Araç Kül Çöreği Nedir? Coğrafi İşaret'li Çörek Nasıl Yapılır?
Araç Kül Çöreği nedir? En eski yöresel lezzetlerimizden Kül Çöreği nasıl yapılır? En iyi hamur işi tariflerimizden Kül Çöreği yapabilmek için hangi malzemelere ihtiyaç vardır? Geleneksel Türk mutfağında en iyi lezzetlerden Araç Kül Çöreği'nin hikayesi...
Kastamonu'da "Araç kül çöreği", Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret alarak tescillendi.
Köy unu ve tarhanası, maya, süt, karbonat, su, sıvı ve katı yağ bileşenlerinin yoğrulmasıyla oluşturulan hamurun mayalanmasının ardından meşe külünün üzerine serilerek pişirilen "Araç kül çöreği", Araç Belediye Başkanlığının 18 Şubat 2020'de Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almak için yaptığı başvuru sonucunda tescillendi.
Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, göreve geldikten sonra ilçede unutulmaya yüz tutan, yöreye has ürün ve lezzetleri Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak, gastronomi turizminin gelişmesine katkıda bulunmak için çalışmalara başladığını söyledi.
Sarıkaya, Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptıkları müracaatla Araç kül çöreğinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldığını belirterek, "Bu vesile ile tescil sürecini takip eden ve büyük emeği geçen belediyemiz personeline ve desteklerini esirgemeyen Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü değerli öğretim üyelerine teşekkür ediyorum. İlçemize hayırlı olsun." dedi.
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinde En Eski Çörek Tariflerimizden Kül Çöreği Nasıl Yapılır?
Kül çöreği eskiden köylerde çok meşhurdu ve sık sık yapılırdı. Yeter ki ocakta ateş yanmasın veya fırına ekmek yapılmasın. Hemen külün içine kül çöreği konulur ve pişmesi beklenirdi. Babaannem çok yapardı ve çok lezzetli olurdu.
Kül Çöreği İçin Ne Gerekiyor?
Hamuru: 1 kilogram un Aldığı kadar su Tuz İçi: 2 su bardağı ceviz içi ya da peynir
Un, su ve tuz ile hamur hazırlanır, 30 cm çapında 1 cm kalınlığında yufkalar açılır, 4-5 adet hamur kat kat üst üste konur. Arzu edilirse bu katların arasına ceviz içi ya da peynir konulur. Kenarları hava almayacak şekilde büyük somun ekmeği şekline getirilir. Ocakta alt ve üstü yapraklarla koparılıp sıcak meşe külüne gömülür. Külün üstünde kor olan çam, köknar veya meşe kömürü konularak pişmeye bırakılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder