6 Mayıs 2021 Perşembe

Sorgül Buğdayı Konya Ovası'nda Yeşerecek...

 Sorgül Buğdayı Konya Ovası'nda Yeşerecek...


Susuz tarımda Konya'da umutlar yeşerdi Konya Ovası'na kuraklık tehlikesine karşı susuz tarım için ekilen ata tohumu olan Topraktan Tabağa Sorgül buğdayı, filizlenip büyümeye başladı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Altınova Tarım İşletmesi Müdürlüğü'ne ait 40 dekarlık alana bu yıl deneme amaçlı ekilen 'Sorgül' buğdayından verim alınırsa, yapılacak teknik çalışmaların ardından ekimin ova geneline yayılması planlanıyor.

Türkiye’de tarımsal üretimin yüzde 10’unun karşılandığı Konya Ovası’nda, yılda ortalama 4,5 milyar metreküp su tüketiliyor. Yaklaşık 2,5 milyar metreküpünün yer altı suyu olması nedeniyle ovanın yer altı su seviyesi, 45 metre derinliğe kadar geriledi. Her geçen gün kuraklığın daha da hissedildiği, 2 milyon 200 bin hektar ekim alanına sahip tarım şehrinde, yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor. 

40 Dekarlık Deneme Ekimi Başarılı Geçiyor  

Sorgül Buğdayı Konya Ovası'nda Yeşerecek
Konya Ovası'nda tarımı sürdürmek amacıyla ana vatanı Mezopotamya olan ve Mardin'de yetişen, diğer buğdaylara göre de çok az su isteyen 'Sorgül' buğdayının yetiştirilmesi planlanıyor. 

Bu kapsamda ‘Sorgül’ buğdayı Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kentteki Altınova Tarım İşletmesi Müdürlüğü'ne ait 40 dekarlık arazide Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece ile projesinin yürütücüsü olan girişimci kadınlarımızdan gastronomi şefi Ebru Baybara Demir'in katıldığı törenle toprakla buluşturulmuştu. 

Aradan geçen süreçte ekimi yapılan buğday, filizlenip büyümeye başladı.  Altınova Tarım İşletmesi Müdürü Ali Odabaşı, ekimin başarılı geçtiğini belirtti. Odabaşı, Sorgül buğdayının Türk Mutfağı Şeflerimizden Ebru Baybara Demirin de katılımı ile mart ayında ekimi yaptık. 

Nisan ayının ilk günlerinde de üst gübre atımı yapıldı. Ardından da yabancı otlar için ilaçlama çalışması yaptık. Bitkinin şu ana kadar yetişmesinde bir sorun yaşanmadı. Durumu iyi ve hızla büyüyor. Şu an artık yağışları bekliyoruz. Bölgemiz önümüzdeki günlerde yağış alırsa daha iyi verim alırız" dedi.

Sorgül Buğdayı Konya Ovası'nda Yeşerecek
Susuz Tarım Nedir, Nasıl Yapılır?

Zaman zaman değişik pratik bilgilerden bahsediyoruz. Bugün son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan susuz tarım hugelkultur nedir, nasıl yapılır ondan bahsedeceğiz. Yeni tekniğe geçmeden önce bahçemizde uygulayacağımız değişik kümes modelleri dıy resimlerini de inceleyebilirsiniz. Evde tohumdan kivi nasıl yetiştirilir bahsetmiştik. Ve çok ilgi gördü. Bahçelerde, evde saksıda yetiştirilebilir.

Kısaca Tarım Hakkında

Çok değil bir kaç sene öncesine kadar ülke genelinde sulama tekniği olarak, salma sulama tercih ediliyordu. Aslına bakılırsa hala bu şekilde ve yağmurlama sistemi ile sulama devam etmekte. Suyun bol olduğu yerde bu şekilde sulama bazı ürünlerde ihtiyaçtır orası konunun uzmanlarının bileceği iş ama her üründe bu şekilde sulama yapılması toprakta ve üründe bazı sorunlar ortaya çıkardı.

Sorgül Buğdayı Konya Ovası'nda Yeşerecek
Fazla sulama, toprağın verimli olan humus kısmının taşınmasına ve toprağın özelliğini kaybedip kum oluşmasına sebep olmaktadır. Tuz oluşumu da bir diğer sorun. Bu sorunlar daha önce biliniyor muydu yoksa fark edilememiş mi bilinmez ama bu konudaki farkındalığın arttığını takip edebiliyoruz. Değişen sulama yöntemleri ve tarım da kullanılan teknikler bunu gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...