Bayramda Beslenme...
Malum bugün Ramazan'ın bugün son günü. Bu ay boyunca uzun süre aç ve susuz kaldık, ibadetlerimizi yerine getirdik. Böylelikle hem sevap kazandık hem de vücudumuzu resetleyip daha sağlıklı bir sindirim sistemine kavuştuk. Ramazan Bayramının ilk gününden itibaren Bayramda Beslenme için oruçlu beslenme biçiminizden çıkıp eski düzeninize geçeceksiniz.
Bayramda Beslenme...
Malum bugün Ramazan'ın bugün son günü. Bu ay boyunca uzun süre aç ve susuz kaldık, ibadetlerimizi yerine getirdik. Böylelikle hem sevap kazandık hem de vücudumuzu resetleyip daha sağlıklı bir sindirim sistemine kavuştuk. Ramazan Bayramının ilk gününden itibaren oruçlu beslenme biçiminizden çıkıp eski düzeninize geçeceksiniz.
Ramazan boyunca sindirim sisteminiz güçlendi. Bu sayede gece geç saatlerde yemek yeseniz bile yediğiniz yiyecekler çok daha iyi sindirildiği için sindirim sisteminiz rahatsız olmadı.
Bayramda normal düzenimize dönememize rağmen bu Ramazan boyunca edindiğimiz güzel alışkanlıklara devam etmemiz gerekiyor. Bu alışkanlıklara gelince;
Ramazan ayı içerisinde edindiğimiz en güzel alışkanlıklardan biri ara öğünlere ihtiyaç duymadan kendimizi daha sağlıklı hissettik ve günde sadece iki öğün beslenerek lüzumsuz yemek israfından kurtulduk.
Bedenimiz düzenli saatlerde yemek yemeye alıştı ve sindirim sistemimiz dinlenerek kendisini yenileyebildi. Kötü beslenme alışkanlıklarından da uzaklaştık.
Bayram namazını kıldıktan sonra Ramazan ayı boyunca sahurda yaptığımız gibi güzel bir kahvaltı ile güne başlayalım.
* Kahvaltı yaptıktan sonra öğlen öğününe kadar geçen zamandaki arada bir şey yememeye özen gösterelim.
* Sabah içecek tüketebilirsiniz fakat yiyeceklerden uzak kalmaya özen gösterelim.
* Bayramı bu şekilde sorunsuz atlattıktan sonra akşam mümkün olduğunca hafif pişmiş sebze yemekleri ve çorba türü yemekler ile geçiştirelim.
* Bayram ziyaretlerinin olmazsa olmazı ikramları geri çeviremeyeceğimiz için büyüklerimizin ziyaretlerini ikindi vaktine bırakmalıyız.
* Sabah yapacağımız ziyaretlerde içecek ikramlarını kabul edebilirsiniz fakat yiyecek ikramlarını geri çevirmeye özen gösterelim.
* Öğlen vaktini mutlaka kendimize ayıralım ve güzel bir öğlen yemeği yiyelim. Öğlen yemeğinden sonra en az 3-4 saat hiç bir ziyaret gerçekleştirmeyelim.
Geceleri pişmemiş sebzelerden yani salatalar ve meyvelerden uzak durmamız gerekiyor. Eğer bu kurallara uyarsak ve aralarda bir şey yemezsek uzun yıllar sağlıklı yaşayabiliriz ve her yıl Ramazan ayında çok daha rahat orucumuzu tutabiliriz.
Türk aşçı haberleri olarak başka bir kaynaktaki yapmış olduğumuz araştırmada en iyi bayram diyeti hakkında Diyetisyen Yusuf ÖZTÜRK'ten Bayram Tavsiyelerini palaşmak istedik...
1 AY BOYUNCA BUGÜNÜ BEKLİYORDUM. YEDİĞİME KARIŞAMAZSINIZ DEMEYİN !
"Diyetisyen Yusuf ÖZTÜRK"
Ramazan ayında 30 gün boyunca oruç tutan bedenler dinlendi. Huzura erdi. Detoks’un kralını yaptı. Bayram günleri kendinizi kaybedip elinizi şerbete bulaştırmayın. Ramazan’daki sabrınızı bayram günlerinde de kullanın.
Çok yersen arkandan ağlayanlar olur.
Her misafirlikte ikram edilenleri kabul etmek zorunda değilsiniz. Zorla önünüze gelen bir tabak olursa da: “Geldikleri gibi giderler.” Mesela; teyzenizde sarma, amcanızda börek, halanızda tatlı yiyebilirsiniz. Akıllı tabak seçimi ile yaşam sürenizi uzatmak sizin elinizde.
Şeker bayramı değil; kuruyemiş bayramı olsun.
Şeker, çikolata, tatlı kulağa hoş, mideye boş gelen şeyler; Boş kalori kaynakları. Bunlar yerine ev sahibi olarak misafirlerinize kuruyemiş, kuru meyve, taze meyve ikram edebilirsiniz. Gittiğiniz yerlerde de böyle karşılanmak sizi çok daha mutlu edecektir. Kan şekerinizin iyiliği için bunu yapın, lütfen.
Kahvaltı yapmazsanız, kilo alırsınız!
Bayram günü özellikle, günün ilk öğünü olarak güzel bir kahvaltı ile güne başlamanız şiddetle tavsiye edilir. Neden? Kahvaltı yapmadığınız zaman geceden süregelen, uzun süreli açlık günün ilerleyen saatlerinde yiyeceğiniz besinlerin yağ olarak depolanmasına neden olabiliyor. Kahvaltı yapmadan evden çıkmayın.
Su şişenizi yanınızdan ayırmayın.
Oruç sonrası unutulmaya yüz tutan su içme alışkanlığını bayram gününün ilk ışıkları ile kazanmak sizin elinizde. Uyandıktan sonra şöyle kocaman bir bardak suya kim hayır diyebilir. Gittiğiniz yerlere su şişenizi de götürün. İçindeki su bittikçe ev sahiplerinden şişenizi doldurmasını isteyin. Her gittiğiniz yer yeni bir su kaynağı; afiyet olsun.
İkramların Porsiyonlarına Dikkat!
Ziyaretlerinizde ikram edilenleri kontrol etmeye çalışın.
Mesela: “Ben tatlı istemiyorum Ayşe Teyze, sarma da 4-5 tane olsa yeter! Börek de ağırlık yapıyor. Ondan da bir küçük dilim olsun. Salatanız güzel duruyor. Fazlaca salata alabilirim.” gibi ev sahibinden istek yapabilirsiniz
Benzin harcamayın, yürüyün.
Her yere araba ile gidilmez. Gitmemelisiniz. Yürümenin inanılmaz faydaları var. Yakın mesafelerdeki komşularınıza, akrabalarınıza giderken arabanız yerine ayaklarınızı kullanın. Asansör yerine merdivenleri kullanın. Sağlığınız için kullanın.
Örnek Bayram Diyeti
(Örnek Menüdür. Sizin için uygun diyet programını Diyetisyeninizden isteyin)
Gün boyu ortalama 2-3 litre su içiniz.
Sabah uyandıktan sonra: Kocaman bir bardak su (limonlu ve taze zencefilli olabilir.)
Kahvaltı: Çay / bitki çayı + 1 dilim az yağlı peynir + 1 ince dilim tam tahıllı ekmek + 1 yumurta + Sınırsız mevsim yeşillikleri
Ara – 1: 1 fincan limonlu yeşil çay + 1 kuru incir
Öğle: 1 kepçe yayla çorbası + 8 yemek kaşığı kuru fasülye + 4 yemek kaşığı bulgur pilavı + 200 ml cacık
Ara – 2: 4-5 adet sarma + 1 küçük kâse sütlü tatlı + su
Akşam: 1 dilim peynir + 120 gr Izgara et / tavuk / balık ile kocaman bir salata + 300 ml doğal limonata
Ara – 3: 4-5 yemek kaşığı yoğurt + 1 tatlı kaşığı chia veya öğütülmüş keten tohumu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder