Cimcik Aşı Nedir? Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?
Cimcik Aşı nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızdan Kütahya mutfağında Cimcik Aşının özellikleri nelerdir? Cimcik Aşı nasıl pişirilir? Mutfak kültürümüzde İlginç Yemek isimlerinden Cimcik Aşı yapabilmek için Türk mutfağı şeflerinin özel yemek tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
Peki bu güne kadar evinizde Cimcik Aşı yaptınız mı? En iyi yöresel lezzetlerden Türk mutfağı yemek arşivinde Cimcik Aşı yapmaya ne dersiniz?
İsmini yapılışından alan Kütahya’nın ‘Cimcik Aşı’ Ramazan ayında iftar ve sahur menülerinden eksik edilmiyor.
Kütahya’nın yöresel lezzetleri arasında yer alan ve az malzeme kullanılarak yapılan, yaptıkça çoğalan ‘Cimcik Aşı’ Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarının en özel konuğu olmuş durumda. Kütahya Ticaret Borsası tarafından coğrafi işaret ile tescillenen ve kadınların ’gezek’ diye tabir edilen günlerde hep birlikte yaptıkları cimcik aşı Kütahya mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor.
Cimcik aşının yumurta, irmik, un ve tuz gibi az malzeme kullanılarak yapıldığını söyleyen Güler Bayram “Cimcik aşımızın hamuru için yumurta, irmik, un ve tuz kullanıyoruz ve su katarak hamurumuzu kulak memesi kıvamında yoğuruyoruz.
Hamurumuzu daha sonra bezeler halinde yapıp yufka şeklinde açıyoruz, daha sonra şeritler halinde kesip birer parmak aralıklar ile de küçük kareler oluşturuyoruz. Daha o kareleri de cimciklenir ve derin bir tencerenin içinde kaynamış su içinde haşlanır.
Son zamanlarda gastronomi haberlerinde isminden sıkça bahsedilen yöresel yemeğimiz yapması zor olduğu için pek yapılmak istenmez. Ramazan ayında ise iftar ve sahur menülerinden eksik edilmiyor.” dedi.
Kütahya’nın yöresel ürünlerini 40’a yakın kadın ile ürettiklerini anlatan Kütahya Üretken Eller Kadın Kooperatifi Başkanı Aylin Girgin Oğuz “2019 yılında kurulan kadın kooperatifimiz 12 üye ve 40’a yakın üyemiz ile Kütahya’nın yöresel yemeklerini ve el sanatları ürünleri ile hizmet vermekteyiz.
Gıda ürünlerimizde mantı, cimcik aşı, erite, içli köfte ve mercimekli mantılarımız yapıyoruz. El sanatları olarak ise simsarma, ahşap boyama, kutu kaplama, gümüş takı alanlarının da da hizmet vermekteyiz.” diye konuştu.
Kooperatif üyesi Fatma Ceyhan Altinel ise “Yöresel lezzetimiz cimcik aşı aslında bir mantı çeşididir. Kütahya Ticaret Borsası olarak coğrafi işaret ile tescillenmiş durumdadır. Biz de kadın kooperatifi olarak bu ürünümüzü en güzel şekilde hazırlayıp satışını yapıyoruz. Kütahyalı kadınlar evlerinde bu yemekleri asla eksik etmezler.
Cimcik Kalabalık Ortamlarda Hemen Üreyebilen Bir Yemek. Bizim Gezeklerimiz De Kadınlar Toplanarak Hep Bir Elden Yaparlar.” Şeklinde Konuştu.
Geleneksel Anadolu mutfağında Cimcik Aşı Nasıl Yapılır?
Cimcik Aşı İçi Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
En İyi Hamur İşi Tariflerimizden Cimcik Aşı Hamur İçin:
* 2 Adet Yumurta
* 2 Su Bardağı Su
* Aldığı Kadar Un
* Tuz
Cimcik Aşı Haşlamak İçin:
* Sıvıyağ Ve Tuz
Cimcik Aşı Üzerine:
* Sarmısaklı Yoğurt
* Tereyağı,
* Pulbiber
Cimcik Aşı Yapılış Tarifi:
Öncelİkle hamur malzemesini yoğurun. Hamurdan iri bezeler koparıp, yufkalar açın. Oklava ile iki yanından sarıp, parmak genişliğinde kesin. Küçük parçalar halinde çapraz olarak cimcikleyin. Temiz bir örtünün üzerine yayın.
Kuruyunca, sıvıyağ ve tuz katılmış suda haşlayıp süzün. Üzerine sarmısaklı yoğurt yayıp, tereyağında yakılmış pulbiber gezdirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder