3 Ekim 2019 Perşembe

Geleneksel Türk Mutfağından Nefis Yoğurtlu Kebap Tarifi

Geleneksel Türk Mutfağından Nefis Yoğurtlu Kebap Tarifi
Geleneksel Mutfaklarımızdan Nefis Yoğurtlu Kebap kullanılan Malzemeler

*     1 kg kıyma
*     2 orta boy soğan
*     Yarım çay kaşığı yenibahar
*     1 demet maydanoz
*     5 tırnak pide
*     2 su bardağı et suyu
*     6.5 yemek kaşığı tereyağı
*     300 gr yoğurt
*     1 çay kaşığı kırmızı pul biber
*     Yarım çay kaşığı tarçın
*     Tuz
*     Karabiber

Geleneksel Mutfaklarımızdan Nefis Yoğurtlu Kebap Hazırlanış tarifi
Kıymayı büyük bir kaseye alın. Rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz ve baharatları ekleyerek yoğurun.


Yoğurduğunuz harçtan iri parçalar kopararak parmak inceliğinde uzun köfteler hazırlayın.
Tahta şişlere geçirin. Şişleri ızgaraya yerleştirip köftelerin her yanı kızarana kadar pişirin.
Pideleri fırında 5 dakika ısıtıp doğrama tahtasında kare şeklinde doğrayın. Servis yapacağınız tabağa pideleri alın.
Üzerine sıcak et suyu gezdirin. Tereyağının yarısını tavada kızdırın ve pidelerin üzerine dökün.
Yoğurdu çırparak pidelerin üzerine yayın. Köfteleri şişten çıkararak pidelerin üzerine yerleştirin.
Kalan tereyağına pul biber ekleyerek tavada kızdırın.
Köftelerin üzerine dökün.

Geleneksel Türk Mutfağında Et Yemeklerinden Bazı Örnekler...Osmanlı Saray Mutfak Kültüründe Kebaplar hazirlama yöntemleri...
Türk mutfağındaki et yemeklerinin çoğu kebaplar, köfteler ve sulu et yemekleri türündeki yemeklerdir.

Türk mutfağında etler başlıca 4 değişik yöntemle hazırlanır:
- Odun veya kömür ateşi üzerinde Izgara yöntemi (Kebaplar, ızgara köfteler)
- Kızartma yöntemi (Kavurmalar, kızartma köfteler)
- Fırın yöntemi (Güveçler)
- Tencere yöntemi (tencere içinde kapalı olarak pişen et yemekleri)

Kebaplar, genellikle lokantalarda yenen ve ızgara yöntemiyle hazırlanan yemeklerdir. Kebaplar arasında döner kebap ve türevi İskender kebabı, Adana kebabı, Şiş kebabı, Urfa kebabı en sevilen kebaplar arasındadır.Köfteler kıymanın, ekmek içi, soğan ve çeşitli baharatlarla yoğrularak pişirilmesi yoluyla yapılan yemeklerdir. Izgara, fırınlama, kızartma veya sulu yemek olarak yapılabilir. İnegöl Köftesi ve Sultanahmet Köftesi yurt çapında en çok sevilen köfteler arasındadır.

15. yüzyılda İstanbul’un fethi ile başlayan bir süreç içinde 19. yüzyıl sonlarına kadar gelişen Osmanlı Saray Mutfak Kültürü geleneğinde kuzu ve koyun etiyle hazırlanan kebap, yahni, külbastı, kızartma ve köfteler, pirinç pilavının envai çeşitleri, tahıl ve baklagillere dayanan et suyu ile pişirilmiş çorbalar, yaş ve kuru meyveler ile hazırlanmış hoşaf, şerbet, şurup, reçel, çevirmeler, börek çeşitleri, etli dolmalar, sebzeler ile hazırlanan bazı tencere yemekleri, tavuk ve balık ile hazırlanan kebap, yahni ve külbastılar,- helva çeşitleri, sütlü tatlılar, baklava, güllaç ve kadayıfları görürüz.

Sulu ve etli yemekler arasında Güveç, Kağıt Kebabı ve çeşitli Türlü ve Yahniler sayılabilir. Ayrıca Türk mutfağında çok sayıda balık, tavuk ve sakatat yemekleri mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Et Nedir? Et Çeşitleri Nelerdir? Et'in Özellikleri...

  Et Nedir?  Et Çeşitleri  Nelerdir? Et'in Özellikleri... Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak aşçılık kütüphanesinde ...