağırsak dostudur ve kabızlığı önler.

* Ispanak Kanserden korur:

Kanserli hücreler ile savaşan ıspanak, aynı zamanda kanserli hücrelerin büyümesini de önler. Tam bir betakaroten kaynağı olan ıspanak, vücuttaki hücre hasarlarını önler. Ispanak, zararlı hücrelerin oluşmasını da önleyerek cilt ve mide kanserine karşı koruyucu bir etki sağlar.

Ispanak Sindirimi düzenler: 

Ispanak içeriğindeki 'glikogliserolipitler' sayesinde sindirim sistemini düzenler ve iltihap oluşumundan kaynaklanan hasarlara karşı koruyucu bir rol üstlenir. Ayrıca içerdiği yüksek orandaki lifler sayesinde bağırsak dostudur ve kabızlığı önler.

* Ispanak Kanserden korur:

Kanserli hücreler ile savaşan ıspanak, aynı zamanda kanserli hücrelerin büyümesini de önler. Tam bir betakaroten kaynağı olan ıspanak, vücuttaki hücre hasarlarını önler. Ispanak, zararlı hücrelerin oluşmasını da önleyerek cilt ve mide kanserine karşı koruyucu bir etki sağlar.

* Ispanak Kemikleri güçlendirir: 

Özellikle hayvansal gıda tüketmeyenlerin vücudu için gerekli besinlerin çoğunu karşılayan ıspanak, kemiklerinizi güçlendirecek kalsiyum deposudur. Aynı zamanda kemik mineralizasyonunu sağlayan K vitamini açısından da zengin bir besindir. Özellikle kadınlarda yaşlandıkça görülme sıklığı artan osteoporoz riskine karşı koruyucu bir etki sağlar. İçerdiği fosfor, magnezyum, manganez, bakır gibi mineraller ile kemik sağlığınızı korumaya yardımcı olur.

* Ispanak Toksinlerden arındırır: 

Yüksek oranda yağlı ve karbonhidratlı yiyecekler tükettiğiniz zaman vücudunuzda birçok zararlı toksin birikir. Ispanak, vücuttaki bu zararlı toksinlerinin oranını düşürücü bir etkiye sahiptir ve detoks etkisi sağlar.

* Ispanak Kansızlığı önler: 

Kansızlık, yani aneminin birçok farklı sebepleri olabilir ancak demir eksikliğine bağlı olarak gerçekleşen kansızlıkların önlenmesinde ıspanak tüketilmesi tavsiye edilir. Demir açısından doğada en zengin bitkilerden biri ıspanaktır. Kırmızı etin yerine ıspanak tüketerek tüm demir ihtiyacınızı karşılamanız mümkündür.

* Ispanak Gelişimi destekler: 

Uzmanlar hamilelik döneminde ıspanak tüketmenin anne karnındaki bebeğin gelişimini olumlu yönde etkileyeceğini belirtmektedir. Ayrıca gelişim çağındaki çocukların da düzenli olarak ıspanak tüketmesi gelişimleri sırasında ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri alabilmeleri açısından önemlidir.

* Ispanak Yaşlanmayı önler: 

Haşlanmış ıspanak suyunun faydalarından biridir. Ispanak yemeğini tercih etmeyenler suyunu da içerek tüketebilirler. 7 gün boyunca düzenli olarak ıspanak suyu içtiğinizde vücut dokunuz yenilenir. İçerdiği lütein ve zeaksantin ile yaşlanmaya bağlı oluşan hücre yıkımlarını önler.

Ispanağın kalorisi ve besin değerleri nelerdir?

* 100 gram ıspanak yaklaşık olarak 25 kaloridir.
* Ispanak, protein açısından zengin bir besindir. 100 gram ıspanak 2.5 gram protein içerir.
* Demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi vücut için gerekli temel minerallerin çoğunu içermektedir.
* Tam bir lif kaynağı olan ıspanağın 100 gramında yaklaşık 2.5 gram lif bulunur.
* Ispanak, B grubu vitaminlerinden olan B12 ve B6 vitaminini içerir.
* Koyu yeşil yaprakları bitkilerin çoğunda olduğu gibi ıspanak C vitamini deposudur.
* A vitamini açısından oldukça zengin olan ıspanak, 2 çeşit A vitamini türevi içerir.
* Kolesterol, kafein, trans yağ içermez.
* D ve K vitamini açısından zengin bir bitkidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...