Sorgun yağlısı Nedir?
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti: Sorgun yağlısı Yozgat'ın Sorgun ilçesinin yöresel lezzetlerinden biri olan "Sorgun yağlısı" kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti: Sorgun yağlısı
Yozgat'ın Sorgun ilçesinin yöresel lezzetlerinden biri olan "Sorgun yağlısı" kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Yaklaşık 10 bin adet Sorgun yağlısının üretildiği ilçede vatandaşlar sabahın ilk ışıklarında fırınların yolunu tutuyor.
Yozgat'ta bir asra yakın lezzet geleneği olan un ve yağ karışımından elde edilerek taş fırında pişirilen Sorgun yağlısı, kahvaltı sofralarında yer alıyor. Sabah saatlerinde kahvaltı yapmak isteyen vatandaşlar Sorgun yağlısının yapıldığı fırınlarda yoğunluk oluşturuyor.
Geçen yıl Aralık ayında Sorgun Belediyesinin girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca patent ve coğrafi işaret alan Sorgun yağlısı, vatandaşlarca büyük ilgi görüyor. Sorgun ve il genelinde yaklaşık 10 bin adet üretilen yağlıya şehir dışından gelen vatandaşlar da büyük rağbet gösteriyor. Sorgun yağlısı 4 liradan satışa sunuluyor.
Sorgun yağlısının ilçe için büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Sorgun Belediye Başkanı Mustafa Erkut Ekinci, "Yaklaşık bir yıldır Sorgun yağlısının patent işlemleriyle ilgili çalışmalar yapıyorduk. Bir yıl önce Sorgun yağlısının patentini almıştık. Bununla ilgili fırıncılarımızı hazırlamamız ve yağlının orijinal tarifi ile ilgili bilgilendirme çalışmaları devam ediyordu. Bugün de Sorgun yağlısının tanıtımını yaptık.
Bundan sonraki süreçte de gastronomi turizmine katkısı olan Sorgun yağlısını bütün Türkiye'ye tanıtma açısından bazı çalışmalar yapacağız. Sorgun yağlısı ilçemizin kıymetli bir değeri . Hem kahvaltıda hem öğle yemeklerinde hem de çayın yanında rahatlıkla tüketilebilen bir ürün, doyurucu özelliği de var. Günde yaklaşık 10 bin civarı çok rahat Sorgun yağlısı üretiliyor. Bu üretimi daha da artırmaya çalışıyoruz ve Sorgun yağlısıyla ilgili zaten oluşmuş bir lezzet, bilinç vardı bunu biraz daha yaygınlaştırmak istiyoruz" dedi.
Sorgun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdal Kaygusuz ise yağlıya olan talebin oldukça yüksek olduğunu belirterek "Sorgun Yağlımızın fiyatı 4 liradır. Sorgun'da yaklaşık günde 10 bine yakın yağlı üretiyoruz. Ayrıca yol güzergahında olduğumuz için şehir dışından gelen vatandaşlarımız da yağlı alıyor, onun için üretimimiz fazla oluyor" şeklinde konuştu.
Sorgun yağlısının ilçe halkı için vazgeçilmez lezzetlerinden biri olduğunu söyleyen Dursun Doğan da "Sorgun yağlısı çok büyük geçmişi olan bir ürün ama tescilli olmadığı için kimse bilmiyordu. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri yağlıdır. Onlarca yıldır sabah kahvaltısında yağlı olmadan biz kahvaltıya oturmayız. Halkımız da severek tüketiyor. Yağlının tescillenmesi de mutluluk kaynağı bizim için bir gururdur" ifadelerine değindi.
Sivas'tan İstanbul'a seyahat eden Necmettin Dönmez de "Sorgun'dan her geçmemde burada durup Sorgun yağlısı alıyorum. Siparişlerimiz oluyor, arkadaşlara, komşulara devamlı yağlı alıyoruz" dedi.
Sorgun Belediyesi Üç Tepeler Sosyal Tesislerinde ise tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen programda ise 13 fırın işletmecisine Sorgun yağlısı üretmek için yetki belgesi verildi.
En İyi Yöresel Lezzetlerimizden Sorgun Yağlısı Nasıl Yapılır?
En Farklı Yöresel Mutfaklarımızda Yozgat Çöreği Tarifi İçin Malzemeler
* 5 Su Bardağı Ilık Su
* 1 Yemek Kaşığı Tuz
* 1 Yemek Kaşığı Şeker
* 2 Yemek Kaşığı Kuru Maya
* 12-13 Su Bardağı Un
* 1 Paket Yağ
* 2 Yumurta
En İyi Sokak Lezzetlerinden Yozgat Çöreği Tarifi Yapılışı
Dolapta muhafaza edilebilecek çıtır çıtır bir çörek tarifim var. Bu tarifi içli de yapabilir börek gibi de sunabilirsiniz. İstediğiniz zaman da buzluktan çıkarıp ısıtıp tüketebilirsiniz. Tarife geçelim ilk olarak ılık su, maya, tuz ve şekeri geniş bir kapta karıştırın.
Maya eriyince üzerine unu ekleyip iyice yoğurun. Yapışkan bir kıvam olacak bundan korkmayın çünkü bu kıvam onu dışı çıtır içi yumuşacık yapacak. Beş dakika dinlendirin ve avcunuzu dolduracak bir beze alın. Bu bezeyi oldukça ince açıp içine katı yağı oda sıcaklığında beklemiş şekilde elinizle her yerine yayın.
Bu hamuru rulo yapıp bir köşeye alın. Bir bezeyi daha aynı şekilde yapıp ikisini de üst üste koyup bir tepsi büyüklüğünde açın. Üzerine yumurta sürüp 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder