15 Temmuz 2022 Cuma

Bamya Çeşitleri

 Bamya Nedir?


Genellikle sıcak iklimleri seven bamyanın çoğunlukla yetiştiği bölgeler Güney Asya ve Batı Avrupa’dır. İçerisinde çok sayıda çekirdek bulundurmaktadır. Ortalama 18 cm civarındaki uzunluklara ulaşabilmektedirler. Bunun yanında 1-2 cm civarında olan türleri de vardır.

Bamya sebzesi diğer sebzelerin aksine olgunlaşması bitmeden toplanmaktadır. Birçok yerde sofraların vazgeçilmez yemeği olurken bunun yanında tıbbi amaçlı da kullanılmaktadır.

Türk mutfağında yöresel mutfaklarda başta gelen yemeklerde kullanılırken içerisindeki salgıladığı sıvının verdiği rahatsızlığın giderilmesi için limon kullanılmaktadır. Ülkemizdeki bamya çeşitleri genellikle yetiştiği yörenin adını almışlardır.


Bamya Çeşitleri Nelerdir?


Bamya Nedir? Bamya Çeşitleri Nelerdir?

Bornova Bamya: Çoğunlukla ege bölgesinde yetişmekte olan bu bamya en çok konserve ve sofralık olarak kullanılmaktadır. Bu bamyanın ucu tombul ve sap kısmı oldukça incedir. Bornova bamyayı diğer bamyalardan ayıran özelliği ise sap kısmındaki bağlantı bölgelerinin renginin mor olmasıdır.


Bamya Nedir? Bamya Çeşitleri Nelerdir?

Balıkesir Bamya: Adından da anlaşılacağı üzere bu bamya çoğunlukla Balıkesir ve çevresinde yetişmektedir. Balıkesir bamyasının halk arasında diğer ismi ise tombul bamyadır. Balıkesir bamyası diğer bamya türleriyle kıyaslandığı zaman en çok etli olan bamya türüdür. Sekil olaraktan 6 köseli sekle sahiptir. Balıkesir bamyayı diğer bamya çeşitlerinden ayıran özelliği ise istenilen şekilde tüketilebilen özellikte olmasıdır.


Bamya Nedir? Bamya Çeşitleri Nelerdir?

Sultani Bamya: Türkiye ve Dünya’da en çok yaygın olarak yetiştirilen bamya çeşidine sultani bamyayı örnek verebiliriz. Ülkemizde de ege ve Marmara bölgesinde en çok yetiştirilen bamya çeşididir. Balıkesir bamyanın aksine Sultani bamyanın sekli 5 köseli yapıdadır. Bu bamya diğer bamyalara kıyasla gıda sanayisinde en çok islenen bamya çeşididir.


Bamya Nedir? Bamya Çeşitleri Nelerdir?

Amasya Bamya: Ülkemizde çoğunlukla kurutmalık olarak kullanılmaktadır. Amasya bamyanın bir diğer adi çiçek bamyası olarak anılmaktadır. Ülkemizde adından da anlaşılacağı üzere Amasya ve Tokat bölgesinde çoğunlukla yetiştirilmektedir. Çiçek bamyası olarak anılmasının nedeni gelişmesi tamamlanmadan önce çiçek açtıktan sonra hasat edilmesidir. Bu nedenden dolayı normal bamyalara göre daha narin ve yumuşaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...