4 Temmuz 2022 Pazartesi

Tepsi Mantı Tarifi, Kayseri Mantısını Unutturacak! İşte Daha Yok Mu Dedirten Tepsi Mantı Tarifi!

 Tepsi Mantı Tarifi, Kayseri Mantısını Unutturacak! İşte Daha Yok Mu Dedirten Tepsi Mantı Tarifi!


Bu tarifle yapacağınız manfı ezberleri bozacak ve lezzetiyle meşhur Kayseri mantısını unutturacak. Bir kere deneyen bir daha başka mantı yapmak istemeyecek. İşte daha yok mu dedirten nefis tepsi mantısı tarifi ve tüm püf noktaları!


Tepsi mantı tarifi o kadar güzel ve lezzetli oluyor ki yiyenlere Kayseri mantısını unutturacak. Herkes kaşık kaşık yiyip tüm tepsiyi bitirmek isteyecek. Komşularınız yedikçe kendilerinden geçip sizi övmeye başlayacaklar ve sizden tarifini isteyecekler. Tepsi mantı tarifini alan komşularınız altın günlerinde aynısını yapıp herkese hava atacaklar.

Günün yıldız ismi bu tarifi yapanlar, yöresel mutfaklarımızda favori yiyeceği ise tepsi mantısı olacak. Kısacası sizin tarifiniz hem sizi hem de tarifini verdiklerinizi meşhur edecek. Her yerde bu tarif konuşulacak. İşte yedikçe daha çok yediren ve daha yok mu dedirten nefis tepsi mantı tarifi!

En Sevilen Hamur İşi Tariflerinden Tepsi Mantı Tarifi Malzemeleri

Hamuru için;

*   Bir tane yumurta
*   Yaklaşık olarak iki su bardağı dolusu un
*   İki çay kaşığı dolusu tuz
*   Yeteri kadar ılık su

Geleneksel Türk Mutfağında en iyi lezzetlerden Tepsi Mantı İç harcı için;

*   150 gram kadar yağsız dana kıyma
*   Bir tane küçük boy kuru soğan
*   Birkaç dal ince ince kıyılmış maydanoz
*   Yarım çay kaşığı dolusu karabiber
*   Yarım çay kaşığı dolusu pul biber
*   Yarım çay kaşığı dolusu tuz

Tepsi Mantı Sosu için;

*   Bir yemek kaşığı dolusu domates salçası
*   Bir yemek kaşığı dolusu tereyağı
*   Üç su bardağı dolusu sıcak su
*   Bir çay kaşığı dolusu tuz

Tepsi Mantı Üzeri için;

*   Bir kase dolusu sarımsaklı yoğurt
*   Bir çay kaşığı dolusu pul biber
*   Bir çay kaşığı dolusu kuru nane
*   Bir yemek kaşığı dolusu tereyağı

Tepsi Mantı Tarifi Yapılış Tarifi

İlk olarak tepsi mantısı hamuru hazırlanarak işe başlanır. Bunun için uygun bir kabın içine un, yumurta, tuz ve yeteri kadar ılık su alınarak hamur yoğrulur. Hamur sert olmalı ve en az 10 dakika kadar yoğrulup pürüzsüz hale getirilmelidir.

Hazırlanan mantı hamuru üzeri örtülü şekilde 20 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.

Bu sırada iç harç hazırlanır. Bunun için küçük bir kaba kıyma, rendelenip suyu sıkılmış soğan, ince ince kıyılmış maydanoz, pul biber, karabiber ve tuz alınarak güzel bir şekilde yoğrulur.

Sonra sosunun yapımına geçilir. Bunun için uygun bir tavanın içine tereyağı alınarak eritilir ve üzerine domates salçası eklenerek kavrulur. Sonra üzerine sıcak su ve tuz ilave edilip kısık ateşte beş dakika kadar kaynatılır. Hazırlanan sosun altı kapatılıp kenara alınır.

Daha sonra dinlenen hamur açılmaya başlanır. Bunun için unlanan tezgahın üzerinde ne ince ne kalın olacak şekilde açılır, ardından kare şeklinde kesilir.

İçine hazırlanan kıymalı iç harçtan koyulur ve iki ucundan büzülerek katlanır.

Hazırlanan mantılar altı yağlanmış fırın tepsisine sıkı bir şekilde dizilirler.

Dolan mantı tepsisi önceden ısıtılmış 200 derecelik ısıdaki fırına verilerek kontrollü bir şekilde 20 dakika kadar pişirilir. Üzerinin hafif kızarması yeterli olacaktır.

Piştikten sonra fırından alınan tepsi mantı ocağa koyulur ve üzerine salçalı sos dökülür. Mantılar tüm sosu çekene kadar tepsi çevrile çevrile pişirilir.

Suyunu çektikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve üzerine tereyağında yakılmış pul biberli, kuru naneli sos dökülür.

Bu şekilde hazırlanan tepsi mantı servis edilip afiyetle yenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...