Açıkta Satılan Baharatlarda Aflotoksin Riski
Baharatlar Türkiye'de mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ancak yurttaşlar ekonomik kriz nedeniyle daha ucuz olan açık baharatları tercih ediyor. Peki açık baharatlar ne kadar sağlıklı?
Türkiye'de neredeyse her yemekte kullanılan baharatlar yöresel mutfakların vazgeçilmezi olsa da artan ekonomik kriz nedeniyle yurttaşlar daha ucuz ürünlere yönelmeyi tercih ediyor.
Neredeyse her pazarda ve semt marketlerinde yer alan açık baharatlar ise ucuz olması sebebiyle daha çok tercih ediliyor. Ancak bu ürünler tehlike saçıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ise bu konuda hazırladığı Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği, 19 Nisan’da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Öğütülmüş, ufalanmış ve bütün haldeki baharatı ve karışımlarını kapsayan tebliğ ile baharatın tekniğine uygun, hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi aşamalarında taşıması gereken özellikler belirlendi.
Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31 Aralık 2023 tarihine kadar buradaki hükümlere uymak zorunda olacak.
"Açıkta Satılan Baharatlarda Aflotoksin Riski"
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, sağlığını korumak isteyenlerin özel baharat çeşitlerinin merdiven altı ve açıkta satılan ürünlerden uzak durması gerektiğini belirterek uyarılarda bulundu.
Ebru Akdağ, ambalajsız olarak piyasaya sürülen baharat çeşitlerinin sadece Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği kapsamında belirlenen hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya sunulabileceğini vurguladı.
Akdağ açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Baharatların pazar, kasap, manav gibi yerlerde satışa sunulması yasal değil. Kontrolsüz şartlarda üretilen ve satılan baharatlar mikrop içermesinden, fare pisliğiyle kirlenmeye, içine yabancı madde katılmasından çok uzun süre bekletmeye kadar çok çeşitli riskler barındırır.
Ayrıca baharatlar aflatoksin bulaşısının en sık görüldüğü ürünlerdendir.
Aflatoksin yüksek dozlarda tüketildiğinde zehir etkisi gösterir ve en bilinen kanser yapıcı maddelerdendir. Doğal olduğu aldatmacasıyla ya da ucuz olduğu düşüncesiyle kontrolsüz şekilde açıkta satılan baharatlardan almak, sizlere çok daha pahalıya mal olabilir”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder