İftara, ateş görmemiş yemeklerle, zeytin tanesi, hurma, elma, incir gibi yiyeceklerle başlarlar. Köylerde ve Yörük obalarında yemek yeneceği zaman yere sofra veya somat dedikleri dokuma bir yaygıyı serilir. Üzerine sini varsa konulur, yoksa sofranın kenarlarına kaşık ve ekmek konulur. Ailenin bütün üyeleri sofraya oturarak yemeği birlikte yer. Büyük kimse, yemeğe önce başlar.
Yiyecekler Mersin yöresinin kendine özgü, lezzetli yemekleri vardır. Yemeklerde buğday önem taşır, et ve sebze yemekleri de çok çeşitli aynı zamanda lezzetlidir. Sebze yemeği olarak ekili sebzelerin yanında kırda kendiliğinden yetişenler de tercih edilir. Mersin mutfağının temel özelliği bol baharatlı yemekleri ve yemek üstüne yenilen tatlılarıdır.
Buğday Ve Buğdaya Dayalı Yiyecekler Sosyal seviyesi ne olursa olsun, hemen her ailenin mutfağında buğday mamülü eksik olmaz. Özellikle bulgurun bu kadar yaygın olarak benimsenmesi öteden beri süregelen bir ananenin devamıdır. Çukurova'ya ilk yerleşmelerin, büyük çoğunluğunun göçebe olduğunu düşünürsek, bulgur ve ona verilen önem daha kolay anlaşılır.
Yöresel Mutfaklardan Mersin Mutfağından Mutlaka Tatmanız Gereken 5 Nefis Yöresel Lezzet
Akdeniz’in en güzel noktalarından birine konumlandırılmış olan Mersin, yıl boyunca ılıman bir şehir özelliğindedir. Kışları yağmurlu ve ılık geçerken yazları sıcak ve nemlidir. Sessiz, huzurlu çehresi, festivalleri, etkinlikleri ve sanatsal aktiviteleriyle öne çıkan Mersin yöresel lezzetleriyle de sıklıkça adından söz ettiriyor. Mersin’i ziyaret eden herkesin mutlak suretle tatması gereken yöresel lezzetler şöyledir;
Geleneksel Turk mutfağından ve Yöresel Mersin mutfağından ""Batırık"" mutlaka denemelisiniz...
Ana malzemesi bulgur olan "Batırık" “sulu salata” veya “sulu kısır” olarak anılıyor.
Bulgura ek olarak; domates, salatalık, biber, tahin, baharat, soğan, fıstık, nar ekşisi, lahana gibi besinlerin katılarak hazırlandığı "Batırık", sulu bir görüntüye sahiptir.
Yöresel Mersin Mutfağından Mutlaka Tatmanız Gereken 5 Nefis Yöresel LezzetMersin Mutfağından "Batırık" Tarifi
Mersin Mutfağından "Batırık" Kullanılan Malzemeler
* 4 Çay Bardağı İnce Köftelik Bulgur
* 2 Kilo Domates
* 1 Orta Boy Soğan
* 1 Tatlı Kaşığı Salça
* Çiğ Fıstık
* Susam
* Tuz
* Yarım Demet Maydonoz
* 6 Yemek Kaşığı Buldur
* 1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
* 4 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
* Fesleğen
* 1 Tane Salatalık
* 3 Adet Yeşil Biber
* Yeşil Lahana
* Roka
* Tere
* Marul
Mersin Mutfağından "Batırık" Yapılış Tarifi
4 çay bardağı ince köftelik bulgur tepsiye alınır.
İçine 2 kilo domates rendelenir. 1 orta boy soğan ince kıyılır.
1 tatlı kaşığı salça istenirse eklenir.
Çiğ fıstık ve susam tavada kavurulur.
Mixerde yağı çıkıncaya çekilir.
Bu iç harçtan 6 yemek kaşığı bulgura eklenir.
1 tatlı kaşığı pul biber eklenir.
4 yemek kaşığı nar ekşisi eklenir. Tuz eklenir.
Diğer taraftan yarım demet maydonoz batırığın olmazsa olmazı fesleğen 2-3 dal yeşil soğan yapraklarıyla 1 tane salatalık 2-3 biber ince şekilde kıyılır bekletilir.
Daha sonra bulgurlu karışım iyice yoğurulur çok şişmeden kıydığımız yeşillikler eklenir ve birlikte karıştırılır.
2 limonun suyu eklenir. Köfte olarak bir tabağa ayrılır. Kalan harca su ilave edilir.
Tuzu ayarlanır. Kaselere alınır. Yanına bol lahana özellikle bizde yeşil lahana tüketilir.
Olmazsa beyaz lahana, yeşillik roka, tere, marul ve kışın domates kurusu ile yapılır.
Kurutulmuş biberlerle servis yapılır.
Afiyet olsun.
Taze nane, turşu ve yeşil biber ile birlikte yenilir.
Mersinlilerin en sevdiği yerel yiyeceklerden olan "Batırık" bol malzemesi ile bereketli bir yemek kabul edilir.
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Batırık Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Geleneksel turk mutfağından ve Yöresel Mersin mutfağından "Sıkma" mutlaka denemelisiniz...
Mersin mutfağının lezzetleri tarifleri arasında yer alan ve tadıyla damaklarda iz bırakan enfes peynirli "Sıkma" tarifini sizler için araştırdık. İşte peynirli "Sıkma" tarifi...
Çay saatlerinde ya da sabah kahvaltılarında yumuşacık bir lezzet ile karnınızı doyurmak istiyorsanız bu tarif tam size göre...
Yöresel Mersin Mutfağından "Sıkma" Tarifi
Yöresel Mersin Mutfağından "Sıkma" Kullanılan Malzemeler
Yöresel Mersin Mutfağından "Sıkma" Hamuru İçin;
* 450 Gram Un
* 1 Paket Kabartma Tozu
* 1 Çay Kaşığı Tuz
* 250 Ml. Su
Yöresel Mersin Mutfağından "Sıkma" İçi İçin;
* 250 Gram Lor Peyniri
* 1 Adet Kuru Soğan
* 1/2 Çay Bardağı Sıvı Yağ
* 1 Çay Kaşığı Pul Biber
* 1 Çay Kaşığı Karabiber
* 1 Çay Kaşığı Tuz
Yöresel Mersin Mutfağından Mutlaka Tatmanız Gereken 5 Nefis Yöresel Lezzet
Yöresel Mersin Mutfağından "Sıkma" Yapılış Tarifi
Derin bir kabın içerisinde hamur malzemelerini ekleyerek güzelce yoğurun.
Daha sonra üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika kadar dinlendirin.
Hamur dinlenene kadar iç harcını hazırlayabilirsiniz.
Tavada yemeklik doğradınız soğanları sıvı yap ile kavurun.
Kavrulan soğanların içerisine peynir ve baharatları da ilave ederek karıştırın.
Biraz karıştırdıktan sonra ocaktan alın.
Dinlenen hamuru 10 eşit parçaya bölün. Parçaları unlanmış tezgahın üzerinde merdaneyle açın.
Açtığınız yufkaları ısınan tavaya yerleştirin. Aşırı kabarmaması için üzerine çatalla bastırabilirsiniz.
Alt üst pişirdikten sonra hamur sıcakken üzerine tereyağı sürün ve iç harçtan ekleyip sıkı sıkı sarın.
Sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
Geleneksel Turk Mutfağından Ve Yöresel Mersin Mutfağından "Tantuni" Mutlaka Denemelisiniz...
Et ve kuyruk yağın büyük saç tavada yağ ve çeşitli baharatlarla harmanlanarak pişirilen, lavaşın içine konularak dürüm şeklinde satılan tantuni, Mersin’in Türkiye’ye ve çoğu zaman dünyaya açılan sembollerinden biri sayılıyor.
Mersin’in benzersiz yöresel lezzeti tantuni son yıllarda Türkiye’nin dört bir yanında karşımıza çıkmaya başladı. Özellikle sokak lezzeti sevenlerin bir numaralı adresi olan tantuniyi evde yapıp gönül rahatlığıyla yemek istiyor olabilirsiniz. Bunun için içeriğimiz size çok yardımcı olacak. Tantuni yapımının temel püf noktalarıyla tarifini bir araya getirdiğimiz bu yazıda “Tantuni nasıl yapılır?” diye soranlar tüm yanıtları bulabilir.
Bir tantunicide, tantuninin nasıl yapıldığını izlediyseniz, muhtemelen dikkatinizi çeken ilk şey sac ocağının başındaki kişinin tantunilerin üzerine zaman zaman biraz su döküyor olmasıdır. Su ya da et suyuyla yapılan bu işlemin sebebi hem sacın çok fazla ısınmasını önlemek hem de tantuniyi içine koyacağınız ekmeğin ya da lavaşın nemlenmesini ve daha kolay şekillenmesini sağlamaktır. Siz de bu etkiyi evde tantuni yaparken aynı şekilde tavaya ara sıra su ekleyerek elde edebilirsiniz.
Tantuni yaparken dinlenmiş et kullandığınız takdirde daha yumuşak bir sonuç elde edebilirsiniz. Tantunileri pişirdiğiniz yağın içine biraz da kırmızı toz biber eklediğinizde hem daha iştah açıcı bir görüntü hem de daha doyumsuz bir lezzet elde etmeniz mümkün. Yağ demişken, tantuninin hasının pamuk yağı ile yapıldığını da hatırlatalım.
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Sıkma Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Geleneksel Turk Mutfağından Ve Yöresel Mersin Mutfağından Ev Yapımı Tavuk "Tantuni" Tarifi
Geleneksel Turk Mutfağından Ve Yöresel Mersin Mutfağından Ev Yapımı Tavuk "Tantuni"
Kullanilan Malzemeler
* 300 Gram Dana Antrikot
* 1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
* 2 Adet Küçük Boy Domates
* 2 Adet Orta Boy Yeşil Biber
* 2 Yemek Kaşığı Pamuk Yağı
* Çeyrek Çay Kaşığı Tuz
* Çeyrek Çay Kaşığı Sumak
* Çeyrek Demet Maydanoz
* 1 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber
* 1,5 Su Bardağı Su
* 1 Adet Beyaz Ekmek Ya Da 2 Adet Lavaş
* 1 Orta Boy Limon
* Acı Biber Turşusu
Yöresel Mersin Mutfağından Mutlaka Tatmanız Gereken 5 Nefis Yöresel Lezzet
Geleneksel Turk Mutfağından Ve Yöresel Mersin Mutfağından "Tantuni" Yapılış Tarifi
Antrikotunuzu yağlı kısımlarını temizleyip küçük küpler halinde doğrayın.
Üzerini geçecek kadar soğuk suyla birlikte tencereye alın. Suyunu çekene kadar haşlayın.
Wok tavanızı ocakta kızdırıp 2 yemek kaşığı yağı ve haşlanmış etleri tavaya alın.
Kırmızı toz biberi ekleyin. Ara ara tavaya su ilave ederek etlerinizi iyice pişirin.
Etler suyunu çekince çekirdeklerini temizlediğiniz yeşil biberleri tavaya ekleyin ve kavurmaya devam edin.
Ekmekleri ya da lavaşları etlerin üzerine bastırarak yağını ve buharını çekmesini sağlayın.
Ekmekleri bir kenara alın. Kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domatesleri etlere ekleyin.
Karıştırarak kısa bir süre daha pişirin.
Domatesler de pişince tüm harcı ekmeklerin arasına yerleştirin ya da lavaşın üzerine koyup dürüm haline getirin.
Tantuninizi sumaklı soğan salatasıyla ya da ince kıyılmış maydanozla ve acı biber turşusuyla servis edebilirsiniz.
Arzu ederseniz tantuniye limon sıkarak da yiyebilirsiniz.
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Tantuni Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Geleneksel Turk Mutfağından Ve Yöresel Mersin Mutfağından ""Kerebiç"" Mutlaka Denemelisiniz...
"Kerebiç", özellikle bayramlarda tüketilen ama yıl boyunca tercih edilen arklı lezzetiyle yerli ve yabancı turistlerin giderken yanında mutlaka götürdüğü özel lezzetlerden. İçli köfteye benzer görüntüsü vardır. İçi fıstıkla doldurulan "Kerebiç", esas lezzetini özel köpük kaymağından ötürü verir.
"Kerebiç" Nedir, "Kerebiç" Nasıl Yapılır? "Kerebiç" Tarifi Ve Malzemeleri
11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayında sofraların vazgeçilmez tatlılarından biri olan "Kerebiç", bugün hakkında en çok arama yapılan konulardan biri oldu. Peki "Kerebiç" nedir ve nasıl yapılır? İşte "Kerebiç" tarifi ve malzemeleri...
"Kerebiç" nedir, nasıl yapılır? "Kerebiç" tarifi ve malzemeleri
Mersin'in en sevilen yöresel tatlılarından biri olan "Kerebiç", Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı ve günün en çok merak edilen konularından biri oldu. İşte en lezzetli "Kerebiç" tatlısı tarifi...
Geleneksel Turk Mutfağından Ve Yöresel Mersin Mutfağından "Kerebiç" Tarifi
Geleneksel Turk Mutfağından Ve Yöresel Mersin Mutfağından "Kerebiç" Kullanılan Malzemeleri
* Yaklaşık Üç Yemek Kaşığı Zeytinyağı
* Yaklaşık Bir Yemek Kaşığı Toz Tarçın
* Yaklaşık Bir Su Bardağı İrmik,
* Bir Yemek Kaşığı Pudra Şekeri
* Bir Çay Kaşığı Kabartma Tozu
* Üç Yemek Kaşığı Toz Şeker,
* Bir Tane Büyük Yumurta
* 120 Gram Kadar Tereyağı
* Aldığı Kadar Un Ve Ceviz
* Bir Paket Kadar Vanilya.
Yöresel Mersin Mutfağından Mutlaka Tatmanız Gereken 5 Nefis Yöresel Lezzet
Geleneksel Turk Mutfağından Ve Yöresel Mersin Mutfağından "Kerebiç" Yapılış Tarifi
Öncelikle tüm malzemelerimizi hemen alıp kullanacak şekilde görebildiğiniz bir yere ayarlayın.
Daha sonrasında yumurta ve pudra şekerini karıştırın.
Devamında ise erimiş halde tereyağını, zeytinyağını, vanilya, irmik, un ve kabartma tozunu ekleyip iyice karıştırın.
Mantı kıvamına gelmesini sağlayın.
Hamurumuz hazır olunca buzdolabına alın ve yaklaşık 15 dakika dinlendirin.
İç kısmı içinde ceviz, şeker ve tarçını karıştırın.
Dinlenmiş haldeki hamurdan biraz koparın ve içine hazırladığımız cevizli iç harcını ekleyin.
Sonra yuvarlak şekilde kapatın. Dilerseniz kalıp kullanabilir veya eliniz ile şekil verebilirsiniz.
Daha sonra tüm hamuru bu şekilde yapın ve tepsiye dizin.
Yaklaşık 180 derecelik fırında kontrollü olarak pişirin.
Pişme için üstünün kızarması yeterlidir.
Dilerseniz fırından çıkınca bir kenara alın ve üzerine pudra şekeri ekin.
Geleneksel Turk Mutfağından Ve Yöresel Mersin Mutfağından "Kerebiç" Köpüğü Yapılışı
Köpüğün hazırlanması için iki adet çöven otu kökünü temizleyin. Temizlediğiniz kökleri suyun içinde bir gece kadar bekletin.
Ertesi gün iki saat kadar kaynatın ancak suyun eksilmemesi gerekir.
Yani kaynatırken su ilavesi yapın.İki saat sonra süzün ve içine şeker ekleyip eritin.
Ardından yaklaşık bir saat kadar çırpın. Mümkünse mikser kullanın.
Sonrasında "Kerebiç" köpüğü hazır olacaktır. Bu kadar uğraşamam derseniz krem şanti kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun ve yorumlarınızı uutmayın..
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Kerebiç Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
IFrame
Geleneksel Turk Mutfağından Ve Yöresel Mersin Mutfağından "Cezerye" Mutlaka Denemelisiniz...
Mersin’in meşhur tatlılardan biri de cezeryedir. Havuç, şeker, ceviz ve Hindistan cevizi kullanılarak yapılan cezerye, hafif bir tatlı olması sebebiyle sıklıkla tüketiliyor. Türk kahvesi ile ikram edilen cezerye, özel günlerde de "Kerebiç" ile birlikte tercih ediliyor. Tadı ve kokusuyla çocukların da severek tükettiği cezerye havucun ana madde olması sebebiyle faydalı bir yiyecektir. Cezerye, uzun ömürlü olduğundan şehir dışına hatta yurtdışına dahi gönderimler yapılabiliyor.
Mersin'in coğrafi işaret tesciline sahip ünlü tatlısı cezerye, yediden yetmişe herkes tarafından severek tüketiliyor. Kenti aşan lezzetiyle son yılların vazgeçilmez tatları arasında yerini alan cezeryenin yapımı ve tarifi merak konusu oldu. Cezerye yapmak isteyen vatandaşlar en lezzetli cezerye tariflerini sorguluyor. Peki, cezerye nasıl yapılır?
İçerisinde katkı maddesi olmadığı için sağlıklı bir tatlı olarak öne çıkan cezerye, vitamin deposu havucun en tatlı hallerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Evde yapımı çok da zor olmayan cezeryenin nasıl yapıldığı ise vatandaşlar tarafından yoğun şekilde sorgulanıyor. İşte, en lezzetli ve pratik ev usulü cezerye tarifi...
Yöresel Mersin Mutfağından Mutlaka Tatmanız Gereken 5 Nefis Yöresel LezzetGeleneksel Turk Mutfağından Ve Yöresel Mersin Mutfağından "Cezerye" Tarifi
Geleneksel Turk Mutfağından Ve Yöresel Mersin Mutfağından "Cezerye" Kullanılan Malzemeler
* 1 Kg Sarı Havuç
* 1 Su Bardağı Toz Şeker
* 1 Su Bardağı İri Dövülmüş Ceviz İçi
* 2 Paket Vanilya
* 2 Adet Portakal Kabuğunun Rendesi
* 2 Paket Çikolatalı Pötibör Bisküvi
Geleneksel Turk Mutfağından Ve Yöresel Mersin Mutfağından "Cezerye" Üzeri İçin;
Yarım su bardağı hindistan cevizi rendesi
Geleneksel turk mutfağından ve Yöresel Mersin mutfağından "Cezerye" YAPILIŞ tarifi
İlk olarak havuçları soyup rendeleyin ve toz şekerle birlikte bir tencereye koyun.
Kısık ateşte, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bisküvileri mutfak robotunda ezerek un haline getirin ve önceden pişirip soğuttuğunuz havucun üzerine ekleyin.
Vanilya, ceviz içi ve rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyip köfte yoğurur gibi yoğurun.
Elinizi ara sıra suya sokarak hamurun elinize yapışmasını engelleyebilirsiniz.
Havuçlu hamurdan parçalar koparın ve parçalara ister lokum şekli verin, isterseniz yarım santim kalınlığında, kibrit kutusu formunda şekillendirin. Lokumları hindistan cevizi rendesine iyice bulayın ve bir servis tabağına dizip servise sunun.
İsterseniz havuçlu harçtan misket büyüklüğünde toplar yapın ve sonra hindistan cevizine batırıp üzerine kürdan sokarak servis tabağına dizin.
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Cezerye Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder