Bamya Nedir?
Bamya Çeşitleri Nelerdir?
Bornova Bamya: Çoğunlukla ege bölgesinde yetişmekte olan bu bamya en çok konserve ve sofralık olarak kullanılmaktadır. Bu bamyanın ucu tombul ve sap kısmı oldukça incedir. Bornova bamyayı diğer bamyalardan ayıran özelliği ise sap kısmındaki bağlantı bölgelerinin renginin mor olmasıdır.
Balıkesir Bamya: Adından da anlaşılacağı üzere bu bamya çoğunlukla Balıkesir ve çevresinde yetişmektedir. Balıkesir bamyasının halk arasında diğer ismi ise tombul bamyadır. Balıkesir bamyası diğer bamya türleriyle kıyaslandığı zaman en çok etli olan bamya türüdür. Sekil olaraktan 6 köseli sekle sahiptir. Balıkesir bamyayı diğer bamya çeşitlerinden ayıran özelliği ise istenilen şekilde tüketilebilen özellikte olmasıdır.
Sultani Bamya: Türkiye ve Dünya’da en çok yaygın olarak yetiştirilen bamya çeşidine sultani bamyayı örnek verebiliriz. Ülkemizde de ege ve Marmara bölgesinde en çok yetiştirilen bamya çeşididir. Balıkesir bamyanın aksine Sultani bamyanın sekli 5 köseli yapıdadır. Bu bamya diğer bamyalara kıyasla gıda sanayisinde en çok islenen bamya çeşididir.
Amasya Bamya: Ülkemizde çoğunlukla kurutmalık olarak kullanılmaktadır. Amasya bamyanın bir diğer adi çiçek bamyası olarak anılmaktadır. Ülkemizde adından da anlaşılacağı üzere Amasya ve Tokat bölgesinde çoğunlukla yetiştirilmektedir. Çiçek bamyası olarak anılmasının nedeni gelişmesi tamamlanmadan önce çiçek açtıktan sonra hasat edilmesidir. Bu nedenden dolayı normal bamyalara göre daha narin ve yumuşaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder